Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLJUČNI DVOBOJ

Izračunato kolike su šanse Hrvatskoj da prođe skupinu i plasira se u osminu finala

Hamburg: Susret Hrvatske i Albanije u 2. kolu skupine B na Europskom prvenstvu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/9
21.06.2024.
u 09:04

Vatreni imaju 32 posto šanse da budu drugi, isto toliko da završe treći te 36 posto da nastup okončaju na posljednjem mjestu u skupini i ne izbore osminu finala Eura.

Španjolska nogometna reprezentacija je u drugome kolu grupne faze Europskog prvenstva svladala Italiju rezultatom 1:0 te tako kolo prije kraja osigurala plasman u osminu finala kontinentalne smotre. Furija je bila dominantna tijekom cijelog susreta uz tek nekoliko pravih prilika aktualnih prvaka, ali odlučujuć gol bio je zasluga Riccarda Calafiorija u 55. minuti. Činilo se da će Gianluigi Donnarumma upisati još jednu čudesnu obranu, ali Calafioriju se lopta odbila od noge pa u gol.

Ovakav rasplet ima i bitne posljedice za Hrvatsku. Španjolska je zasigurno prva u skupini. Ostale pozicije nisu toliko jasne, a bit će odlučene 24. lipnja kada se igraju posljednje utakmice. Hrvatska za prolazak u osminu finala mora pobijediti Italiju, bilo što manje od toga neće biti dostatno. Ako vatreni osvoje četiri boda, vjerojatno će proći dalje, ali pitanje je s kojeg mjesta.

Ako se sve odvije u korist hrvatske nogometne reprezentacije drugo mjesto je sigurno. Hrvatska mora slaviti nad Italijom, a Španjolska mora pobijediti Albaniju. Čak i ukoliko Hrvatska pobjedi Albanija može poremetiti sve jer ima bolju gol-razliku. Ukoliko naprave čudo i slave nad Španjolskom, mogu završiti ispred Hrvatske ukoliko ne zabiju dovoljno golova Italiji.

>> Modrić je bio potpuno utučen nakon poraza od Španjolske. Kapetana vatrenih dugo nismo vidjeli ovakvog

Hamburg: Susret Hrvatske i Albanije u 2. kolu skupine B na Europskom prvenstvu
1/7

Ako Španjolska pobjedi, a Hrvatska i Italija odigraju bez pobjednika sve će biti u rukama sreće i rezultata u drugim skupinama. Teoretski nije nemoguće da dva boda budu dovoljna za prolazak, ovisno o uspjesima ostalih trećeplasiranih momčadi. Dakako, ukoliko Hrvatska izgubi, Europsko prvenstvo završava.

A Football Meets Data izračunao je koliko šanse ima Hrvatska. Po tom izvoru, vatreni imaju 32 posto šanse da budu drugi, isto toliko da završe treći te 36 posto da nastup okončaju na posljednjem mjestu u skupini i ne izbore osminu finala Eura. Italija ima 66 posto šanse da bude druga, 32 posto treća, a samo dva posto da bude četvrta. Albanija stoji najlošije - dva posto šanse za drugo mjesto, 36 posto za treće i 62 posto za četvrto.

VIDEO Magdalena Keškić stigla je na Euro bodriti reprezentaciju

 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije