Ove se godine u Vrbniku neće održati tradicionalni “Dani šurlica”, no doći na Krk i ne probati to omiljeno otočno jelo – tjesteninu s jajima, koja se oblikuje na pletaću iglu, čačkalicu ili štapić za ražnjiće da bi ostala šuplja – činilo nam se nemogućom misijom. Zbog te je šupljine ova tjestenina i dobila ime jer je šurlica zapravo mala surla na koju podsjeća.
Iako šurlice u ponudi imaju svi vrbnički ugostitelji, naposljetku se odlučujemo za konobu “Žlahtina” s ribljim i mesnim specijalitetima, koja se nalazi u centru mjesta, s velikom terasom. Najčešća je kombinacija ručno izrađenih šurlica s janjećim, telećim ili goveđim gulašom, no uzimamo šurlice s kozicama (95 kuna). A da ne bi sve bilo u znaku tjestenine, drugo je jelo morski pas s blitvom (90 kuna).
Što zbog vrućine, što zbog toga da nam je nakon objeda valjalo sjesti za upravljač, od vrbničke žlahtine odustajemo, ali ne baš sasvim.
Nismo je pili, nego – pojeli, i to u palačinkama “Gospoja”, punjenim orasima i u šatou od žlahtine (45 kuna). Tako nas u Vrbniku nisu zaobišle ni šurlice, a bome ni žlahtina.
Ocjena
Izbor i kvaliteta jela (do 50 bodova) 47
Izbor i ponuda pića (do 15 bodova) 13
Posluga i ljubaznost (do 10 bodova) 10
Dojmovi i prostor (do 20 bodova) 17
Ukupnost ponude (do 5 bodova): 4
ukupno 91