Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOSTA NOVOSTI

Puno promjena u sastavima Hrvatske i Italije. Jedan vatreni debitira, azzurri spremili iznenađenje

Neuruppin: Trening hrvatske nogometne reprezentacije uo?i utakmice s Italijom
Luka Stanzl/PIXSELL
24.06.2024.
u 08:00

Prva ideja je da bi Hrvatska ipak mogla početi s dva zadnja vezna, Kovačićem i Modrićem, a odmoreni Brozović mogao bi biti rješenje za drugo poluvrijeme

S kim će Zlatko Dalić napasti Talijane u Leipzigu? Prema informacijama iz tabora vatrenih u Neuruppinu, izbornik ima neke dvojbe oko sastava, dok se 80 posto momčadi ipak nazire. Tako bi u odnosu na utakmicu s Albanijom u prvih 11 trebala biti barem tri nova lica: Stanišić na desnome braniču, Erlić – koji još nema ni minutu na Euru – u sredini obrane te Mario Pašalić na desnom krilu. U najužim kombinacijama za početak utakmice je i Luka Sučić, također za jednu od krilnih pozicija. Naime, jučer je još postojala dvojba: Sučić ili Perišić, no čini se kako je Dalić ipak skloniji u ovom trenutku fizički spremnijem i 14 godina mlađemu igraču.

Tandem s čistom mrežom

U stručnom stožeru nisu potpuno iz svih kombinacija eliminirali ni Marcela Brozovića, uzdajući se u njegovo iskustvo, te ne smatrajući da je ta legenda hrvatskog nogometa s 98 nastupa baš naša najslabija karika na Euru. Ipak, prva ideja je da bi Hrvatska ipak protiv Talijana mogla početi s dva zadnja vezna, Kovačićem i Modrićem, a odmoreni Brozović mogao bi biti rješenje za drugo poluvrijeme. Kamo sreće da Brozović svoj stoti nastup za Hrvatsku ostvari u osmini finala Eura!

GALERIJA Sjajna atmosfera na treningu vatrenih

Neuruppin: Trening hrvatske nogometne reprezentacije uo?i utakmice s Italijom
1/48

U špicu bi se ponovno trebao vratiti 32-godišnji centarfor Ante Budimir, s vrlo snažnom i uvjerljivom referencom: Ante je u utakmici s Albancima bio generator velikoga preokreta u drugom poluvremenu. Šteta samo što taj učinak nije bio okrunjen pogotkom pa tako Budimir još uvijek čeka svoj pogodak na Euru.

Jedini debitant na Euru u ovoj momčadi tako bi bio 26-godišnji stoper talijanskoga Sassuola Martin Erlić, uvijek pouzdani igrač s devet nastupa za reprezentaciju. Zanimljivo, Hrvatska s Erlićem u sastavu nikada nije bila poražena u 90 minuta: s Francuskom u Splitu bilo je 1:1, s Danskom u Kopenhagenu i s Francuskom u Parizu oba puta 1:0... Stoperski tandem Šutalo – Erlić zapravo nije primio niti jedan pogodak kada su igrali zajedno, odigravši 0:0 i s moćnom Španjolskom u Ligi nacija punih 120 minuta.

Tako bi sastav Hrvatske za ovu odlučujuću utakmicu mogao izgledati ovako: Livaković – Stanišić, Šutalo, Erlić, Gvardiol – Modrić, Kovačić – Mario Pašalić, Kramarić, Sučić – Budimir. Druga opcija bila bi ova: Livaković– Stanišić, Šutalo Erlić, Gvardiol– Brozović, Modrić, Kovačić– Mario Pašalić, Kramarić, Sučić.

Dosta će u odnosu na prošli dvoboj mijenjati i izbornik talijanske reprezentacije Luciano Spalletti, a njegov početni sastav mogao se zaključiti po treningu talijanske reprezentacije na kojem je prva jedanaestorka u žutim markerima igrala protiv pričuva. Nekoliko talijanskih novinara se snašlo za pristup treningu i objavilo što sprema 65-godišnji stručnjak.

VEZANI ČLANCI:

Uvjerljivo najveće iznenađenje bi, prema uigravanjima na treningu, trebao biti 23-godišnji veznjak Juventusa Nicolò Fagioli umjesto inače standardnog prvotimca Jorginha. Spalletti je nakon utakmice drugog kola protiv Španjolske izjavio da su igrači izgledali umorno, a tu je prvenstveno mislio na Jorginha koji nije uspijevao pratiti tempo Španjolaca. Međutim, poprilično neočekivano je da umjesto njega planira staviti Fagiolija, a ne Romina Bryana Cristantea. Naime, Fagioli je u listopadu dobio kaznu od sedam mjeseci zabrane igranja zbog klađenja na nogometne utakmice, na teren se vratio tek u posljednja dva prvenstvena kola u dresu Juventusa te nastupio u dvije pripremne utakmice Italije uoči Eura. Odigrao je samo 193 minute nogometa u 2024. godini. Veliko iznenađenje bilo je i to što ga je Spalletti uvrstio na popis od 26 putnika na Euro, pa se ovaj najavljivani potez za mjesto u prvih 11 smatra još kudikamo većim iznenađenjem.

Fluidna promjena formacije

Na tom spomenutom treningu dosadašnji prvi napadač Gianluca Scamacca nije igrao za "žute", odnosno sastav prvotimaca u kojem je bio Mateo Retegui. Napadač Genoe, koji je inače Argentinac talijanskog porijekla, pokazao je znatno veću efikasnost u dresu Italije od Scamacce. Dok je Scamacca u 18 nastupa zabio tek jedan pogodak, Retegui je u deset nastupa upisao četiri gola.

Treća promjena za današnji ogled u odnosu na talijanski sastav protiv Španjolske je prisilne prirode. Lijevi bek Federico Dimarco dobio je udarac u list tijekom posljednje utakmice te se ne može dovoljno oporaviti uoči dvoboja protiv Hrvatske. Njegovo mjesto će zauzeti 24-godišnjak iz Juventusa Andrea Cambiaso.

Ono što je najvažnije istaknuti je da će formacija Italije službeno vrlo vjerojatno biti prijavljena kao 4-2-3-1, ali taj aspekt će se tijekom utakmice konstantno mijenjati. Italija se vrlo lako i fluidno, posebice pri posjedu, prebacuje u 3-4-2-1 formaciju u kojoj desni središnji veznjak Davide Frattesi postaje desni krilni bek, a nominalni desni bek Giovanni Di Lorenzo povlači se na poziciju desnog stopera u trojci u zadnjoj liniji.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije