Sarma je tradicionalno zimsko jelo našeg kraja s obzirom na povijest ogulinskog zelja. U blagdansko vrijeme najčešće je jedemo na Štefanje i Ivanje, prve dane nakon Božića, jer svojim osvježavajućim okusom izuzetno prija nakon dana kada se obilno jede. Na sam Božić prije tradicionalno pečene purice s mlincima obavezno dolazi neka bistra juha uz dodatak domaćih rezanaca, leber knedla. Ove godine odlučili smo se za jednu malo složeniju i svečaniju varijantu. U vrijeme Božića u našem kraju peku se razni sitni kolači, kremasti i suhi. Od suhih kolača tu su nezaobilazne vanilin kiflice, salenjaci i cvibok koji smo malo oplemenili kandiranim voćem i čokoladom te jednom suhom cviboku dodali malo sočniji štih – kaže Ivana Vukmanić, glavna kuharica restorana DP.
Predjelo
Juha od goveđeg repa sa žličnjacima od griza
Sastojci: goveđi rep (oko 1 kg)• 200 g mrkve • 100 g bijele repe • 2 stabljike poriluka • glavica luka prerezana na pola, popržena na tabli i nabodena s 2 klinčića • 100 g celera • 2 rajčice • sol • ZA GRIZ KNEDLE: 250 ml mlijeka • 120 g pšeničnog griza • cijelo jaje • žumanjak • sol
Priprema: Goveđi rep kratko blanširamo, a zatim ga pristavimo kuhati sa svim povrćem i u 4 litre vode. Kuhamo na laganoj vatri pet sati. Juhu procijedimo kroz fino sito. Mlijeko zakuhamo sa solju, dodamo griz, dobro izmiješamo i maknemo s vatre. U mlako dodamo jaje i žumanjak. Oblikujemo žličnjake i ukuhamo ih u posoljenoj vodi. 200 g povrća (mrkva, peršin, crvena paprika, tikvice) narežemo na julien (tanke rezance) i kratko blanširamo u posoljenoj vodi. Sjedinimo povrće, knedle i juhu.
Glavno jelo
Sarma s belim žgancima
Sastojci: 400 g mljevene janjetine• 200 g mljevene svinjetine • 100 g ječmene kaše • 50 g slanine • 30 g luka • češnjak • 30 ml ulja • glavica ogulinskog kiselog zelja • sol • jaje • 2 g slatke mljevene crvene paprike • 20 g koncentrata rajčice • 30 g glatkog brašna • sol, papar BELI ŽGANCI: 800 g krumpira • 200 g glatkog brašna • sol
Priprema: Mljeveno meso izmiješajte s ječmenom kašom koja je prethodno par sati namakana u vodi. Dodajte usitnjenu slaninu, sol, papar, usitnjeni luk i češnjak, jaje te sve zajedno dobro izmiješajte. Od glavice kiselog zelja odvojite osam većih i ljepših listova, a ostatak zelja sitno narežite. Smjesu podijelite u osam jednakih dijelova. Svaki stavite na sredinu lista zelja i oblikujte sarmu. Dno posude za kuhanje sarme pokrijte dijelom narezanog zelja. Povrh zelja u krug složite pripremljene sarme jednu do druge. Sarme pokrijte preostalim narezanim zeljem, podlijte vodom toliko da pokrijete sadržaj u zdjeli i kuhajte na laganoj vatri oko dva sata. Povremeno protresite posudu i po potrebi dolijte mlake vode. Potkraj kuhanja umiješajte zapršku koju ćete pripremiti tako da na zagrijanom ulju popečete brašno dok se ne zažuti, a zatim dodajte crvenu papriku i koncentrat rajčice. Prokuhajte još nekoliko minuta uz miješanje. Za bele žgance krumpir ogulite, narežite na kocke pa ga kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi dok se ne raskuha. Nakon toga, krumpir nastavite kuhati na laganoj vatri istovremeno ga gnječeći zajedno s vodom u kojoj se kuha dodajući glatko brašno. Uz neprekidno miješanje, kuhajte oko sat vremena. Uz domaću sarmu s ogulinskim zeljem poslužite bele žgance od krumpira.
Desert
Cviboks
Sastojci: 4 jaja • 400 g oštrog brašna • prašak za pecivo • 120 g maslaca • 200 g sjeckanih oraha, čokolade i kandiranog voća po želji
Priprema: Izmiksati jaja sa šećerom. U brašno dodati maslac narezan na manje kockice i sjediniti ga s brašnom, dodati prašak za pecivo, nasjeckane orahe, čokoladu i voće, zatim umiješati jaja sa šećerom. Zamijesiti tijesto, podijeliti ga na 2 dijela, oblikovati hljepčiće i peći oko 40 minuta na 150 °C