NIJE TAKO JEDNOSTAVNO

Znate li da postoji pravilan način sjedenja? Fizioterapeut otkriva zašto je to važno za zdravlje

Shuttershock
08.06.2022.
u 07:00

Prema konceptu koji se zove posturalna teorija, način na koji se držimo može utjecati i na to kako se osjećamo

Vjerojatno vam se barem jednom u životu dogodilo da se izležavate na stolici ili na kauču i odjednom netko spomene temu držanja. U tom trenutku shvatite da ne sjedite baš uspravno i brzo promijenite svoj položaj. Tako je lako upasti u uobičajene navike sjedenja, a takvi mali podsjetnici mogu biti od pomoći. No, kako zapravo izgleda pravilno sjedenje?

Kako piše Mind Body Green, fizioterapeut i trener pokreta, Aaron Alexander otkrio je da postoji nekoliko stvari koje bismo trebali imati na umu ako želimo sjediti pravilno

Ovo je 18 najboljih poza za spavanje: Je li vaša omiljena među njima?

1/5

Prema posturalnoj teoriji, način na koji se držimo može utjecati i na to kako se osjećamo, a prema Aaronu sjedenje u stolici i nije baš tako jednostavno.

Treba, lako kaže, paziti da kukovi ne budu iznad visine koljena, stopala biste trebali držati ravno na podu, a noge trebaju biti pod kutem od 90°. Noge nemojte križati ,a kralježnica treba zadržati prirodan oblik slova S. Glavu držite u istoj liniji s gornjim dijelom tijela, a ruke i laktove također držite pod ugodnim kutem.  

- Nakon što postanete malo više svjesni svojih kukova, koljena, sljedeći korak je vježbanje disanja kroz nos. Postavite ruke na rebra i 'promatrajte' dah koji ide kroz nos. Na taj način dobivate puno više zraka - objasnio je.

Fizioterapeut savjetuje i da koristite tehniku vizualizacije dok sjedite i dišete i da gledate prema gore umjesto prema dolje jer gledanje gore pojačava osjetila.

- I tijelu šalje signal da je vrijeme za buđenje, za kreativnost i za nove ideje - zaključio je. 

Psiholozi otkrili kako se manje svađati s partnerom: Pomaže i odvojeno spavanje!


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije