ŽELJKO PAKASIN

VIDEO Legenda HNL-a o Perišiću: 'Bila bi šteta da ode, ali poznavajući njegov karakter...'

Željko Pakasin
Foto: VL
1/2
12.08.2024.
u 10:57

U studiju Večernjeg lista gost je nekadašnji igrač Osijeka i Dinama, Željko Pakasin. S dva kola domaćeg prvenstva iza nas, već je pregršt tema koje su privukle pažnju navijača, a ističu se problemi Hajduka s Ivanom Perišićem i zabrinjavajuće izdanje Dinama uoči borbe za Ligu prvaka

Hajduk je nakon krnjeg slavlja na Poljudu u prvome kolu Hrvatske nogometne lige upisao i prvi kiks. Nakon što ih je od remija spasio nepravilno poništen gol Slaven Belupa, sreća se protiv njih okrenula u drugome kolu. Varaždinci su im u 99. minuti susreta uzeli pobjedu, a sve je to gotovo ostalo po strani kada je trener Gennaro Gattuso otkrio da je prije 20-ak dana Ivan Perišić rekao da želi otići iz kluba.

S druge strane, Dinamo i Osijek su igrali derbi na Opus Areni. Dinamo, koji će se uskoro natjecati za plasman u Ligu prvaka, a igrat će barem grupnu fazu Europa lige, ponovo je slabo ušao u utakmicu, ali ovog su puta primili gol već u 11. minuti. Plavi su uspjeli izjednačiti u 20. minuti, a zatim i preokrenuti u posljednjim trenucima susreta, no ovakvo izdanje prvaka ne ulijeva puno povjerenja kada su u pitanju europski pothvati. O svemu u studiju Večernjeg list priča Željko Pakasin.

"Uvijek su utakmice Osijeka i Dinama na visokom nivou jer su ambicije velike s obje strane. Osijek je dobio nove vlasnike i napravio preustroj. Imaju velike ambicije, ali su se namjerili na Dinamo koji je stabilan, moćan i ima pobjednički gard, Liga prvaka. Osijek je otvorio sjajno, ali nije uspio zadržati mirnoću, već je nakon par minuta primio gol za 1-1. Zatim je utakmica otišla u egal, a kad je tako Osijek ima nesreću da u sudačkoj nadoknadi gubi protiv Dinama. Ovakav rezultat je možda zaslužen, a i da je ostalo 1-1 ne bi bilo nezasluženo", rekao je uvodno Željko Pakasin.

"Uvijek pametni uče na tuđim greškama, a u suprotnosti na svojima. Kada imaš mladu momčad i mlade igrače kao sada u Osijeku, koji su bili malo agresivniji, malo su ih emocije ponijele jer su vidjeli da bi mogli... Tu treba biti oprezan kad je Dinamo u pitanju", dodaje Pakasin.

Osijek je uoči utakmice bio uzdrman ispuštenom pobjedom protiv Zire u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu. Brojne su promjene zadesile klub uoči sezone, a posljednja je bio odlazak Romona Miereza. "Neke stvari mi nisu jasne, ali ne poznajem dobro situaciju kluba niti prilike u klubu. Ipak, to je privatni klub gdje se prvo gleda matematika, a onda se traže rezultati. Dovođenje stranca za sportskog direktora je njihova odluka. Dovođenje stranca za trenera prve momčadi... Nema iskustvo, vodio je Primaveru i mlađe kategorije. Pokazalo se da je feler mlađih igrača i mlađeg neiskusnog trenera što nisu znali stati u zadnjim minutama, nego juriš pa u 95. minuti prime gol. Protiv Šibenika su imali 23 udarca prema golu i izgube 2-1 jer su imali tri pogreške golmana. U još boljoj utakmici se otvore umjesto da sačuvaju 1-1. Protiv Dinama nije loše 1-1", kazao je Pakasin.

"Osijek je sigurno u rezultatskoj krizi, a to će uzdrmati i sportsku politiku kluba i direktora i trenera. Sada neće biti lako. Ne ulaziš više s gardom pobjednika jer si izgubio dvije, pa nećemo valjda i treću. Tu dolaze problemi", rekao je pa dao svoje predviđanje njihovog idućeg europskog susreta: "Mislim da je Osijek bolji i da bi mogao proći dalje. Moraju se poklopiti neke stvari, a treba malo pameti i iskustva."

"Mislim da nije bilo pametno (prodati Miereza). Ukoliko je situacija da za nekoliko mjeseci može razgovarati s drugim klubovima da ode bez odštete, vjerojatno je to bila zadnja prilika da se nešto unovči. Samo je taj razlog zbog čega su ga prodali jer nema sportske osnove. On bi njima možda donio gol ili dva i opasnost", zaključio je o problemima s kojima se suočava Osijek.

Dinamo je s dvije pobjede krenuo u prvenstvo i tako nastavio niz od 20 domaćih utakmica bez poraza. Ipak, malo su se pomučili protiv Osijeka. "Mislim da je Dinamo otvorio odlično. Protiv Istre su igrali vrlo dobro, moćno, agresivno, napadački. Puno golova i puno prilika, pokazali su kako momčad za prvaka treba izgledati. Prijelazni rok su odradili vrlo dobro. Zadovoljan sam stoperom Mmaeeom. Vidio sam da je dobar, da je siguran i ima gard. Mislim da će Dinamo biti superioran u ovom prvenstvu, možda lakše nego prošle godine. Neki su oslabili, a neki su se pojačali. Hajduk se pojačao s Rakitićem koji ima rejting i imidž, ali pitanje je ima li brzinu i reakcije u tim godinama zadovoljiti. Dolaze mladi i brzi.. I ja bih možda mogao igrati nogomet, ali ne mogu trčati", nastavio je Pakasin.

