Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREĆEMO NA EURU

Luki je ovo posljednji veliki turnir za Hrvatsku, neka nas kapetan odvede do finala!

Modrić
Foto: Soeren Stache/DPA
1/5
15.06.2024.
u 08:00

2006. godine na SP-u s Hrvatskom je nastupio u Nürnbergu i Stuttgartu, a sada ga čekaju raskošne kulise Berlina, Hamburga i Leipziga. Dopustite da mu odmah poželimo i München ili Dortmund – u kojima se igraju polufinala, a na kraju, 14. srpnja, i još jedan povratak u Berlin: na finale!

Uefina službena statistika kaže kako je kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić (38) drugi u Europi po broju nastupa za nacionalnu momčad u kvalifikacijskim utakmicama za plasman na Europsko prvenstvo, pa onda i na završnim turnirima: ima ih čak 59, više od njega samo Cristiano Ronaldo, 69. Taj je famozni, teško dostižni Portugalac i rekorder po broju Eura, nastupio na svih pet turnira od 2004. godine, a predvodit će Portugalce i u Njemačkoj.

Luka se pak sprema na svoj peti Euro, po čemu je rekorder među hrvatskim nogometašima. Na Eurima ima 13 nastupa, drugoplasiran je Srna s 12, a sada će se Modrić izjednačiti sa Srnom po broju Eura s kapetanskom vrpcom: Darijo ju je nosio 2012. i 2016., Luka 2021. i sada 2024. godine. U svojih 13 nastupa na europskim prvenstvima, Luka samo dva puta nije imao punu minutažu na terenu: 2016. godine protiv Češke u St. Étienneu, te 2021. godine protiv Španjolske u Kopenhagenu. Zanimljivo, u Bordeauxu je 18. lipnja 2016. godine bio na poštedi u epskoj pobjedi nad Španjolcima 2:1, ali je i s klupe dao svoj obol: sugerirao je vrataru Subašiću u koju će stranu pucati Sergio Ramos pri izvođenju jedanaesterca, pa je Suba ispao heroj.

Sad teško da više ima dvojbe: Luka Modrić u Njemačkoj će odigrati svoj posljednji veliki turnir za Hrvatsku. Sudbina koja ga je dugo čekala odredila je da to bude upravo Europsko prvenstvo: baš u Njemačkoj, tamo gdje je Luka prije 18 godina i počeo karijeru reprezentativca. Te 2006. godine na SP-u s Hrvatskom je nastupio u Nürnbergu i Stuttgartu, a sada ga čekaju raskošne kulise Berlina, Hamburga i Leipziga. Dopustite da mu odmah poželimo i München ili Dortmund – u kojima se igraju polufinala, a na kraju, 14. srpnja, i još jedan povratak u Berlin: na finale!

Luka svoj veličanstveni europski zastor spušta ovoga lipnja: pa neka sruši još jedan rekord. Najstariji nogometaš koji je ikada nastupio u finalu Eura za sada je Nijemac Jens Lehmann koji je 29. lipnja 2008. bio star 38 godina i 232 dana. Luka Modrić će 14. srpnja 2024. – na dan finala – imati 38 godina i 309 dana.

 

Komentara 1

Avatar CUBE
CUBE
13:43 15.06.2024.

Koliko je HR omiljena u susedstvu samo ovaj podatak, kod nas prenos na prvom RTS-a kod vas na drugom HRT-a, proverite

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije