Kvaliteta jaja sve s godinama je sve bolja. Razlog je način uzgoja kokoši pa tako današnja jaja imaju i do 25 posto manje zasićenih masnoća koje se inače povezuju s bolestima srca i krvnih žila. Osim toga imaju i manje kolesterola i kalorija, a ono što im najviše podiže kvalitetu u usporedbi s jajima od prije 30 godina je i mnogo više vitamina D koji sadrže.
Točnije, broj kalorija spao je sa 78 na 66 po jajetu, dok se udio vitamina D za to vrijeme udvostručio, što je dobro osobito za ljude koji pate od manjka vitamina D, kao što su trudnice i žene u menopauzi kod kojih se zbog manjka može razviti osteoporoza. Najnovija su istraživanja pokazala da vitamin D može smanjiti rizik od mnogih kroničnih bolesti –dijabetesa, multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, zaraznih bolesti poput tuberkuloze i gripe, a može smanjiti i opasnosti od srčanog i moždanog udara. I što je još važnije –raka.
Iako se kvaliteta hrane s godinama smanjuje sve više, najznačajnija za porast nutritivne vrijednosti jaja je prehrana kokoši koja se danas temelji na kukuruzu, pšenici, biljnim uljima, a sve je to utjecalo na smanjenje kolesterola i zasićenih masti u jajima, piše Daily Mail.
nema kvalitetnog jajeta ako koka ne sece po dvoristu ni bez pijetla koji se brine za koke... razbijte najkvalitetnije jaje iz peradarske farme i najobicnije jaje od domace seoske koke i znat cete razliku...