Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priče s eura

Hrvatska danas mora napraviti ono što nikada u povijesti nije uspjela na europskim prvenstvima

TOP 100 fotografija u 2021. godini
Luka Stanzl/PIXSELL
24.06.2024.
u 19:19

Najbolji hrvatski strijelac u povijesti Davor Šuker bio je pak drugi najbolji strijelac Eura 1996. godine. S tri gola bio je odmah iza najboljeg Alana Shearera koji je zabio pet.

Hrvatska nikada u povijesti Eura nije pobijedila u nokaut-utakmici, što znači da nikada nismo bili ni blizu medalje, no znate li da se šestorica Hrvata mogu pohvaliti da već imaju medalju s nogometnog EP-a? Dražan Jerković, Branko Zebec, Ante Žanetić, Željko Matuš, Željko Perušić i Tomislav Knez osvojili su srebro u dresu Jugoslavije na prvom EP-u 1960. godine u Francuskoj.

Tada se Euro zvao Kup nacija, a nakon kvalifikacija na završnici su nastupale četiri reprezentacije. Te 1960. bile su to Jugoslavija, Čehoslovačka, SSSR i domaćin Francuska.

– U polufinalu smo protiv Francuske odigrali, kažu, jednu od najšokantnijih utakmica u povijesti EP-a. Vodili su Francuzi s 4:2, no mi smo u četiri minute zabili tri gola i pobijedili s 5:4. Francuski navijači nisu mogli vjerovati. Dražan Jerković bio je najbolji u tom susretu, zabio je dva gola, a onaj drugi jako je razljutio domaćine. Naime, bio je sam na crti, ali nije odmah zabio već si je prvo digao loptu na glavu. To možda nije bilo u skladu s fair-playom, ali takav je bio Draža, poseban – prisjetio se Željko Matuš, nekadašnji igrač Dinama, a danas 89-godišnjak koji živi u Švicarskoj, uz imenjaka Perušića jedini živ od Hrvata iz te utakmice.

GALERIJA Hrvatski navijači u Leipzigu

TOP 100 fotografija u 2021. godini
1/51

Četiri dana kasnije u finalu Jugoslavija je igrala protiv SSSR-a.

– Poveli smo golom Galića, no Sovjeti su izjednačili, a potom preokrenuli i pobijedili golom Ponedeljnika u produžetku, u 113. minuti. Bili smo bolji, ali njih je spasio tadašnji najbolji vratar svijeta Lav Jašin – dodao je Matuš.

Na spomenutom prvenstvu Hrvat Dražan Jerković dijelio je mjesto najboljeg strijelca turnira. Preciznije, najbolji strijelci bili su Valentin Ivanov, Viktor Ponedeljnik, François Heutte, Dražan Jerković i Milan Galić s po dva postignuta pogotka. Ista situacija ponovila se i Mariju Mandžukiću na Euru 2012. godine, kada je s tri gola dijelio naslov najboljeg s Gomezom, Balotellijem, Ronaldom, Džagojevom i Torresom.

VEZANI ČLANCI:

Najbolji hrvatski strijelac u povijesti Davor Šuker bio je pak drugi najbolji strijelac Eura 1996. godine. S tri gola bio je odmah iza najboljeg Alana Shearera koji je zabio pet. 

Komentara 4

Avatar NasaPosla
NasaPosla
19:40 24.06.2024.

Imamo svega 3-4 igrača u top formi.

RI
Rizlman
19:32 24.06.2024.

Ovo danas nije nokaut utakmica nego zadnja utakmica u skupini u kojoj moramo pobijediti. To nije isto. Potpuno istu situaciju imali smo na prošlom Europskom prvenstvu kad smo u zadnje kolo ušli s jednim bodom pa smo morali pobijediti Škotsku. Dakle, navod iz naslova je netočan.

Avatar macak Tomo
macak Tomo
23:02 24.06.2024.

:-)))))))))))))))))))) Albanci u nastavku., Talijani u nastavku :-))))))))))))))))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije