Tako jednostavno

4 zanimljive stvari koje možete učiniti sa svojim dahom

Disanje
Foto: Thinkstock
1/2
08.05.2014.
u 14:00

Jedno malo istraživanje pokazalo je da vježbe disanja koje se koriste u jogi mogu značajno poboljšati funkciju pluća u kombinaciji s lijekovima za pacijente s astmom. Takva vrsta disanja čisti sinuse.

Prosječna osoba udahne i izdahne i do 23.040 puta dnevno, ali većina nas to čini neučinkovito jer udišemo kratko i plitko, tvrdi liječnica iz Cleveland klinike Jane Pernotto Ehrman.

Jeste li uopće ikada posvetili pozornost načinu na koji dišete?

Ulaskom u adolescentsku dob, suočavamo se sa stresom, a "obrambena reakcija" na to je stezanje koje ograničava naše disanje. No to nije trajno, možemo naučiti pravilne tehnike disanja koje nam mogu uvelike pomoći kada je naše zdravlje u pitanju.

1. Brže ćete zaspati

Ako imate problema sa spavanjem, svaki način da lakše zaspite od velike vam je pomoći. Umjesto raznih tableta, pokušajte si pomoći disanjem. Andrew Weil, direktor Centra za integralnu medicinu na sveučilištu Arizona preporučuje 4-7-8 tehniku.

Kaže kako razni pripravci za spavanje s vremenom gube učinkovitost, a iako se može činiti da je ova tehnika neučinkovita na početku, s praksom ćete uvidjeti koliko je korisna.

Postavite vrh jezika iza gornjih zuba i držite ga tamo tijekom cijele vježbe. Izdahnite potpuno kroz usta. Zatvorite usta i udahnite tiho kroz nos brojeći do četiri. Zatim zadržite dah brojeći do sedam, a na 8 izdahnite kroz usta uz blagi zvuk. Ponovite ovo tri puta, a cijelu vježbu ponavljajte svakih pet minuta dok ne utonete u san.

2. Riješite se astme i alergija

Jedno malo istraživanje pokazalo je da vježbe disanja koje se koriste u jogi mogu značajno poboljšati funkciju pluća u kombinaciji s lijekovima za pacijente s astmom. Takva vrsta disanja čisti sinuse.

Duboko udahnite kroz nos, zatim izdahnite kroz kratke, snažne izdisaje u trajanju od jedne sekunde. Izdisaj treba trajati otprilike deset sekundi. To je jedan set. Set ponavljate tri puta. Takvo disanje može povećati broj otkucaja srca te se posavjetujte s liječnikom prije primjene ove tehnike disanja ako imate visoki krvni tlak.

3. Otklanjanje boli

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Često kada nas nešto boli, zaustavljamo dah što dovodi do otpuštanja stresnog hormona kortizola.

Kako biste se riješili boli, isprobajte ovu tehniku. Zatvorite oči i zamislite da vam je tijelo potpuno opušteno. Kao da dišete kroz trbuh, vizualizirajte kako se kisikom pune sva područja u vašem tijelu ispunjena stresom i napetošću i tako postaju mirna i udobna. Sa svakim izdisajem zamišljajte kako bol nestaje. Što dulje dišete na ovaj način, mozak će dobivati informaciju da je u sigurnom okruženju, tvrdi psiholog Michael Chicago Merrill.

4. Mučnine

Posebna tehnika disanja može ublažiti mučninu potičući peristaltiku, mišićnu kontrakciju koja gura hranu u želudac.

– Vizualizirajte kako bosi hodate dugo po kamenim stepenicama. Udahnite polako kroz nos brojeći do 4. Zatim izdahnite kroz nos brojeći do 8 -10 kroz napućene usne, zamišljajući kako koračate niz stepenice. Nastavite to raditi dok mučnina ne prođe.

>>6 pomalo uvrnutih savjeta uz koje ćete se osjećati bolje za samo 5 minuta!

>>Smanjite posljedice kroničnog stresa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije