Zobena je kaša mnogima omiljeni zdravi doručak, a svoju popularnost duguje jednostavnoj pripremi, koliko i nutritivnoj vrijednosti . Osim toga, zbog neutralnog okusa žitarice, spektar namirnica koje se s njom mogu kombinirati je širok - zob se tako 'slaže' uz egzotično voće ali i uz pržena jaja za jutarnji proteinski 'boom'.
No, što kad doma nemate baš ništa što biste servirali uz kašu od zobi?
Portal Real Simple savjetuje da sirovu zob jednostavno prepržite na tavi; da dobije bogati karamelizirani okus i više nema potrebe da joj se dodaju razni sastojci.
Postupak je jednostavan. Zagrijte tavu (koja se ne lijepi, od nehrđajućeg čelika) na srednje jakoj vatri, ubacite sirovu zob i nekoliko minuta pržite. Stalno miješajte kako ne bi izgorjela i pripazite na boju - kad zob postane smećkasta i počne puštati aromatičan miris sličan maslacu, gotova je.
Ove namirnice gotovo svi koristimo u kuhinji, a mogu biti iznimno otrovne i opasne
Nakon toga je možete dalje pripremati kao inače, a možete i samo dodati mlijeko - a razliku ćete sigurno osjetiti.
A ako još uvijek nemate ideje što dodati kaši od zobi, isprobajte ovaj ukusni recept:
Zobena kaša s jagodama i prženim bademima:
Sastojci:
½ šalice zobi
½ šalica punomasnog mlijeka
1 žličica meda, plus još za posluživanje
¼ žličica ekstrakta vanilije
¼ žličica soli
1 šalica jagoda narezanih na četvrtine
2 žlice preprženih badema
Priprema:
Pomiješajte zob, mlijeko, med, vaniliju i sol u posudi dok se smjesa ne sjedini. Pokrijte i ostavite u hladnjaku preko noći, najviše do dva dana.
Izvadite iz hladnjaka i promiješajte. Na vrh stavite jagode i prepržene bademe, a po želji prelijte s još malo meda.
Split je idealan grad za umirovljenike, prema poznatom američkom magazinu