Željko Pakasin
1/13

"Mislim da je krucijalna stvar što je Dinamo zadržao Petkovića. Dinamo ima igrača na kojima će zaraditi. Zaraditi dva ili tri milijuna im ne bi ništa značilo, a mislim da će on biti prevaga u idućim utakmicama. Petko to sve riješi. S minus deset odeš na plus deset i prvak. On spada u deset najboljih centarfora koji su igrali za Dinamo. Posebno je dobar i inteligentan igrač. Španer je što je vrlo važno. U Dinamu je to vrlo bitno, teško možeš igrat na brzinu, volju i 'dišpet' što bi rekli Dalmatinci. Moraš biti veliki španer, a on to je. Još je bolji, nego što strijelac iako zna i zabiti. Može vezati dva igrača. Njega se boje i zna zadržati, bude sto problema. Super je što je ostao ovdje i da završi karijeru ovdje. On je osebujan lik inače, tako da je vrlo važno da je ostao. On je pozitivac za sve. I kad je na klupi on pozitivno reagira. To je bitno za sve, za mlade i da trener može preko njega komunicirati s igračima na terenu", dodaje Pakasin.

"Mislim da je sjajno što se vratilo dijete Dinama u klub", rekao je o Marku Pjaci. "On to voli i bit će vrlo motiviran. U Rijeci je igrao vrlo dobro. Ovdje će biti još bolji. Mislim da će puno značiti. Njegovi driblinzi, kad navuče nekoliko protivnika. Tu je uvijek opasnost i protivnici se ne mogu opustiti", rekao je Pakasin pa se osvrnuo i na Martina Baturinu:

"Očekivao sam da će ga ovog ljeta prodati, ali vjerojatno nije došla ponuda koja bi mogla zadovoljiti Dinamo, a ona vjerojatno nije mala. Ove tri ponude koje su imali nisu odgovarale apetitima kluba niti Baturine, ali to neće biti problem. Dinamo će ove godine biti bolji no što je bio prošle. Imat će sigurno bolju igru. Neće imat takve oscilacije i Baturina će tu izrasti. Još kad će igrat za reprezentaciju... On je 'top' igrač. U 30-40 metara uvijek izlazi, dobar udarac i slobodni udarac. Zna podvaliti. On je ozbiljan i mlad igrač. Mislim da će brzo biti član prve postave u hrvatskoj reprezentaciji." 

Okrenuo se raspadom Hajduka u Kranjčevićevoj i njihovog novog trenera Gennara Gattusa. "Iznenadilo me da je završilo 1-1. U prvom dijelu koji sam gledao Lokomotiva je bila dosta dobra i u nekim trenucima bolja. U drugim trenucima je Hajduk bio bolji. Krajnji rezultat je sasvim slučajno završilo iz nepotrebnog penala. Dolazak Gattusa je promjena koja je vjerojatno nekom trebala. Sad je Kalinić kao novi sportski direktor vjerojatno odlučio malo promijeniti taj stil, retoriku i disciplinu. Što je Gattuso uvijek bio kao igrač, a sad je vjerojatno takav kao trener. Stvari se događaju koje se donedavno u Hajduku nisu mogle ni zamisliti, da netko dobije kaznu jer igra mali nogomet i da ne smije doći kad hoće. Međutim, ako netko hoće sloviti kao ozbiljan i profesionalan klub mora biti tako kako je trener to zamislio. Hoće li to provesti, vrijeme će pokazati", rekao je Pakasin pa se osvrnuo na Ivana Perišića:

"Bila bi šteta da napusti hrvatsku ligu. Nadam se da neće, ali poznavajući njegov karakter iz reprezentacije mislim da će se on svojem interesu ispričati. Ne trebaju mu mrlje na kraju karijeri, ali iz zbog Hajduka kojeg voli. Vjerojatno će se ispričati momčadi i treneru da se to sve izgladi te da nemaju nervoze i pritiska sa strane", rekao je Pakasin pa nastavio o kritikama navijača na igru Hajduka u prava dva kola:

"Ne može se tako rano suditi. Nekad si bolji pa izgubiš, nekad si izgubio, a bio si bolji. Navijači Hajduka su vrlo euforični. Dobili su najbolji transfer u povijesti hrvatske lige. Sve je to lijepo, volim atmosferu, no jesu li podigli nivo da se mogu boriti s Dinamom i Rijekom... Mislim da će Dinamo imati lakši put do naslova. Oni su ozbiljan i jači klub. Sad imaju iskustva i naučit će iz prošle godine. Slabe utakmice se također trebaju pobjeđivati", rekao je Pakasin.

Komentara 3

Avatar argus1000
argus1000
12:04 12.08.2024.

Bježi Ivane koliko te noge nose i ne osvrći se. Bježi iz te kanalizacije, nije ti tamo mjesto, niti je uopće bilo. Spasi se.

NE
Nemanadimak
11:54 12.08.2024.

Koji bedaci sada tuku po Perisicu a prije koji mjesec su ga molili da dodje. Jos ce na kraju zavrsit i on u Dinamu. Hajduk nem pojma sta bi htjeo. Sad im je samo ovaj drekavac falio koji sutira po friziderima i peskirima. Bas ce zanimljiva biti ova sezona ali sigurno ne zbog Hajdukovih pobjeda.

MA
majeltomoguce
10:38 12.08.2024.

Pitajte za "Rejting" druge igrače, npr. na europskom prvenstvu kako su štedili Perišića, Brozovića i ostale senatore sa "rejtingim"! Rejting je za navijače, možda suce - ali za protivnika je "crvena krpa" koja će ga dodatno motivirati pogotovo jer znaju da to više nisu isti igrači koji su nekadada bili dok su gradili "rejting"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije