Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EURO 2024.

Neviđen kraj najluđe skupine u povijesti Eura: Svi su završili s četiri boda, evo tko je prošao dalje

Euro 2024 - Ukraine v Belgium
Lee Smith/REUTERS
26.06.2024.
u 20:12

Gotova je skupina E. Obje utakmice završile su neriješeno. Rumunjska kao prva ide na Sloveniju ili Nizozemsku, Belgija će na klasik protiv Francuske, a Slovačka na Englesku ili Austriju, Ukrajina je s čak 4 boda ispala

 

Dvoboj Belgije i Ukrajine u Stuttgartu završio je bez pogodaka, što je na kraju iz nokaut faze Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj izbacilo Ukrajince, dok su Belgijci kao drugoplasirani u skupini E izborili osminu finala u kojoj ih čeka Francuska.

Prvo mjesto u skupini osvojila je Rumunjska zahvaljujući pobjedi 3-0 nad Ukrajincima u prvom kolu, dok su kao trećeplasirani prošli Slovaci koji su imali bolju gol-razliku od Ukrajine. Sve četiri momčadi završile su natjecanje sa po četiri boda.

Ukrajinski izbornik Serhij Rebrov za odlučujuću utakmicu je dobro ispremiješao sastav i iz početne postave izostavio neke "nedodirljive" startere poput Zinčenka i Jarmolenka, a na vratima je 22-godišnjem Anatoliju Trubinu dao prednost u odnosu na Andrija Lunina.

Krenuli su Ukrajinci i s petoricom igrača u zadnjem redu, ne bi li na taj način zatvorili prilaze svojim vratima, dok se Artemu Dovbiku u napadu pridružio iskusni Roman Jaremčuk, strijelac pobjedničkog pogotka protiv Slovačke.

No, već u sedmoj minuti je Belgija mogla doći do prednosti, unatoč zgusnutoj obrambenoj postavi. Sjajno je, između trojice ukrajinskih braniča, loptu provukao belgijski kapetan Kevin De Bruyne, a na njoj je bio Romelu Lukaku. No, najbolji belgijski strijelac je i ovu priliku upropastio, jer nije dobro zahvatio loptu sa pet metara pa je Trubin uspio obraniti.

Ukrajinci su prvi udarac uputili u 20. minuti. Jaremčuk je pokušao dalekometnim udarcem iznenaditi belgijskog vratara Koena Casteelsa, ali je ovaj, uz manju nesigurnost, ukrotio loptu.  

U 27. minuti su Dovbik i Georgij Sudakov uspjeli izvesti akciju koja je djelovala obećavajuće, ali je Sudakov toliko loše pucao da nije bilo nikakve opasnosti za belgijskog vratara.

Lukavstvom se u 33. minuti pokušao poslužiti De Bruyne. Bio je dosuđen slobodan udarac na oko 25 metara udesno od ukrajinskog gola. Idealna pozicija za ubačaj, ali je belgijski kapetan odlučio iskoristiti činjenicu da je Trubin postavio samo jednog igrača u živi zid i izravnim je udarcem gađao bližu vratnicu. Trubin je jedva uspio pokriti taj kut, ali nije morao intervenirati, jer je lopta udarila u vanjski dio mreže.

Najzreliju priliku Ukrajine upropastio je u 41. minuti Jaremčuk. Dobio je odličnu loptu u kaznenom prostoru i krenuo sam prema Casteelsu, ali se umjesto udarca odlučio na dodavanje prema Dovbiku. Lopta je bila neuhvatljiva za napadača Girone pa je ta prilika propala.

U samoj završnici još je jednom svoj udarac okušao De Bruyne, ali je Trubin bio dobro postavljen i uhvatio loptu.

Početak drugog poluvremena prošao je bez izmjena u sastavima, a u prvih 15 minuta istaknuo se Jeremy Doku. Brzonogi belgijski napadač je u 57. minuti došao u odličnu priliku za udarac, ali mu je u posljednji trenutak u blok ušao Mikolenko. Ukrajinski branič se pritom ozlijedio, a zamijenio ga je Oleksandr Zinčenko.

Doku je u 58. minuti probio lijevu stranu, poslao prizemnu loptu u peterac, ali Lukaku je ostao predaleko da bi došao do nje.

Lukaku se u drugom poluvremenu "pokazao" u 65. minuti. Pokušao je udarcem s ruba kaznenog prostora, ali u njemu nije bilo dovoljno siline.

Belgija je počela prijetiti sa svih strana pa je u 73. minuti udarac Yannicka Carrasca završio u Trubinovim rukama, dok je Jeremy Doku nanizao driblinzima trojicu Ukrajinaca, ali je njegov udarac ruba kaznenog prostora blokiran.

U protunapadu su Ukrajinci imali dobru situaciju, ali Dovbik nije uspio proći Faesa u situaciji "jedan na jedan".

U 81. minuti je Rebrov ubacio Andrija Jarmolenka umjesto stopera Svatoka i krenuo po pobjedu, jer je samo tako Ukrajina mogla izboriti plasman u osminu finala, s obzirom na rezultate u oba dvoboja.

U 83. minuti su centimetri dijelili Ukrajinu od spektakularnog pogotka. Naime, izravno iz kuta je pokušao Malinovskij, ali je Casteels jedva spriječio da lopta cijelim obujmom prijeđe preko gol-crte. I sljedeći udarac iz kuta je bio opasan, ali je Stepanenko nije bio precizan glavom.

U 87. minuti su Belgijci su mogli osvojiti prvo mjesto u skupini, ali su loše izveli protunapad. Carrasco je dao lošu loptu De Bruyneu pa je ovaj bio prisiljen vratiti unazad prema Bakayoku, čiji je udarac bio bezopasan.

U 88. minuti još jedan sjajan potez Malinovskija. Otvorio mu se prostor za udarac. Snažno je i precizno opalio, ali je u posljednji trenutak Castagne leđima blokirao udarac i spasio svog vratara.

Ukrajinci su mogli do pogotka u prvoj minuti dodatka. Sudakov je iskoristio koridor koji mu je ostavila belgijska obrana, ušao u kazneni prostor i pucao sa 13 metara, ali ravno u Casteelsa.

Na kraju su Ukrajinci ostali bez pogotka, a time i bez prilike da se probiju u osminu finala.

 

Komentara 8

Avatar marsijaneri
marsijaneri
20:16 26.06.2024.

Kad pročitam podnaslov čudim se kako Francuska u slijedećm srazu igra protiv Francuske.

Avatar Heisenberg
Heisenberg
20:03 26.06.2024.

A sada ukrajinci svi na front, dosta je bilo dezerterstva.

FA
Fake
21:56 26.06.2024.

Samo ovdje, Francuska igra protiv Francuske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije