max donosi

Nikola Jurčević: Kakva titula? Pa ni treće mjesto nije realno!

Slaven Bilić
Foto: Reuters/PIXSELL
30.09.2015.
u 19:34

'Mi smo na zemlji, ciljeve još nismo postavili, ni sami ne znamo za koju poziciju vrijedimo.'

Malo je onih koji su očekivali da će West Ham nakon 7. kola Premiershipa biti na trećem mjestu, odmah iza dva manchesterska velikana – Uniteda i Cityja.

Najveće zasluge za to pripadaju Slavenu Biliću i njegovim pomoćnicima Nikoli Jurčeviću, Miljenku Raku i Edinu Terziću. West Ham sjajno vozi na hrvatski pogon.

Priču donosi Večernjakov sportski tjednik Max.

– Iskreno, ni mi sami nismo očekivali tako dobar start, jer ipak smo u prvih sedam kola igrali s tri velikana: Arsenalom, Liverpoolom i Cityjem. Naravno da smo jako zadovoljni, jer mi smo u tim prvim kolima prolazili i prilagodbu na englesku ligu. Ovdje je zaista svaka utakmica jako teška, za svaku se moraš spremiti sto posto – rekao nam je Nikola Jurčević, koji je uvijek u pogonu, pa kad nije na treningu, navečer skautira buduće protivnike čekićara.

Navijači West Hama odmah su počeli sanjati o mjestu koje ih vodi u Ligu prvaka, a oni najoptimističniji čak i o naslovu.

– Mi smo na zemlji, nismo poletjeli, znamo da treće mjesto nije realna pozicija. Ciljeve još nismo postavili, ni sami ne znamo za koju poziciju vrijedimo. Premierna liga je toliko jaka da su se prošle sezone Newcastle i Aston Villa borili za ostanak – kaže Jurčević koji je tek nedavno dobio radnu dozvolu pa sad može sjediti na utakmicama uz Slavena.

Lakše nego u Turskoj

– Jako su im rigorozna pravila oko radne dozvole pa sam morao čekati. Prva utakmica koju sam sjedio uz travnjak bila je protiv Manchester Cityja i odmah smo pobijedili 2:1 i šokirali Etihad. Bolje nije moglo startati – smije se Jurčević.

Englezi su oduševljeni Slavenom Bilićem, ali ističu i tu uigranost stožera.

– Naravno da nam je to prednost jer točno znamo tko što radi, kod nas nema nesporazuma...

Kakav je West Ham kao klub, osjećate li veliki pritisak navijača i publike?

– West Ham ima tradiciju, na svakom koraku se vidi da je veliki klub, a ima i fanatične navijače. No, u odnosu na Bešiktaš ovdje je atmosfera mirna i profesionalna, nema ni približno pritiska kao što nam je bio u Turskoj – kaže Jurčević i dodaje:

– Bešiktaš je veliki klub, ali West Ham mi je zasad vrh karijere. Nema veće časti nego raditi u Premiershipu.

Zanimljivo, West Ham ove sezone puno bolje rezultate ima u gostima nego na svom stadionu. U gostima je osvojio svih devet bodova (pobjede nad Arsenalom, Liverpoolom i Man. Cityjem), dok je kod kuće pobijedio Newcastle, ali izgubio od Leicestera i Bournemoutha te odigrao neriješeno s Norwichem.

– U gostima imamo više prostora za kontru, što zbog profila igrača odgovara našoj momčadi. U gostima možemo igrati taj zgusnuti raspored te se onda brzo otvarati za naprijed kada osvojimo loptu – objašnjava Jurčević i dodaje:

– Vjerujem da ćemo i kod kuće početi više pobjeđivati. Ovo nam je zadnja sezona na Upton Parku, te i zbog toga želimo što više pobjeđivati na tom kultnom stadionu.

Čačiću želim sve najbolje

Hrvatski treneri u West Hamu prate i događanja oko hrvatske reprezentacije. Uostalom, Jurčević i Bilić radili su zajedno u reprezentaciji od 2006. do 2012. godine. Jurčević nije želio reći je li Čačić najbolje rješenje za izbornika, tek je kazao:

– Čačiću želim sve najbolje jer uspjeh reprezentacije puno znači za sve nas koji smo povezani s hrvatskim nogometom. A što se tiče trenutačne atmosfere oko reprezentacije, mislim da ona mora biti puno, puno bolja. Takva situacija nije dobra jer će se izgubiti kult reprezentacije – zaključio je Jurčević, koji će uskoro proslaviti deset uzastopnih godina suradnje s Bilićem. Prvo mu je pomoćnik bio u hrvatskoj reprezentaciji (2006.-2012.), potom u Lokomotivu (2012.-13.), Bešiktašu (2013.-15.) i sada West Hamu (2015.-?).

>>Bilić: Utakmica je bila čarobna, zadovoljan sam bodom

Komentara 3

VO
vodokotlic
19:59 30.09.2015.

sreću, piše se sreću majstore. Izgleda da ti nemaš sreće s pravopisom

Avatar nula
nula
23:41 30.09.2015.

Uspjeh ce biti ako budu medju prvih 10. Ne moze Fico preko noci postati Ferrari

MU
muh
19:50 30.09.2015.

Bla bla bla samo su imali sreču.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije