Tradicionalno, na Staru godinu točimo pjenušac, no što je s jelovnikom? Naravno, to ovisi o tome gdje živite jer u različitim kulturama vjeruje se da određena hrana donosi sreću u nadolazećoj godini. Ove novogodišnje prehrambene tradicije iz cijelog svijeta imaju jedinstvena značenja, a dodavanje ove hrane za sreću u vaše planove za zabavu izvrstan je način da pozdravite staru godinu, kako piše Real Simple.
Svinjetina: Šunka je često središnji dio praznika, ali smatra se da svinjetina donosi sreću na Novu godinu. Pa zašto je svinjetina novogodišnja tradicija jela? Prvo, to ima veze s načinom na koji se svinje ponašaju drugačije od drugih životinja. Prema nekim teoretičarima, dok kokoši i purice kopaju unatrag, svinja zarije njušku u zemlju i kreće naprijed - u istom smjeru u kojem želite ići u novoj godini. Drugi razlog je logistika: svinje se tradicionalno kolju u kasnu jesen, što svinjetinu čini idealnim izborom za doček Nove godine. Konačno, svinjetina koja se jede na Novu godinu njemačka je i istočnoeuropska tradicija.
VEZANI ČLANCI:
Kupus: Uz svinjetinu često ide i kiseli kupus ili neka vrsta kupusa. Ova tradicija također dolazi iz Njemačke i istočne Europe i ukorijenjena je u jednostavnoj logistici: kasna jesenska berba zajedno s procesom fermentacije od šest do osam tjedana znači da je kiseli kupus spreman kad dođe Nova godina. Kupus na Novu godinu također je prožet simbolikom - niti u kiselom kupusu mogu simbolizirati dug život, dok kupus također može predstavljati novac.
Zelena hrana: Poznato je da je samo zeleno za Novu godinu sretno. Sve se vrti oko zelene boje, koja simbolizira novac i blagostanje. Također, prema nekim tradicijama koje su ukorijenjene na jugu, zeleniko se može objesiti kraj vrata kako bi se otjerali svi zli duhovi koji bi vam mogli doći na put.
Leća: Leća je mahunarka koja se često poslužuje u talijanskim kućanstvima, a njihova legenda vuče korijene iz blagostanja: okrugle mahunarke izgledaju poput novčića. Za Silvestrovo se tradicionalno nakon ponoći jede hranjiva leća, uz svinjetinu i kobasice.
VEZANI ČLANCI:
Riba: Riba je još jedno uobičajeno jelo na tanjurima diljem svijeta za Novu godinu, posebno u kulturama blizu vode. Na primjer, u skandinavskim zemljama haringa se smatrala vjesnikom sreće, pogotovo jer je srebrna riba prizivala u sjećanje vrijedan novac. Haringa, kojom se jako trgovalo, također je bila ključna za prosperitet zemlje. Jedenje haringe bio je način da se nadamo dobrom ulovu u nadolazećim mjesecima jer je haringa imala nepredvidive obrasce migracije, a dobra godina nije nužno značila da će sljedeća godina biti jednako uspješna. Haringa i danas simbolizira sreću, pa je odlična opcija za novogodišnje predjelo.
Noodlesi: U Kini, Japanu i mnogim drugim azijskim zemljama, uobičajeno je posluživati i jesti rezance na Novu godinu. Njihova duljina simbolizira dugotrajnost pa pazite da ne slomite ili skratite rezance tijekom procesa kuhanja.
Voće: U filipinskoj kulturi, doček Nove godine tradicionalno se slavi uz 12 vrsta voća, da simboliziraju svaki mjesec. Filipinci preferiraju okruglo voće, ali mango i lubenica također čine prednost. U Meksiku se u ponoć jede grožđe koje simbolizira nadolazeću godinu. Diljem svijeta jede se i šipak, simbol plodnosti i rađanja.
Ove četiri stvari obavezno morate napraviti u kućanstvu prije početka nove godine: