Jedna od najtraženijih namirnica u ovo doba svakako je raštika ili lisnati kelj, zeljasto mediteransko povrće koje nije ostalo zaboravljeno. A i zašto bi? Proglašena je jednom od najzdravijih namirnica na svijetu i dostupna je gotovo cijele godine. Ipak, najtraženija je u ove zimske mjesece jer joj je okus sada – najslađi. Isprobajte ovaj pesto po receptu s bloga Mama, ja sam gladan – oduševit ćete se!
Pesto od raštike
Sastojci:
- 10-ak listova raštike
- 2-3 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- sol
- prstohvat chilija
Priprema:
Vezicu raštike operite pa odvojite tvrde dijelove. Listove stavite u ključalu vodu na 3 minute pa procijedite i prelijte hladnom vodom kako bi listovi zadržali boju. Narežite ju na rezance pa ubacite u multipraktik sa češnjakom, malo soli, nekoliko žlica maslinova ulja i chilijem. Sve miksajte dok ne dobijete pesto željene glatkoće. Ako više volite grublje sjeckano nemojte pretjerati s miksanjem. Po potrebi dodajte još soli i ulja.
Dobro da saznajemo kako je raštika lisnati kelj. U Americi je preko desetljeća popularna dijeta na bazi njezinog soka, spremaju se salate i variva. Na engleskom se zove kale, što su naši u člancima prevodili sa kelj i ljudi susu se trpali glavičastim keljem. Nije se obraćala pažnja na izgled biljke (listovi), a ne glavica, te kako njena konzumacija kod nas nije raširena, u središnjoj Hrvatskoj se nije znalo da te biljke ima i kod nas i pod kojim imenom, za razliku od Dalmatinske zagore, gdje je izrazito popularno varivo od raštike s kaštradinom (suhom ovčetinom).