Tešku industriju u krugu bivše sisačke Željezare i tamošnjeg Metalurškog instituta zamijenit će od idućeg tjedna prvi hrvatski stručni studij kulinarstva koji ondje pokreće tvrtka Applied Ceramics sisačkog poduzetnika s američkom adresom Darka Matta Serticha. Kulinarski institut Kul In prva je institucija edukativno-specijalističkog karaktera u regiji, a nakon prve uvodne godine uhodavanja od iduće će godine, doznajemo, upisivati studente na dvogodišnji i trogodišnji studij menadžmenta u kulinarstvu.
Akademija je opremljena vrhunskim praktikumom, kuhinjom u kojoj istovremeno može raditi dvadesetak kuhara i kakve, kazuje nam Ivana Peleš, direktorica Kul Ina, nema u ovim krajevima. Kuhari koji završe sisačku akademiju Kul In bit će educirani za rad u vrhunskim restoranima diljem svijeta. Voditelj stručnih usavršavanja u prvoj godini rada akademije i njezin dekan biti će Zdravko Perić, prvi Hrvat s diplomom prestižne pariške kulinarske akademije Le Cordon Bleu. Da su žene zadužene za slatki dio življenja, potvrđuje i angažman majstorice slastičarstva od kalibra Petre Jelenić. Njezin profesionalni put vodio ju je od hotela Kempinski u Savudriji preko Zagreba do Dubaija gdje je u tamošnjem Sheraton Deirahu sa samo 23 godine voditeljica slastičarnice.