UGOVORNI PRIČUVNIK HRVATSKE VOJSKE

Tko je 27-godišnji Bjelovarčanin koji je Hrvatskoj donio prvu medalju u Parizu?

Miran Maričić osvojio olimpijsku broncu
Foto: Reuters/Pixsell
1/13
29.07.2024.
u 13:10

Maričić ima 27 godina, a dolazi iz Bjelovara. Svjetski je juniorski prvak, a kao senior dva puta bio je srebrni na europskim prvenstvima, a jednom brončani. Kao kruna došla je današnja medalja s Olimpijskih igara u Parizu.

Hrvatski strijelac Miran Maričić donio je prvu medalju Hrvatskoj na Olimpijskim igrama u Parizu nakon što je u ponedjeljak u finalu zračne puške na 10 m osvojio broncu. Miran Maričić za broncu je pucao 230 krugova, drugi je bio Šveđanin Victor Lindgren (251.4), a zlatni Kinez Sheng Lihhao (252.2).

Maričić ima 27 godina, a dolazi iz Bjelovara. Svjetski je juniorski prvak, a kao senior dva puta bio je srebrni na europskim prvenstvima, a jednom brončani. Kao kruna došla je današnja medalja s Olimpijskih igara u Parizu.

Maričić je inače jedan od 23 vrhunska sportaša i ugovorna pričuvnika Hrvatske vojske koji su izborili olimpijsku normu. S njim je i Petar Gorša koji je danas bio šesti i s kojim je nerazdvojan.

Iza Mirana  stoje godine teškog rada.

– Do ljeta 2008. nisam se bavio sportom. U to je vrijeme bivši klupski kolega Petar Gorša osvojio Europsko juniorsko prvenstvo. Brat mi je savjetovao da probam pucati. Prvog dana školske godine otišao sam na streljanu, ispalio nekoliko metaka i svidjelo mi se – rekao je u intervjuu za Hrvatski vojnik.

U Bjelovaru je završio gimnaziju, a nakon toga i preddiplomski studij informatike na FOI-ju u Varaždinu. No, posvećen je samo sportu.

– Teško mi je bilo kad je nastava bila u poslijepodnevnoj smjeni. Prijepodne bih učio, a na trening išao poslije nastave. Bio sam umoran, ali ipak sam uspijevao kvalitetno trenirati – ispričao je.

A Gorša je uoči finala ovako govorio o njihovom odnosu:

– Nerazdvojni smo, očito ne možemo jedan bez drugoga. Još 2017. godine bili smo u finalu Svjetskog prvenstva, gdje smo obojica dosegnula olimpijske kvote u Tokiju. U Tokiju smo obojica ušla u finale malokalibarske puške, a sada smo u Parizu u finalu zračne puške – kazao je Gorša.

>> Ovako su izgledali mali vatreni prije nego su postali slavni. Neke od njih nećete prepoznati

Miran Maričić osvojio olimpijsku broncu
1/21

 

 
 

Komentara 10

Avatar rubinet
rubinet
13:17 29.07.2024.

Čestitke.

22
224
13:44 29.07.2024.

Koliko moraš biti pomaknut da ti smetaju ;hrvatski vojnik, hrvatska vojska, hrvatski olipijac i sve hrvatsko? Ma vas je teško i žaliti!

DR
Draconic5
13:55 29.07.2024.

Bravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije