OSJEĆAJTE SE BOLJE!

5 minuta dovoljno je da učinite nešto dobro za svoj organizam, ali i raspoloženje

sretna žena
Foto: Shutterstock
06.05.2014.
u 14:45

Najbolja vijest je to što ne morate trčati maraton niti vježbati satima da biste popravili raspoloženje.

Često smo u stisci s vremenom, no što biste rekli kad bismo vam odali da je ponekad dovoljno samo 5 minuta da napravite nešto dobro za sebe?

ZDRAVLJE

Stručnjaci tvrde da će čak 80% ljudi osjetiti bol u leđima u nekoj fazi života. Kao učinkovita pomoć u rješavanju ovog problema mogao bi poslužiti kamfor.

Njemački znanstvenici otkrili su da su osobe koje imaju problema s leđima osjetile da se bol smanjila za 95% nakon pet dana nanošenja masti na bazi kamfora. Oni smatraju da je razlog u tome što ova biljka sadrži tvar koja pomaže pri obnavljanju tkiva.

TIJELO

Zamjena zaslađenih napitaka običnom vodom može smanjiti unos kalorija za 20%, tvrde nutricionisti. Sudeći po rezultatima jednog američkog istraživanja, smanjenje unosa zaslađenih napitaka može pet puta više utjecati na tjelesnu težinu nego smanjenje unosa hrane.

Ako vam dosadi okus (točnije, odsutnost okusa) obične vode, pijte je s nekoliko kapi limuna ili naranče.

UM

Fizičke vježbe sjajan su način da poboljšate raspoloženje. Štoviše, američki istraživači kažu da učinci vježbi traju dugo nakon prestanka aktivnosti. Naime, fizička aktivnost na otvorenom stimulira proizvodnju hormona dobrog raspoloženja (endorfini) u mozgu čak 12 sati nakon završetka aktivnosti.

Najbolja vijest je to što ne morate trčati maraton niti vježbati satima da biste popravili raspoloženje.

>>Nemate vremena za vježbanje? Nemojte se zavaravati, i minutica je dovoljna

>>Želite se osjećati bolje, a imate samo minutu? Evo što napraviti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?