Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA - ITALIJA 1:1

Kakav šok za Hrvatsku! Talijani nam zabili u 98. minuti, za prolaz dalje drži nas samo teorija

Leipzig: Susret Hrvatske i Italije u 3. kolu skupine B na Europskom prvenstvu
Luka Stanzl/PIXSELL
24.06.2024. u 23:03
Utakmicu 3. kola Skupine B Europskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Italije pratimo u tekstualnom prijenosu na portalu Večernjeg lista

Kakav šok. U posljednjoj minuti sudačke nadoknade ostali smo bez pobjede nad Italijom i za sada bez plasmana u osminu finala. Sekunde su nas dijelile, ali nismo imali sreće. Drugi put. Protiv Albanije smo primili pogodak u sudačkoj nadoknadi, protiv Italije isti scenarij. Hrvatska za sada ne ide još doma, no šanse su nam zaista minimalne. Dakle, Hrvatskoj se za prolazak dalje s dva boda moraju poklopiti sljedeće stvari: a) Danska mora pobijediti Srbiju bilo kakvom razlikom ili Srbija Dansku s barem tri gola razlike; b) Engleska mora pobijediti Sloveniju s barem tri gola razlike; c) Turska mora pobijediti Češku; d) Portugal mora pobijediti Gruziju. Uglavnom, ukupni koeficijent na sve to je 124, što znači da su nam šanse manje od jedan posto!

Ne ostvari li se samo jedan od rezultata, za Hrvatsku će Euro biti završeno. Šteta, jer taman smo počeli igrati dobro i u osmini finala bili bismo opasni.

Standings provided by Sofascore

Na stadionu Red Bull Arena opet s hrvatski navijači bili brojniji od talijanskih. Bilo ih je oko 25.000 i atmosfera je bila najbolja od sve tri utakmice. Ovog puta je navijanje bilo svih 90 minuta, bodrili su navijači naše igrače koji su u drugom poluvremenu konačno došli do tog pogotka, do tog vodstva. Netko će odmah s tribine reći – rano smo ga zabili, sada će trebati jako dugo vremena da se branimo. Baš je tako i bilo. Hrvatska se nakon vodstva povukla na svoju polovicu i uspješno rješavala sve talijanske pokušaje. Nikome na tribinama nije bilo lako kada je nizozemski sudac pokazao čak osam minuta nadoknade. Bilo je to paklenih osam minuta. Navijači su igračima davali dodatnu snagu, čak smo u završnici imali i neke prilike da zakucamo Talijane. Nismo uspjeli i na kraju smo kažnjeni. Eh, ta (ne)sreća.

Ispadne li Hrvatska s Eura, ostat će lijepa priča o hrvatskim navijačima. Od Berlina preko Hamburga do Leipziga našu reprezentaciju pratilo je 100.000 navijača. Neki su bili na tribinama, neki po fun zonama. Sva tri grada u kojima smo igrali bili su obojeni u "kockice". Sad ni oni najveći optimisti ne vjeruju da s dva boda možemo proći u osminu finala. Sad tek možemo žaliti za onim pogotkom Mađara u 100. minuti. Da nisu zabili imali bismo barem 20 posto šanse da prođemo, ovako smo pali samo na jedan posto. Ali, nada umire zadnja. Idemo u tu čekaonicu pa ćemo vidjeti hoće li nam za početak večeras Englezi i Danci pomoći. A onda još u srijedu Turci i Portugalci. Nada umire posljednja, iako je ovaj put jako, jako mala.

HRVATSKA
Luka Modrić 55'
1-1
ITALIJA
Mattia Zacagni 90+8'
EURO - Skupina B, 3. kolo, 21.00, RB Arena, Leipzig
LJESTVICA

Evo kako sada izgleda ljestvica naše skupine. Ovo su kalkulacije za prolazak dalje.

Standings provided by Sofascore

 

KRAJ

Gotovo je! Nevjerojatno je što smo doživjeli u 98. minuti utakmice. Silno razočaranje, 1:1 je završilo. Bit ćemo treći u skupini, a za prolaz dalje drži nas samo teorija.

Gol
98' (Gol)

Kakav šok! Italija je izjednačila u 98. minuti.

Žuti karton
90+6' (Žuti karton )

Pišemo i novi žuti karton, ovoga puta za Fagiollija. Još malo do kraja...

90+3'

Festival javnih opomena, sada je požutio i Calafiori kod Talijana zbog prekršaja nad Brozovićem.

Žuti karton
90+2 (Žuti karton )

Novi žuti karton, ovoga puta dobio ga je Brozović. Već šesti naš igrač s javnom opomenom večeras.

Nadoknada
(Nadoknada)

Igrat će se još čak 8 minuta sudačke nadoknade.

Zamjena
90' (Zamjena)

Iz igre izlazi Kramarić, umjesto njega tu je Juranović, posljednja naša promjena večeras.

87'

Lijepa talijanska akcija sada, Frattesi šalje na Scamaccu s desne strane, ovaj je srećom za malo kratak pa lopta bježi izvan granica igrališta. Još je jako malo do kraja dvoboja.

85'

Novi Brozovićev ubačaj pred vrata Italije, uhvatio je to Donnarumma, ono što je dobro je da Hrvatska i dalje igra napadački, nema posustajanja.

Žuti karton
83' (Žuti karton )

Još jedan žuti karton za naše reprezentativce, sada ga je dobio Stanišić zbog starta na Zacagniju.

Zamjena
82' (Zamjena)

Zadnje dvije talijanske promjene večeras. Izlaze Jorginho i Darmian, a unutra su Fagioli i Zacagni.

Zamjena
80' (Zamjena)

Iz igre izlazi Luka Modrić uz velike ovacije s tribina, a u igri je sada Lovro Majer.

80'

Kakav majstorski ubačaj Brozovića s desne strane, Bastoni je to doslovce skinuo s glave Budimiru... Uh, kako smo sada blizu bili...

Žuti karton
78' (Žuti karton )

Javna opomena i za Pongračića sada, već je to četvrti naš igrač sa žutim kartonom večeras.

77'

Skuhali su nam sada Chiesa i Retegui opasnost po desnoj strani, Pongračić je malo zastao, a pomoćni sudac podignuo zastavicu zbog zaleđa.

Zamjena
75' (Zamjena)

Promjena kod Italije, Scamacca ulazi umjesto Raspadorija. Čisti je to napadač, onaj koji je bio i najavljivan za startnu postavu.

Žuti karton
74' (Žuti karton )

Novi žuti karton za naše igrače, sada je požutio i Ivanušec, tek nakon što je ušao u igru.

72'

Traje prekid igre, imat će Italija sada jedan slobodan udarac s nezgodne pozicije, na 24 metra od našeg gola zbog prekršaja Gvardiola.

Zamjena
70' (Zamjena)

U igru ulaze Perišić i Ivanušec, a izaći će Sučić i Kovačić.

68'

Ostao je sada ležati jedan naš igrač na travnjaku, i to Gvardiol, a Dalić će ubrzo u igru uvesti Perišića. Ipak, imat će Talijani korner.

66'

Dobro ubacivanje Chiese u sredinu na Frattesija, srećom bježi talijanskom veznjaku lopta i dolazi u ruke Livakovića. Jasno, ništa ovdje još nije gotovo, najgore bi nam se sad bilo opustiti.

64'

S tribina se ori pjesma hrvatskih navijača, talijani traže poziciju za novi napad, ali dvije sjajne reakcije Gvardiola u obrani.

61'

Opasni su sada bili Talijani iz kornera, Raspadori je ubacio, a Bastoni je opet bio sam na petercu, ovoga puta promašio je okvir gola.

Žuti karton
60' (Žuti karton )

Žuti karton za kapetana Modrića! Nakon što nije dao žuti karton talijanskom igraču zbog prekršaja na Kovačiću, dao ga je Modriću zbog starta na Frattesiju. Naša klupa izgubila je živce.

TRG GORI

Evo i navijačke atmosfere s Trga bana Jelačića nakon hrvatskog gola.

58'

Sjajno, sjajno se kapetan Modrić iskupio za promašeni kazneni udarac! Bolje nismo mogli ni poželjeti, ali dugo je još do kraja i treba s ovim vodstvom izdržati.

Zamjena
57' (Zamjena)

Nova promjena kod Talijana, Chiesa ulazi umjesto Dimarca. Sada Talijanima treba pogodak.

Gol
55' (Gol)

GOOOOL! Hrvatska vodi 1:0, Modrić je zabio nakon odbijanca, vodimo! Sjajno je ubacio Sučić, Budimirov udarac brani Donnarumma, ali Modrić je tu i zabija za 1:0.

54'

Obranio je Donnarumma Modriću!

Penal
53' (Penal)

Pogledao je to Makkelie, bit će to penal za Hrvatsku!

52'

Tražili su naši igrači jedanaesterac sada, Frattesi je bio u bloku nakon jednog udarca Kramarića, provjerava se ova situacija na VAR-u.

50

Lijepo je sada Kramarić ispremješao obranu Talijana, njegova je lopta na Budimira bila previsoka. Opet smo dobro ušli u nastavak, čuje se i bučna podrška naših navijača. Oh, kako bi nam sada dobro došao jedan gol.

48'

Gvardiol je povukao dobru akciju, uposlio Budimira kojem je isprva lopta malo pobjegla. Modrić je potom odigrao do Stanišića čiji centaršut ipak nije bio posve uspješan.

KREĆE NASTAVAK

Idemo u drugih 45 minuta. Mijenjaju Talijani. U igru će Frattesi umjesto Pellegrinija. Mijenja i Zlatko Dalić, umjesto Marija Pašalića ulazi Ante Budimir.

EMISIJA

Evo i razmišljanja naših stručnjaka na poluvremenu:

Poluvrijeme
(Poluvrijeme)

Kraj prvih 45 minuta u Leipzigu! Golova nema. Imali smo najbolju priliku preko Sučića u 5. minuti, nekoliko puta su nam zaprijetili Talijani, ali sjajni Dominik Livaković svaki je puta sačuvao našu reprezentaciju! Španjolska vodi protiv Albanije, s tim rezultatima jesmo treći na ljestvici, kad bi ovako ostalo morali bi čekati rasplet ostalih skupina da vidimo jesmo li prošli u drugi krug Eura.

Nadoknada
(Nadoknada)

Igrat će se sudačka nadoknada u trajanju od jedne minute.

42'

Šutalo je sad došao na rub žutog kartona nakon jednog starta na Reteguiju na sredini terena. Dojam je da će nizozemski sudac vrlo brzo pokazati našem stoperu javnu opomenu, možda već i kod sljedećeg takvog slučaja.

40'

Ulazimo u samu završnicu prvog dijela, trebat će sačuvati koncentraciju u ovom periodu u kojem su Talijani i inače jako opasni kroz povijest.

37'

Nezgodno tuče sada i Pellegrini, Livaković je i tu njegovu nisku loptu uspio ukrotiti. Nova talijanska šansa iz dosta teške pozicije.
 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

35'

Valja spomenuti i nekoliko dvojbenih sudačkih odluka suca Makkeliea. Kao da ima neujednačen kriterij kod dosuđivanja prekršaja... Nemojmo o nizozemskom sucu, idemo se koncentrirati na igru.

33'

Nezgodni su Talijani otraga, obrana im je i danas veliki forte, dobro se postavljaju na bilo kakav pokušaj našeg izlaska u njihovih defanzivnih 30 metara.

31'

Evo lijepe naše akcije koju je Modrić okončao šutom s desne strane, Donnarumma je to odboksao, bio je prvi na lopti... Trajao je dugo taj naš napad, dobro su svoje role odigrali i Gvardiol i Brozović.

30'

Pola sata igre u Leipzigu je iza nas. Hrvatska i dalje ima 0:0, možemo li opet "stisnuti" Talijane pred poluvrijeme?

27'

Velika obrana Dominika Livakovića! Pucao je Bastoni nakon centaršuta Barelle, već kao da je Livaković bio savladan, ali onda je obranio... Išlo je to pod gredu, Livaković je to iščupao.

27'

Pogriješili smo u dodavanju, Retegui je pucao, a Pongračić na vrijeme zatvorio, novi korner.

26'

Period igre u kojem je Italija pohvatala konce na terenu. Nadamo se da neće "puknuti" u našoj obrani, ali i da ćemo ponovno izaći silovito prema naprijed.

Žuti karton
24' (Žuti karton )

Prvi žuti karton na utakmici zbog prekršaja na Pellegriniju dobio je Luka Sučić. Prestrogo, po našem mišljenju...

22'

Još jednom prijeti Italija! Retegui je sada i primirio loptu nakon primanja, no odbili smo i to u korner. Probudio se naš suparnik.

21'

Opasnost pred hrvatskim golom! Retegui je bio u skoku nakon jednog opasnog ubačaja s boka, glavom je bio jako blizu gola. Ovo je bilo jako blizu.

20'

Naši su se ljutili zbog jednog prekršaja Pongračića nad Reteguijem, otvarala se prilika za hrvatsku kontru, no nizozemski sudac Makkelie svirao je faul..

18'

Pritisak naših na zadnju liniju Italije je dobar, Hrvatska pokazuje razinu više i u tom smislu u odnosu na prva dva dvoboja na ovom turniru.

16'

Imamo posjed, imamo ideju kako napasti, silinu u kretanjima, dobro trčimo, nedvojbeno je da će nova prilika za gol doći. Zasad, pamtimo onaj Sučićev šut s početka.
 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

ALBANIJA - ŠPANJOLSKA 0:1

Španjolci su poveli golom Ferrana Torresa na asistenciju Danija Olma protiv Albanije. Rezultat je to koji odgovara Hrvatskoj!

13'

Sjajna lopta Kramarića na Marija Pašalića! Darmian je očistio ispred Donnarumme i pokazao da je njegova koncentracija na razini.

11'

Sada i oštar ubačaj Dimarca s lijeve strane, Pellegrini je to zahvatio glavom, ali daleko je to bilo od ikakve opasnosti po gol našeg Dominika Livakovića.

9'

Di Lorenzo je maločas pobjegao po desnoj strani i poslao jednu oštru, neugodnu loptu u srce našeg kaznenog prostora, gdje je Pongračić koji to rezolutno odbija u aut.

7'

Talijanima se ne žuri. Njima je remi sasvim dovoljan za potvrdu drugog mjesta u skupini, bilo je očekivano da oni neće jurnuti od samog početka. Tako se i ponašaju, a to može biti i zamka za Hrvatsku.

5'

Kakva bomba Luke Sučića! Opalio je to hratski ofenzivni veznjak s kakvih dvadesetak metara, skinuo je to Donnarumma vršcima prstiju i odbio u korner.

4'

Ušli smo mirno, samopouzdano, vidljivo željni igre. Sada je Kramarić iskreirao i prvu kakvu-takvu opasnost, Bastoni ga je spriječio i zagradio na ulasku u talijanski peterac.

2'

Držimo loptu u našim nogama na samom početku, tako bi stvari trebale funkcionirati kroz čitav dvoboj, Hrvatska mora tražiti pogodak.

Početak
(Početak)

Utakmica je počela. Sretno, Hrvatska!

HIMNE

Gotovo je s najavama. Još nacionalne himne, a onda - 90 minuta odluke.

ZAGRIJAVANJE

Naši igrači su na terenu, traje zagrijavanje za utakmicu.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

ĆORLUKA ZA HTV

Svoja razmišljanja uoči dvoboja za HTV dao je Vedran Ćorluka, pomoćnik Zlatka Dalića.

- Znamo što nas čeka i što trebamo. Analizirali smo pogreške koje smo radili u prve dvije utakmice. Plan je da budemo puno agresivniji. Startali smo kriminalno u obje utakmice i to moramo promijeniti. Bez agresivnosti danas nemamo što tražiti u ovoj utakmici - kaže Ćorluka.

DALIĆEV IZBOR

U odnosu na susret s Albanijom, Dalić je napravio četiri promjene. Stanišić je natrag na desnom beku, Pongračić je na mjestu stopera, a nema Perišića, već je na lijevom braniču Gvardiol. Od prve minute igraju Mario Pašalić i Sučić umjesto Majera i Petkovića.

EMISIJA

Pratite našu studijsku emisiju u programu Večernjeg TV u kojoj uoči utakmice Hrvatske i Italije razgovaraju naš novinar Željko Janković i nogometni trener Ivan Božić.

AJMO, HRVATSKA!

Ovo je Dalićevih 11 za utakmicu godine!

SASTAVI

HRVATSKA: Livaković - Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol - Modrić, Brozović, Kovačić - Mario Pašalić, Kramarić, Sučić 

ITALIJA: Donnarumma - Darmian, Bastoni, Calafiori - Di Lorenzo, Barella, Jorginho, Dimarco - Pellegrini - Retegui, Raspadori 

EVO JE

Ivana je spremna, a vi?

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

ČINJENICA

Hrvatska nikada u povijesti Eura nije pobijedila u nokaut-utakmici, što znači da nikada nismo bili ni blizu medalje. Više o tome pročitajte OVDJE

ŠTO RADE VATRENI?

Nisu samo vrhunski nogometaši, već su i poduzetnici, fizičari, tekstopisci, poljoprivrednici... Ovo je priča o vatrenima kada ne igraju na visokoj razini. Pročitajte je OVDJE.

JOŠ MALO KALKULACIJA

Današnje utakmice važne su za izgled cijelog "kostura" nokaut-faze.
 

RAZGLEDNICA IZ NEURUPPINA

Prije koji dan pod okriljem noći netko je "Turčinu" ušao u lokal, sve polio benzinom i zapalio. Vatrogasci su bili u akciji u 2 ujutro, kad se razdanilo, posljedice paleža bile su vidljive, a vlasnici rezignirani. Ali za njih očito vrijedi ona "najbolji kad je najteže", pa su već sljedećeg dana ispred spaljenoga lokala postavili pečenjaru na kotačima i nastavili s poslom.

Veliku priču našeg Tomislava Dasovića iz Neuruppina pročitajte OVDJE.

VELIKI INTERVJU

Jurica Pavičić, jedan od najčitanijih i najnagrađivanijih hrvatskih književnika i novinara, dao je, uoči susreta Hrvatske i Italije u posljednjem kolu skupine B Europskog prvenstva, veliki intervju uglednom talijanskom listu Corriere della Sera. Pavičić je, među ostalim, govorio o važnosti nogometne reprezentacije za Hrvatsku, naglašavajući da je to jedan od rijetkih uspjeha zemlje u tranziciji.

Više pročitajte OVDJE.

KLADIONICE

Hrvatska u treće kolo grupne faze ulazi kao zadnjeplasirana momčad skupine. Analize se rade na s obje strane Jadranskog mora. Slabosti i snage jednih i drugih su pod povećalom. Obje momčadi traže svaku polugu koju mogu iskoristiti kako bi nadjačale rivala. Kladionice u tome prednost daju Italiji. Koeficijent na pobjedu Italije je 2.60, dok je na pobjedu Hrvatske 3.20. Nešto manje izgledan je remi na kojeg je koeficijent 3.30.

Više pročitajte OVDJE.

SOFASCORE

Evo i zanimljive najave dvoboja kojeg iščekujemo:

Foto: SofaScore

Grafika: SofaScore za Večernji list

TRENERSKA LEGENDA

Svoja je zanimljiva razmišljanja podijelio i Cesare Prandelli, nekadašnji talijanski izbornik. On se protiv Hrvatske susreo na Euru 2012. godine. Rekao je: "Pa nije Hrvatska Real Madrid..."

Više pročitajte OVDJE

3 SATA DO UTAKMICE

Još su tri sata preostala do prvog sudačkog zvižduka na RB Areni. S nestrpljenjem čekamo početak utakmice, dok nam i dalje pristižu fotke i video-zapisi ludnice hrvatskih navijača po gradu. Ta će se atmosfera uskoro preliti i na stadion.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

ATMOSFERA

Kao što se na brojnim video-materijalima može vidjeti, atmosfera u gradu je na nivou...

NAJVEĆA ZASTAVA

Evo kako u Leipzigu izgleda najveća hrvatska navijačka zastava.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

OKUPLJANJE

U Leipzigu je i najveća hrvatska navijačka zastava, navijačka euforija je na vrhuncu, a uskoro će velika većina njih krenuti prema stadionu.

CIJENE

Jedan je poznati restoran u Leipzigu razljutio hrvatske navijače postavljenim cijenama. Više o tome doznajte u OVOJ priči.

NAVIJAČI

Nekoliko desetaka tisuća hrvatskih navijača od sinoć je preplavilo ulice Leipziga, Sreli smo neke od najvatrenijih, ne dvojimo u to da će navijačka podrška danas biti na najvišoj mogućoj razini.

OVDJE ih pratimo od jutra.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

MOGUĆI SASTAVI

Već se danima piše o mogućim sastavima Hrvatske i Italije za večerašnji dvoboj. Hoće li igrati Brozović? Kako će izgledati zadnja linija? Gdje će Gvardiol? Tko će biti u napadu, a tko na krilima? Još je malo vremena preostalo do utakmice, a OVDJE možete pročitati najnovije vijesti na tom polju.

LJESTVICA

Idemo se podsjetiti kako izgleda ljestvica Skupine B na Euru. Španjolska je već osigurala prvo mjesto, njoj je večerašnji susret s Albanijom samo stvar formalnosti. Mnogi se i pribojavaju da će Španjolci kalkulirati, što bi moglo izravno odmoći Hrvatskoj...

Standings provided by Sofascore
KALKULACIJE

Kako Hrvatska može do drugog kruga? Može u slučaju pobjede, može i ako remizira, ali i ne mora u oba slučaja. Za početak, treba pobijediti Talijane, jer pouzdati se u prolazak s dva boda nije baš lako.

Sve kalkulacije i mogućnosti uoči posljednjih 90 minuta skupine pročitajte OVDJE.

POČETAK

Dobar dan, poštovani čitatelji Večernjeg lista. Stigla je i večer odluke! Hrvatska protiv Italije, 21 sat, RB Arena u Leipzigu. Vatreni traže pobjedu i prolazak u nokaut-rundu Europskog prvenstva. Sve pojedinosti uoči i za vrijeme dvoboja pratite uz naš portal.

Komentara 101

Avatar majkuvam
majkuvam
22:29 24.06.2024.

Ponovo igramo kao da ih prosimo da nam zabiju za 1-1, neshvatljivo.

IM
imamohrvatsku
21:51 24.06.2024.

Bog na nebu, Sučić na zemlji. Ostali ništa. Modrić, Kramarić, Gvardijoj, Kovačić, ništa, ništa. Gvardioj nas je pred kraj skoro upropastio. Ako kojim čudom lopta nekako uđe Talijanima u mrežu ovaj zalizani nizozemac što sudi će nam ga pokazat, valjda po nekoj direktivi. Veeeeeery baaad person, veeeerryy baaaad!

IM
imamohrvatsku
23:05 24.06.2024.

Dobro je. Konačno smo shvatili da se pred kraj ne smijemo braniti i zadnjh 7 minuta smo ih pritiskali na sredini. Jedino u osmoj minuti smo računali da je sad gotovo, popili smo gol i idemo lijepo kući. Nema veze. Sad će biti ljepše gledati EP. Bit će za nas još prvenstava za 4 godine, pa za 8, pa za 12, pa za 96 itd. Hrvatska ima vremena. A sad da vidimo kako platiti račune ovaj mjesec. Malenica je vidim svratio na utakmicu a onda će malo u Diznilend i lagano, bez nervoze državnim avionom kući.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije