Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autori: Hina, Patrik Mršnik
SKUPINA F

Ludnica na Euru: Gruzija šokirala Portugalce i prošla dalje, Česi ispali nakon velike drame

REUTERS
26.06.2024. u 22:57
Nevjerojatnu završnicu grupne faze gledali smo ove večeri. Turci su dobili Čehe, a Gruzija je senzacionalno srušila Portugal i prošla dalje kao trećeplasirana

Nogometaši Portugala, Turske i Gruzije plasirali su se u osminu finala EURA nakon dvoboja zadnjeg kola F skupine u srijedu, dok su ispali Česi.

U Hamburgu je Turska pobjijedila Češku s 2-1. Poveli su Turci preko Hakana Calhanouglua (51), a za Čehe je poravnao Tomaš Souček (66), da bi Cenk Tosun donio pobjedu Turcima u petoj minuti sudačke nadoknade. Česi su od 20. minute igrali bez isključenoga Antonina Baraka.

U Gelsenkirchenu je Gruzija šokirala Portugal s 2-0 i iznenađujuće kao debitanti prošli u osminu finala. Pogotke su za Gruzijce dali Kviča Kvaratškelija (2) i Georges Mikautadze (57pen).

Standings provided by Sofascore
ČEŠKA
Tomaš Souček 66'
1-2
TURSKA
Hakan Calhanoglu 51' Cenk Tosun 90+4'
EURO - Skupina F, 3. kolo, 21.00, Volksparkstadion, Hamburg
Kraj
KRAJ (Kraj)

Trajala je nadoknada dobirh 10 minuta, a nakon utakmice se razmahao kartonima Istvan Kovacs. Tko zna kome je sve dao javne opomene...

Kako bilo da bilo, Češka je ispala, a Gruzija prošla dalje kao treća nakon fenomenalne pobjede nad Portugalom. Evo kako izgleda završna ljestvica Skupine F:

Standings provided by Sofascore
Gol
90+4' (Gol)

Gotovo je između Gruzije i Portugala, Gruzija je prošla dalje pobjedom od 2:0. Još barem dvije minute u Hamburgu do kraja...

I pogodak za Tursku! Cenk Tosun zabija za 1:2 i češki kraj na ovom Euru

Žuti karton
90+1' (Žuti karton )

Krejči je dobio žuti karton kod Čeha, tko zna koji je to već danas. kod Turaka je u igri Kokcu umjesto Calhanoglua.

Nadoknada
(Nadoknada)

Šest minuta nadoknade između Češke i Turske, četiri između Portugala i Gruzije.

Žuti karton
85' (Žuti karton )

Praktički se ne igra nogomet, dijele se samo kartoni, a Česi luduju, kako na terenu, tako i na klupi. Dva češka igrača dobila su žute kartone izvan terena, a u igir je za Tursku požutio Akaydin.

Žuti karton
81' (Žuti karton )

Žuti karton za Merta Muldura kod Turske, Česi rade zadnju izmjenu, jedan Jurasek mijenja drugog.

78'

Česi daju sve u napad, Coufalov korner na drugu vratnicu pokupio je Gunok na golu Turske. Češka ima još možda 15-ak minuta za dohvatiti pogodak, inače ispada s Eura.

Zamjena
75' (Zamjena)

Dvije turske promjene, ulaze Akturkoglu i Tosun, a van idu Yildiz i Guler. Kod Češke van ide Provod, a u igru će Lingr.

73'

Nova dobra prilika za Turke, Yildiz je izbjegao zaleđe i dobro si pripremio poziciju, no Coufal ga je blokirao i odbio u korner.

Zamjena
70' (Zamjena)

Notirajmo samo da je na portugalskoj utakmici izašao Cristiano Ronaldo, dojam je da su se Portugalci lagano pomirili s porazom. Njima ne smeta, oni su svoje prvo mjesto u skupini već osigurali s dvije pobjede na startu turnira. Ali, ispod njih je prava drama.

68'

Ako Česi preokrenu, Turska će ispasti s tri boda kao posljednja. Jasno, ako rezultat između Gruzije i Portugala ostane ovakav kakav jest. Nevjerojatna završnica grupne faze Eura.

Gol
66' (Gol)

GOOOOL! Češka je izjednačila, Souček je zabio za 1:1. VAR je gledao taj pogodak, ali na kraju je gol ostao. Češka je zabila s igračem manje. I dalje su na dva boda, i dalje zasad ispadaju, ali sad će krenuti po sve ili ništa.

64'

Ako sve ovako ostane, Gruzija će biti treća i proći dalje, a uz Hrvatsku kao ona trećeplasirana reprezentacija koja neće proći dalje bit će Mađarska iz Skupine A. Ali, treba vidjeti hoće li to tako biti.

Zamjena
63' (Zamjena)

Kod Turske sada izlazi Yuksek, a ulazi Okay Yokuslu, nova je to promjena u sredini terena za Turke.

60'

Taj gruzijski Mikautadze sada je s tri gola sam na vrhu ljestvice strijelaca Eura! Kakva priča se rađa, Gruzija je na korak do osmine finala Eura. Nestvarno...

Gol
57' (Gol)

GOOOL! Gruzija ima 2:0 protiv Portugala! Mikautadze je zabio iz jedanaesterca, Česi su sada stvarno na koračić od ispadanja.

Zamjena
55' (Zamjena)

Ne može nastaviti Jindrich Stanek, ući će rezervni vratar Kovar. Bit će još promjena kod Čeha, van će Hložek, a ući će Chory, a umjesto Chytila ući će Kuchta.

53'

Gruzijci su promašili ogromnu priliku za 0:2 maločas. Kvaratskhelia je mogao pitati portugalskog vratara gdje će pucati, ali nije dobro zahvatio loptu. Česima se ozlijedio vratar Stanek, pitanje je hoće li moći nastaviti. Inače, Čehe sada može spasiti samo portugalski preokret protiv Gruzije, tada bi Gruzija imala lošiju gol-razliku.

Gol
51' (Gol)

Turska vodi! Hakan Calhanoglu je strijelac, turski navijači su u ekstazi. Češka nije izdržala s igračem manje. Sjajna turska akcija krenula je preko Yilmaza, Yildiz je imao dva pokušaja, Stanek je dvaput obranio, a onda Calhanoglu tuče neobranjivo u suprotni kut.

Žuti karton
50' (Žuti karton )

Nastavljamo s festivalom žutih kartona u Hamburgu, Yuksek je sada dobio javnu opomenu kod Turske, on nije u opasnosti za odigravanje sljedeće utakmice.

48'

Veliku, ogromnu šansu za Portugalce sada je propustio Cristiano Ronaldo. Mnogi su već pomislili da će iz njegova udarca lopta sigurno završiti u golu, no ispriječio se u bloku jedan gruzijski igrač.

46'

Kreću druga poluvremena na obje utakmice, kod Turaka je u Hamburgu umjesto Ozcana ušao Ayhan. Zanimljivo, Kenan Yildiz, onaj igrač koji je imao više sreće nego pameti jer mu je sudac Kovacs oprostio crveni karton minutu nakon žutog, ostao je na terenu.

Kod Portugala je također bilo promjena na onoj drugoj utakmici, Ruben Neves je ušao umjesto Palinhe.

Poluvrijeme
(Poluvrijeme)

Kraj prvih 45 minuta na obje utakmice. Gruzija je povela i zasada drži treće mjesto u skupini. Česi su s igračem manje u obavezi krenuti po sve ili ništa u nastavku susreta. Čeka nas izrazito zanimljivo drugo poluvrijeme.

Žuti karton
44' (Žuti karton )

Novi žuti za Portugalce, zaradio ga je Pedro Neto.

41'

Česi su strahovito negododavali jer Yildizu nije pokazan drugi žuti karton. Držimo da je to bilo s pravom, jer Barak je zbog puno benignijeg starta dobio svoj isključujući karton. Ronaldo prijeti Gruzijcima, a mi se približavamo kraju prvog dijela.

38'

Nepunu minutu nakon što je dobio žuti, Yildiz je zbog novog prekršaja mogao dobiti i drugi žuti. Laktom u glavu pogodio je Coufala, sada je sreća bila na Yildizovoj strani da nije dobio crveni.

Žuti karton
37' (Žuti karton )

Kako pljušte žuti kartoni u Hamburgu, to je nestvarno. Sada je jednog dobio i Yildiz i to nakon što je ispreskakao Coufala u obrani te nagazio Hranača po gležnju. Mogao je dobiti i crveni, dobro je prošao...

35'

Crveni karton Antonina Baraka iz 20. minute najbrži je ikad zarađen u povijesti europskih prvenstava. Inače, sada je žuti karton na klupi Češke dobio Patrick Schick koji neće igrati u osmini finala ako Češka i dođe do nje. Schick je inače ozlijeđen.
 

Žuti karton
32' (Žuti karton )

Javna opomena i za Turke, Ozcan ruši Chytila i završava u sučevoj bilježnici. Pišemo i udarac Joaa Felixa, Portugalci su izrazito opasni, ali gruzijsko vodstvo i dalje je na snazi.

Žuti karton
30' (Žuti karton )

Žuti karton za Cristiana Ronalda na portugalskoj utakmici. Tražio je jedanaesterac. Napao je suca jer mu ga nije dosudio. Inače, maločas je Conceicao promašio čisti zicer za Portugalce.

28'

Nekoliko opasnih turskih pokušaja u nizu, nema ništa od pogotka. Česi ne posustaju niti s igračem manje, znaju da su u ovom trenutku posljednji u skupini i da nemaju što izgubiti.

25'

Portugalci stišću gruzijski obruč sve jače, kao da je samo pitanje trenutka kada će pasti gol. Sjetimo se fantastične predstave vratara Mamardašvilija u prošlom kolu protiv Čeha, može li tako nastaviti i danas?

22'

Nevjerojatan je način na koji je Barak dobio žuti za isključenje. Nagazio je Ozcana u borbi za loptu, mnogi to ne bi dosudili, ali rumunjski sudac Istvan Kovacs bio je neumoljiv. Možda je bilo prestrogo, ali tako je - kako je.

Drugi žuti karton
20' (Drugi žuti karton )

Crveni karton za Češku! Barak je zaradio drugu javnu opomenu. Uh, sada je to veliki hendikep za Čehe, a Turci će 70 minuta imati igrača više.

17'

Imao je Cristiano Ronaldo slobodan udarac za Portugalce, nije pogodio, ali bilo je to baš jako. Srećom po Gruzijce, išlo je ravno u Mamardašvilija.

13'

Arda Guler je pucao i - promašio. Prvi je ovo pokušaj Gulera ove sezone (cijele) kojeg je uputio prema golu, a da nije zabio. Imao je 6/6 u Realu i 1/1 u Turskoj, ali sada nije zabio.

Žuti karton
11' (Žuti karton )

Prva javna opomena u Gelsenkirchenu, Barak je požutio kod Čeha zbog povlačenja Kadioglua.

9'

Pratimo, dakako, i portugalsko-gruzijski obračun. Tamo su Portugalci bolji, vidno bolji od suparnika, ali zasad je mreža senzacionalnog gruzijskog vratara Mamardašvilija netaknuta.

7'

Dok Portugalcima "ne treba ništa", budući da su sigurno na prvom mjestu skupine, ostalim reprezentacijama itekako treba. Česi su nešto bolje otvorili susret s Turskom, no sada s Turci imali korner preko Gulera, iz kojeg se nije rodila opasnost za vratara Staneka.

5'

Kako je pao gruzijski pogodak? Neshvatljiva pogreška portugalske obrane na sredini terena. Mikautadze je asistirao Kvaratskheliji, a on iz takvih situacija rijetko griješi. Gruzija je sada na četiri boda, kao i Turska, s time da su Turci dobili njihov međusobni dvoboj.

Gol
2' GOOOL! (Gol)

Gruzija je povela protiv Portugala pogotkom Kvaratskhelije. Samo dvije minute trebalo je da se to dogodi, ovoga trenutka su Česi zadnji s dva boda, a ljestvicu možete pogledati nešto niže.

Početak
(Početak)

Počele su utakmice u Hamburgu i u Gelsenkirchenu, mi smo u Hamburgu na dvoboju Češke i Turske aktivno. Mnoge su još kombinacije i glede trećeplasiranih reprezentacija koje čekaju.
 

SASTAVI

Češka: Stanek; Coufal, Holes, Hranac, Krejci, Jurasek; Soucek, Provod; Chytil, Barak, Hlozek.

Turska: Günok, Demiral, Akaydin, Güler, Çalhanolu, Özcan, Yüksek, Müldür, Yildiz, Kadioglu, Yimaz

LJESTVICA

Evo kako stoje stvari na ljestvici Skupine F:

Standings provided by Sofascore
POČETAK

Dobra večer, dragi prijatelji i čitatelji portala Večernjeg lista. Pred nama su završne dvije utakmice u grupnoj fazi na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Dok su Portugalci sigurni s maksimalnih šest bodova iz prve dvije utakmice, preostale tri reprezentacije mogu proći, ali i ispasti... Mi pratimo dvoboj Češke i Turske, ali krajičkom oka držimo pažnju i na dvoboju Gruzije i Portugala.

Komentara 6

GO
Gof33
23:13 26.06.2024.

nije to iznenađenje, pa i Hrvatska je pobijedila taj isti Portugal, pa i Slovenija par mjeseci, očito da kod Portugalaca nešto ne štima, a Gruzijci su pokazali da je nogomet sport trke i dinamike a ne statike.

IV
Ico_voljevica
05:35 27.06.2024.

Bilo je vidljivo u prvih 15 min da turska(mora)pobjedit

LO
lojtra1
05:59 27.06.2024.

Gdje je srca - tu je i Gruzije :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije