nema zabušavanja

Vježbanje kao zadovoljstvo - 7 ljetnih pravila fitnessa

trčanje
Foto: Shutterstock
10.07.2014.
u 08:01

Vježbanje treba predstavljati zadovoljstvo, a ne patnju. Zato slušajte svoje tijelo i zdravi razum i ne vježbajte u ekstremnim vremenskim uvjetima

 1. Vježbajte rano ili kasno

Izbjegavajte vježbanje kada je sunce u zenitu, a temperatura najviša, što je obično između 11 i 17 sati. Ako izlazite u ovom periodu, izbjegavajte izravno sunce i potražite hladovinu. Ako ipak tada želite vježbati, rješenje je bazen.

2. Često nanosite kremu za sunčanje

Krema za sunčanje vas neće rashladiti, ali će spriječiti opekline koje mogu smanjiti sposobnost vašeg tijela da regulira temperaturu. Također, tako ćete se zaštititi od rizika dobivanja raka kože. Koristite one koji imaju zaštitni faktor 30 i mažite se prema uputama, te ih nanosite na kožu svakih tri do četiri sata.

3. Pijte dovoljno tekućine

Točnije, vode! Čak i kad niste žedni, pijte na svakih 15 minuta po koji gutljaj. Ako se puno znojite, uključite i sportska pića koja sadrže dodatne elektrolite i minerale.

4. Izbjegavajte sastojke koji doprinose dehidraciji

Izbjegavajte kofein i alkohol. Također, neki lijekovi, koji sadrže antihistamine, doprinose dehidraciji, pa ih je potrebno izbjegavati. Ovo se posebno odnosi na one koji trče nešto duže dionice.

5. Prikladno se odjenite

Čak i ako mislite da vam crna bolje stoji, obavezno nosite bijelu ili majicu neke svijetle boje. Tamne boje “upijaju” toplinu. Razmislite i o kupovini odjeće od laganih materijala koji upijaju vlagu.

6. Kapa ili sunčane naočale

Zbog zaštite očiju obavezno nosite sunčane naočale ili šiltericu. Medicina je dokazala da veliki broj očnih bolesti uzrokuje upravo nepravilna zaštita očiju na visokim temperaturama.

7. Ne žurite

Vrućina i vlaga mogu biti vrlo opasni. Trčanje na velikim vrućinama i u uvjetima velike vlage može izazvati suprotan efekt od onoga što želite. Vježbanje treba predstavljati zadovoljstvo, a ne patnju. Zato slušajte svoje tijelo i zdravi razum i ne vježbajte u ekstremnim vremenskim uvjetima bez obzira na to koliko mislili da vaše tijelo može podnijeti takve uvjete. Za vrijeme visokih dnevnih temperatura uvijek možete otići na plivanje i razgibavati se u vodi.

>>Niste zadovoljne svojim izgledom u bikiniju? Evo što odmah morate poduzeti

>>Hit u vježbanju: Trening koji troši 9 puta više kalorija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?