Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Hrvatsku očekuje potpuno drugačija utakmica s Albanijom. Na ovo moramo obratiti posebnu pozornost

Berlin: Razočarani nogometaši Hrvatske nakon poraza od Španjolske u 1. kolu skupine B na Europskom prvenstvu
Marko Lukunic/PIXSELL
18.06.2024.
u 14:45

Nevjerojatno zvuči podatak da prosječna udaljenost iz koje je Albanija zabijala pogotke u kvalifikacijama za EP iznosi čak 22 metra. Reprezentacija su s uvjerljivo najvećim udjelom pogodaka izvan kaznenog prostora od svih postignutih golova među svim reprezentacijama na ovom Euru (5 od 12) što se tiče kvalifikacijama.

Svi ljudi s kojima sam razgovarao uoči utakmice Hrvatske protiv Albanije govore mi da su nam oni najveća nepoznanica u skupini B na Europskom prvenstvu. Možda te teze imaju smisla u kontekstu da su Španjolska i Italija zvučnije i renomiranije reprezentacije pa čak i u smislu da smo protiv Španjolaca i Talijana igrali nebrojeno puno puta, a protiv Albanaca nikad. Međutim, kad pogledamo stil igre kojim igraju reprezentacije, Albanija je upravo suprotno od nepoznanice.  Momčad brazilskog izbornika Sylvinha ima jasnu viziju svoje igre – glavni mehanizmi su im igra na duge lopte i kontranapade.

GALERIJA Vatreni odradili posljednji trening uoči Albanije

Berlin: Razočarani nogometaši Hrvatske nakon poraza od Španjolske u 1. kolu skupine B na Europskom prvenstvu
1/10

A da to ne bi bila samo nepotkrijepljena tvrdnja, pogledajmo i činjenice. Od 23 reprezentacije koje su se u kvalifikacijama plasirale na Euro (sve osim domaćina Njemačke koja se automatski kvalificirala), Albanci se nalaze na posljednjem 23. mjestu po kreiranim velikim prilikama, udarcima, očekivanim golovima i progresivnim dodavanjima. Nadalje, na pretposljednjem 22. mjestu su po dodavanjima u protivničkom kaznenom prostoru, na 21. mjestu po udarcima unutar okvira, a na 20. mjestu po posjedu lopte, točnosti dodavanja i dodavanjima u zadnjoj trećini. Jedina ofenzivna karakteristika, odnosno karakteristika u posjedu u kojoj su Albanci u top 10 reprezentacija na ovom Euru je udio dugih lopti u dodavanjima, gdje su rangirani na šestom mjestu, i to nam dovoljno govori kako će naš idući suparnik igrati. Ono na što posebno treba obratiti pozornost kod Albanaca su njihovi udarci iz daljine.

VEZANI ČLANCI:

Nevjerojatno zvuči podatak da prosječna udaljenost iz koje je Albanija zabijala pogotke u kvalifikacijama za EP iznosi čak 22 metra. Reprezentacija su s uvjerljivo najvećim udjelom pogodaka izvan kaznenog prostora od svih postignutih golova među svim reprezentacijama na ovom Euru (5 od 12) što se tiče kvalifikacijama. Albanci baš vole “opaliti” iz daljine, što uvelike dokazuje i činjenica da su jedina reprezentacija koja je više od 50 posto svojih udaraca uputila izvan kaznenog prostora (56%), a prvi pratitelji na toj ljestvici, Rumunjska i Ukrajina, su prilično daleko (47%).

Dakle, iz hrvatske perspektive potrebna je posebna pozornost na duge lopte, kontranapade i udarce iz daljine. Očekuje nas znatno drukčija utakmica nego ona protiv Španjolske. 

Komentara 4

PA
Pametanumoruludih
15:15 18.06.2024.

Albanija ima dobru obranu. Zabili su im samo 4 gola u kvalifikacijama. A Hrvatska ima slab napad a jos slabiju obranu. Rezultat se vidi iz aviona...

Avatar Danke Deutschland
Danke Deutschland
16:28 18.06.2024.

prvi put se moze reci da ce svi Srbi navijati za vas

TO
Tomisl
18:18 18.06.2024.

Naši će ovog puta brzo kući.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije