ZAVRŠNA UTRKA

Hrvatska maratonka završila u bolnici! Na 38. kilometru osjetila je bol, odveli su liječnici

Zagreb: Ispraćaj sportaša koji odlaze na Olimpijske igre u Pariz
Foto: Marko Juric/PIXSELL
1/3
12.08.2024.
u 09:00

Imali smo devet atletičara na Igrama, cilj je da ih za četiri godine u Los Angelesu imamo 15, što možda nije realno, ali 12 će sigurno biti, rekao je Mladen Katalinić, izbornik hrvatske atletske reprezentacije

Nizozemska atletičarka Sifan Hassan osvojila je svoje treće olimpijsko zlato pobjedom u maratonskoj utrci na Igrama u Parizu, gdje je napravila jedinstven pothvat osvajanjem tri odličja jer ima bronce iz utrka na 5000 i 10.000 metara. Pobjednica pariškog olimpijskog maratona odlučena je u uzbudljivom finišu, u kojem se Sifan Hassan morala i naguravati s Etiopljankom Tigst Assefom, koja joj je pokušala zatvoriti putanju u predzadnjem zavoju prije ulaska u ciljnu ravninu. No 31-godišnja nizozemska atletičarka bila je prebrza za suparnicu i odjurila je prema cilju te do njega stigla nakon dva sata, 22 minute i 55 sekundi trčanja pariškim ulicama pa je time postavila i novi olimpijski rekord. Treće je to olimpijsko zlato za Sifan Hassan, koja je prije tri godine u Tokiju bila olimpijska pobjednica na 5000 i 10.000 metara, da bi u Parizu, na Stade de Franceu, u tim disciplinama osvojila brončane medalje.

Etiopljanka Tigst Assefa na cilj je došla tri sekunde nakon pobjednice i osvojila srebrno odličje, svoje prvo na Olimpijskim igrama, a do brončane medalje stigla je 34-godišnja Kenijka Hellen Obiri s novim osobnim rekordom (2:23:10). Za Obiri je ovo treće olimpijsko odličje, nakon što je prva dva osvojila u utrkama na 5000 metara. Bila je druga 2016. u Rio de Janeiru, a to je ponovila i 2021. u Tokiju. Treba istaknuti da je bilo jako vruće, staza je bila izuzetno zahtjevna s nekoliko uspona, a prolazila je pokraj najznačajnijih pariških građevina.

Zagreb: Ispraćaj sportaša koji odlaze na Olimpijske igre u Pariz
1/22

Na olimpijskom maratonu nastupile su i dvije hrvatske atletičarke. U olimpijskom debiju u Tokiju Matea Parlov Koštro osvojila je 21. mjesto, a Bojana Bjeljac u toj je utrci osvojila 53. mjesto. Bojana Bjeljac u Parizu je na cilj došla kao 71. u vremenu dva sata, 41 minuta i 13 sekundi. Nažalost, nije se zaustavila u miks-zoni pa do njezine izjave nismo mogli doći. Nije da me nije vidjela, još sam glasno uzviknuo: "Bojana!" Pogledala je i nastavila dalje kao da je se to uopće ne tiče. Isto su prošli novinari HRT-a, kod kojih se također nije zaustavila... Matea Parlov Koštro dobro se držala do sredine maratona, bila je oko 50. mjesta, a onda je odustala na 35. kilometru.

– Matea je, nažalost, završila u bolnici jer se ozlijedila. Osjetila je bol u potkoljenici na 38. kilometru. Prvo su je odveli u bolnicu, pa onda na ciljnu ravninu, da bi je opet vratili u bolnicu – rekao je Mladen Katalinić, izbornik hrvatske atletske reprezentacije.

Hrvatska je atletika u Parizu osvojila jednu medalju, broncu Sandre Elkasević, još dva finala, u bacanju koplja i dalju.

– Sjajno! Imali smo devet atletičara na Igrama, cilj je da ih za četiri godine u Los Angelesu imamo 15, što možda nije realno, ali 12 će sigurno biti. Za dva tjedna čeka nas svjetsko juniorsko prvenstvo u Peruu, gdje očekujemo dvije do tri medalje. Naši aduti u Limi bit će Jana Koščak u sedmoboju i Mia Wild na 100 prepone te Rok Farkaš u dalju – rekao je Katalinić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije