Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autori: Vecernji.hr, Hina
RUMUNJSKA - NIZOZEMSKA 0:3

Nizozemci se ispromašivali, ali ipak prošli u četvrtfinale Eura, Rumunjska nije izdržala

REUTERS/Fiona Noever
02.07.2024. u 19:43
Favorizirana reprezentacija zasluženo je prošla dalje. Da su Nizozemci realizirali samo manji dio svih svojih zicera, Rumunjska je mogla teško nastradati u Münchenu.

 

Nogometaši Nizozemske postali su sedma momčad koja se plasirala u četvrtfinale Eura u Njemačkoj, nakon što su u utorak svladali reprezentaciju Rumunjske sa 3-0 (1-0) u utakmici osmine finala odigranoj u Muenchenu.

 

Vodeći pogodak za Nizozemce postigao je Cody Gakpo u 20. minuti. Isti je igrač asistirao u 83. minuti za pogodak Donyella Malena. Ovaj je nizozemski napadač u trećoj minuti dodatka postavio konačnih 3-0.

Nizozemci su u ovaj dvoboj ušli kao izraziti favoriti, iako su natjecanje u skupini završili na trećem mjestu, a Rumunji se plasirali u osminu finala kao prvoplasirani u svojoj grupi. Omjer u međusobnim dvobojima je bio debelo na strani Nizozemske, jer je Rumunjska uspjela pobijediti samo jednom u 13 utakmica.

No, bez obzira na povijest njihovih dvoboja i mišljenje većine stručnjaka, Rumunji su se na početku dvoboja u Muenchenu nametnuli prilično visokim i snažnim pritiskom na nizozemsku obranu.

Tako je već u 2. minuti Ianis Hagi bio u izglednoj situaciji, ali je Denzel Dumfries spriječio da lopta dođe do rumunjskog veznjaka, a pritom nehotice i ozlijedio suparnika. Hagi se vratio u igru s povezom na glavi i u 8. minuti, u stilu mnogo slavnijeg oca, nanizao nekolicinu nizozemskih igrača, ali nije došao do prilike za udarac.

Najbolju situaciju pred nizozemskim vratima momčad Edwarda Iordanescua stvorila je u 14. minuti. Nakon solo prodora Dennis Man je odlučio pucati s ruba kaznenog prostora, lopta je fijuknula preko prečke.

Osim jedne situacije kad je Memphis Depay sam izbio pred rumunjskog vratara Florina Nitu, ali se prethodno našao u zaleđu, Nizozemce se u prvih 15 minuta dvoboja nije puno vidjelo.

I onda je došla 20. minuta u kojoj je Nizozemska došla do vodećeg pogotka. Dugo su kombinirali Nizozemci, pokušali iz obrambene faze proslijediti loptu u sredinu, što nije bilo jednostavno učiniti kroz zgusnuto postavljenu zonu Rumunja. No, Xavi Simons je dočekao loptu na 40-ak metara od gola, okrenuo se i odmah prosijedio na lijevi bok prema Codyju Gakpu.

Rumunji su ostavili Andreija Ratiua samog protiv krilnog igrača Liverpoola, što je brzonogi Gakpo iskoristio. Jednom promjenom smjera slomio je rumunjskog beka, oslobodio si dovoljno prostora za udarac desnom nogom te sa 15-16 metara iskosa s lijeve strane naciljao prostor uz bližu vratnicu. Florin Nita je ostavio taman toliko prostora da nije uspio zaustaviti precizan i snažan udarac najboljeg nizozemskog strijelca na ovom Euru, koji je tako došao do svog trećeg pogotka na turniru.

Pogodak je pokrenuo Nizozemce koji su se do kraja poluvremena našli u još nekoliko izglednih situacija za povećanje vodstva. U 26. minuti je Depay ubacio iz kuta, a na drugoj vratnici, iz neposredne blizine, Stefan de Vrij je glavom pogodio samo vanjski dio mreže.

U 31. minuti Radu Dragusin je uklizavanjem u posljednji trenutak presjekao dodavanje Dumfriesa prema Depayu, koji je samo trebao gurnuti loptu u nebranjenu mrežu.

U 44. minuti je i Xavi Simons propustio upisati se u strijelce. Dobio je odličnu povratnu loptu, ali je umjesto udarca odlučio primiriti loptu, što nije dobro učinio, a kad je pokušao pucati već su mu u bloku bili rumunjski braniči.

Ronald Koeman je u poluvremenu ostavio u svlačionici Stevena Bergwijna, a ubacio Donyella Malena te tako dao do znanja da će njegova momčad krenuti po drugi pogodak i osiguravanje plasmana u četrvtfinale.

Malen je bio u akciji koja je mogla u 54. minuti donijeti Nizozemcima udvostručenje vodstva. Njegov je udarac blokirao Dragusin, ali se lopta odbila do Depaya. No, u izglednoj situaciji najbolji nizozemski strijelac u ovoj generaciji nije dobro pucao pa je prilika propala.

Napromašivali su se Nizozemci, a nisu imali ni sreće. Tako je u 58. minuti Virgil van Dijk sa desetak metara glavom šutirao i pogodio vratnicu. U 62. minuti je novi pokušaj Codyja Gakpa zaustavio rumunjski vratar Nita, da bi minutu potom Gakpo poslao loptu u mrežu, ali je VAR ustanovio kako je bio u minimalnom zaleđu kod dodavanja lopte prema njemu.

U 68. minuti je Depay zaprijetio iz slobodnog udarca, ali je lopta prošla tik uz vratnicu i završila u gol-autu.

U 73. minuti su sve pripremili za Mickyja van de Vena, ali je loptu poslao opet s krive strane vratnice. U 80. minuti je Gakpu blokiran udarac iz kaznenog prostora.

Konačno razrješenje utakmice dogodilo se u 83. minuti. Depay se dobro snašao na lijevom boku i preko glave prebacio loptu do Gakpa. On se sjurio prema gol-crti pokraj Dragusina. Rumunjski branič je pomislio da je lopta prebrza i da će Gakpo otići izvan granice igrališta, ali se Nizozemac sjajno snašao, s crte gurnuo loptu prema Donyellu Malenu koji ju je s par metara gurnuo u mrežu.

U samoj završnici dvoboja Malen je u solo akciji prošao dvojicu rumunjskih braniča i sa 11 metara hladnokrvno svladao Nitu za konačnih 3-0.

RUMUNJSKA
0-3
NIZOZEMSKA
Gakpo 20', Malen 83', 90+3'
EURO - 1/8 FINALA, 18.00, Allianz Arena, München
Kraj
(Kraj)

Gotovo je u Münchenu! Nizozemska je pobjedom od 3:0 prošla u četvrtfinale Eura.

Gol
(Gol)

GOOOL! Malen je nakon rumunjskog kornera zabio za 0:3. 

Nadoknada
(Nadoknada)

Igrat će se još 4 minute sudačke nadoknade.

85'

Zasluženo su Nizozemci došli do drugog pogotka. Pravo je pitanje bilo samo - kad će on pasti. Rumunjima svaka čast, ali nisu uspjeli izdržati sve ovo.

Gol
83' (Gol)

GOOOL! Opet na rubu zaleđa, opet i na rubu toga da lopta izađe s terena, ali nakon asistencije Gakpa, zabija Malen za 0:2.

81'

Malen je krenuo silovito u kontru, dodao je na desnu stranu do Gakpa koji se malo namještao pa pogodio rumunjskog braniča u bloku. Bit će i 13. korner za Nizozemsku večeras. Pao je i žuti karton za rumunjskog kapetana Stanciua.

Žuti karton
78' (Žuti karton )

Dumfries je dobio žuti karton zbog velikog odugovlačenja kod izvođenja auta.

74'

Veerman! Novi nevjerojatan promašaj iz velike blizine, novi igrač s klupe promašio je cijeli gol... Ovo je 19. udarac Nizozemske prema golu Rumunja, samo četiri su išla u okvir gola.

Zamjena
72' (Zamjena)

Tri promjene i kod Rumunja, ulaze Mihaila, Alibec i Cicaldau, a van će Hagi, Marius Marin i Dragus.

Zamjena
69' (Zamjena)

Ake i Schouten izlaze, a ulaze Van De Ven i Veerman kod Nizozemske.

Žuti karton
67' (Žuti karton )

Prvi žuti karton na utakmici kod Rumunja je dobio Marius Marin, imat će sada Nizozemska i slobodan udarac iz opasne pozicije.

64'

Mreža se zatresla, Gakpo je zabio nakon kornera, ali VAR soba je ovoga puta dosudila zaleđe.

62'

Nova kontra Nizozemske! Sam je pretrčao više od pola terena Gakpo i opalio s ruba kaznenog prostora, brani to Nita i odbija u novi korner.

58'

Malen je pucao sam, čekali su ga Reijnders i Gakpo na stranama, ali kako su sada ljuti jer im nije dodao loptu u puno boljoj situaciji za gol... I ovo je bila velika prilika, ako i u nastavku akcije nakon kornera, Van Dijk je pucao i pogodio vratnicu.

54'

Nevjerojatan promašaj Nizozemaca. Dumfries prolazi po desnoj strani, a onda se Depayju otvorio prostor pred golom, ali Ratiu je to blokirao u posljednji čas. Nastavlja se festival nizozemskih promašaja.

52'

Bilježimo dobar udarac Reijndersa iz daljine, završilo je to u rumunjskom bloku, a tražili su Nizozemci kazneni udarac. No, tiha VAR-provjera nije promijenila odluku suca o tome da nema penala.

48'

Dobar ubačaj Stanciua iz slobodnog udarca, vratar Verbruggen to je odboksao. Rumunji će i u drugo poluvrijeme krenuti silovito, nemaju više što čekati.

46'

Krenulo je drugo poluvrijeme u Münchenu. Kod Nizozemaca umjesto Bergwijna ulazi Malen.

Poluvrijeme
(Poluvrijeme)

Idemo na odmor u Münchenu, Nizozemska vodi 1:0, a mogli su imati i veću prednost da se nisu toliko ispromašivali. Čeka nas zanimljiv nastavak dvoboja.

44'

Nevjerojatno je što je sada promašio Simons. Imao je vremena, loptu na nekih 7-8 metara od gola, ali nije pogodio. Petljao je, driblao Dragusina, a onda više nije imao prisebnost u trenutku šuta.

40'

Nastavlja se pritisak Nizozemske, znaju i oni da bi pogotkom pred kraj prvog poluvremena napravili veliki korak prema potvrdi prolaska u četvrtfinale. U kornerima je, recimo i to - 10:0 za Nizozemce ovoga trenutka.

37'

Morat će umjesto Mogosa ući Racovitan, Mogos se ozlijedio nakon sudara s Dumfriesom i neće moći nastaviti igru.

31'

Mogao je ovo sada biti siguran pogodak Nizozemske! Spriječio je to Dragusin koji je loptu upućenu od Depayja odbio u korner.

26'

Velika prilika za Nizozemsku! Izveden je korner, a De Vrij je ostao potpuno sam na drugoj stativi, ali nije bio precizan... Za ovime bi mogli žaliti Nizozemci.

22'

Iznenađujuće su Rumunji primili gol, lopta je išla u bliži kut Nite, i to brzinom od 121 kilomentara na sat. Nastavili su Nizozemci s napadima, imali i korner koji nije prouzročio veliku opasnost.

Gol
20' (Gol)

GOOOL! Nizozemska vodi! Gakpo je zabio sjajan pogodak. Pustili su ga Rumunji, svjesno su to učinili, a on je to znalački iskoristio i zabio svoj treći pogodak na ovom Euru.

14'

Dvije dobre prilike za Rumunjsku, sada je Man probao ulaskom iz drugog plana, namjestio se na lijevu nogu, ali njegov udarac fijuknuo je malo iznad grede.

11'

Rumunji se nadaju ranom pogotku, dobro im ide napadačka igra zasad, dojam je da su malo i iznenadili Nizozemsku.

8'

Vratio se Hagi sa zamotanom glavom i počeo stvarati probleme Nizozemcima, Rumunji su inače bolje otvorili dvoboj.

6'

Evo i prvog nizozemskog pokušaja, Simons je odapeo iz velike daljine, no Nita to brani. Rumunjski vratar danas slavi svoj 37. rođendan.

3'

Prijete Rumunji od samog starta. Sada je Hagi uputio jedan opasan centaršut prema petercu Nizozemske, a veću je opasnost otklonio Dumfries pa je u sudaru došlo do lakšeg krvarenja iz Hagijeva nosa.

Početak
(Početak)

Utakmica u Münchenu je počela.

SASTAVI

RUMUNJSKA: Nita - Ratiu, Dragusin, Burca, Mogos - M. Marin - Man, Stanciu, R. Marin, Hagi - Dragus

NIZOZEMSKA: Verbruggen - Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake - Schouten, Simons, Reijnders - Bergwijn, Depay, Gakpo

KOSTUR

Ovako trenutno izgleda "kostur" nokaut faze Europskog prvenstva:

Cup tree provided by Sofascore
POČETAK

Dobar dan, poštovani čitatelji portala Večernjeg lista. Danas ćemo saznati i posljednja dva četvrtfinalista ovogodišnjeg nogometnog Eura. Najprije će svoj dvoboj u Münchenu odigrati Rumunjska i Nizozemska. Rumunji su jedno od najugodnijih iznenađenja Eura, a mogu li nastaviti svoj put prema povijesnom rezultatu, provjerite zajedno s nama.

Komentara 1

SE
sedmica
20:01 02.07.2024.

Rumunji su bili tako,neka vrsta kante za napucavanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije