Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.06.2024. u 20:09
Gruzija je u završnici bacila sve karte u napad, poslala naprijed i vratara, čak pogodila i vratnicu, no Turska je na kraju zabila na prazan gol te potvrdila pobjedu od konačnih 3:1

Reprezentacija Turske je u prvoj utakmici skupine F na Europskom prvenstvu pobijedila 3:1 reprezentaciju Gruzije.

Lijepe golove za Tursku zabili su Mert Muldur, Arda Guler i Karem Arturkoglu, a za Gruziju je zabio Georges Mikautadze. Bio je ovo prvi nastup Gruzije na nekom velikom nogometnom natjecanju. 

VIDEO Trening hrvatske reprezentacije uoči Albanije

Turska je krenula bolje u susret i u 11. minuti pogodila stativu. Snažno je pucao s 20 metara veznjak Kaan Ayhan i malo mu je nedostajalo da dovede svoju momčad u vodstvo. Učinio je to u 26. minuti Mert Muldur. Bek Turske reprezentacije pogodio je desnom nogom sjajan volej s ruba kaznenog prostora nakon što je gruzijska obrana odbila jednu loptu. Ovo će sigurno biti u izboru za jedan od najljepših pogodaka na Euru budući da je lopta sa sjajnim efejem ušla u same rašlje.

Dvije minute nakon njega loptu je u mrežu iz blizine gurnuo Kenan Yildiz, ali je bio u zaleđu kad mu je asistirao Orkun Kokcu. Gruzija je to iskoristila da u 32. minuti golom Georgesa Mikautadzea. Giorgi Kochorashvili je s desne strane ubacio, a u sredini je bio Mikautadze, koji je iz blizine loptu poslao u mrežu.

VEZANI ČLANCI:

Arda Guler zabio je u 66 .minuti fantastičan pogodak za 2.1. Realov 19-godišnji veznjak potegnuo je s 26 metara lijevom nogom i pogodio je neobranjivo dalji kut mreže Giorgija Mamardashvilija. Bio je to drugi turski eurogol na ovoj utakmici.

Gruzija je do kraja utakmice jurnula naprijed, u zadnjim minutama je cijeli sastav Gruzije ušao u kazneni prostor Turske, pa i vratar Mamardashvili, a čak su Gruzijci pogodili i vratnicu. Iskoristio je taj juriš Gruzijaca u 97. minuti Karem Akturkoglu, koji je nakon odbijene lopte krenuo sam na prazan gol i zabio za 3:1.

U ovoj skupini su još i Portugal i Češka, koji svoju utakmicu igraju od 21 sat.    

 

 

Turska
Muldur 25', Guler 66', Akturkoglu 90+7'
3-1
Gruzija
Mikautadze 32'
EURO 2024., 18:00, Dortmund, Njemačka
Kraj
KRAJ! SLAVLJE TURSKE (Kraj)

Završila je iznimno sadržajna te na kraju vrlo dramatična utakmica Turske i Gruzije, u kojoj je Turska slavila 3:1. Turska je dominirala u početku te povela, zabila i za 2:0, no iz minimalnog zaleđa, da bi se Gruzija probudila i izjednačila, pa skoro i preokrenula. Međutim, u 66. minuti se ukazao čudesni mladić iz Reala Arda Guler te iz daljine zabio za 2:1. Gruzija je u završnici bacila sve karte u napad, poslala naprijed i vratara, čak pogodila i vratnicu, no Turska je na kraju zabila na prazan gol te potvrdila pobjedu od konačnih 3:1.

Gol
90+7' - TURSKA ZA 3:1 (Gol)

GOL! TURSKA ZABILA ZA 3:1 I ZAKLJUČILA PITANJE POBJEDNIKA! Gruzija je sve karte bacila u napad i poslala vratara Mamardashvilija u napad, lopta se nakon kornera odbila Turcima, a Akturkoglu je bio sam na polovici Gruzije te zabio u praznu mrežu za potvrdu turske pobjede.

90+6'

Nevjerojatna završnica! Prvo je Kvaratshkelia iz nevjerojatne daljine iz slobodnog udarca pogodio vratnicu, a potom čisti gol glavom sprječva Demiral nakon drugog udarca.

90+3'

Čista šansa Gruzije u samoj završnici! Kochorashvili i Mikautadze su si zasmetali u čistoj šansi pred turskim vratima, nekako obojica opucali, i poslali loptu malo pokraj suparničkog gola.

87'

Ogromna šansa kojom je Turska mogla zaključiti utakmicu. Celik je sjajnim centaršutom pronašao Yazicija koji puca iz velike blizine glavom, no Mamardashvili fantastičnom reakcijom to brani i odbija u korner.

Zamjena
85' (Zamjena)

Yildiz i Muldur su kod Turske izašli iz igre, a ušli su Celik i Akturkoglu. Kod Gruzije je Zivzivadze ušao u igru umjesto Kvirkvelije.

Zamjena
79' (Zamjena)

Uz ovacije tribina Arda Guler je izašao iz igre, a zamijenio ga je Yusuf Yazici. Još jedna izmjena kod Turske; umjesto Kaana Ayhana u igru je ušao Merih Demiral.

Zamjena
74' (Zamjena)

Kod Gruzije u igru ulaze Davitashvili i Locoschili, a izlaze Chakvetadze i Tsitaishvili.

69'

Ne staju drame u Dortmundu! Gruzija je bila milimetre udaljena od novog izjednačenja. Kochorashvili se sjurio u kazneni prostor Turske i sjajnim driblingom se riješio čuvara, matirao Gunoka, ali greda se ispriječila.

Gol
66' - TURSKA VODI 2:1 (Gol)

GOOOOOOOL! 2:1 ZA TURSKU ČAROLIJOM ARDE GULERA! Turska se još jednom golčinom vraća u vodstvo protiv Gruzije! Loptu je na 26 metara od gola Gruzije primio Arda Guler i snažnim preciznim udarcem od 118 kilometara na sat u suprotne rašlje svladao Mamardashvilija. Jednostavno neobranjivo.

63'

Jako dobra prilika za Gruziju, to jest za Kvaratshkeliju, koji je dobio prizeman centaršut na petercu, ali loše zahvatio loptu i poslao ju pokraj gola.

60'

Još jednom Calhanoglu pokušava iz daljine, ovaj put iz igre. Od bloka je lopta otišla malo pored gruzijskog gola, u korner.

57'

Silovito je iz slobodnog udarca zapucao Calhanoglu, no pogodio je ravno u gruzijskog vratara Mamardashvilija koji je uspio odbiti taj nezgodan udarac.

Žuti karton
56' (Žuti karton )

Gruzijac Kvirkelia je zaradio žuti karton nakon što je nagazio na Ayhana.

52'

Velika prilika za Gruziju. Kvaratshkelia je sjajno prošao po lijevoj strani i prizemno ubacio za Mikautadzea koji se našao na pet metara ispred turskog gola, ali njegov pokušaj u posljednjem trenutku blokom je spriječio Bardakci.

49'

Prva u drugom dijelu prijeti Gruzija. Citaishvili je zaprijetio iskosa s lijeve strane nakon par driblinga u kaznenom prostoru, no iz teškog kuta pucao je direktno u turskog vratara Gunoka.

46'

Argentinski sudac Facundo Tello dao je znak za početak drugog poluvremena dvoboja Turske i Gruzije.

Poluvrijeme
KRAJ PRVOG DIJELA (Poluvrijeme)

Završilo je vrlo zanimljivo poluvrijeme utakmice Turske i Gruzije u Dortmundu. Turska je isprva dominirala i zasluženo povela u 25. minuti preko 'volejčine' Muldura, a minutu kasnije zabila i za 2:0 preko Yildiza, no taj drugi gol je poništen zbog minimalnog zaleđa. Nakon toga je Gruzija proigrala, izjednačila preko Mikautadzea u 32. minuti te do kraja poluvremena imala nekoliko prilika i za preokrenuti rezultat.

41'

Gruzijci su se nakon pogotka uistinu probudili i nanizali nekoliko dobrih napada. Nedostajalo je samo završno dodavanje.

35'

Kakvu utakmicu gledamo u Dortmundu! Gruzija je zamalo došla do preokreta. Kakabadze je glavom spustio za Mikautadzea koji je pucao poluškaricama s desetak metara. Gunok je već bio svladan, ali lopta je otišla tik do vratnice turskog gola.

Gol
32' - GOL GRUZIJE ZA 1:1 (Gol)

GOOOOOOOL! GRUZIJA ŠOKIRALA TURSKU I IZJEDNAČILA NA 1:1! Kochorashvili je sjajnim biciklom prošao po desnoj strani i ubacio na prvu vratnicu prizemno, a tamo je iz blizine pucao Mikautadze, vratar Gunok je jako joše reagirao i Gruzija je zabila prvi pogodak u svojoj povijesti na velikim natjecanjima.

VAR - Video Assistant Referee
26' (VAR - Video Assistant Referee)

Činilo se da je Turska minutu nakon prvog pogotka došla i do drugog kad je Yildiz na centaršut Calhanoglu lakoćom pospremio loptu u praznoj mreži na drugoj vratnici, no nakon VAR provjere je pogodak poništen zbog zaleđa!

Gol
25' - TURSKA VODI 1:0 (Gol)

GOOOOOOOL! 1:0 VODI TURSKA! Fantastičan pogodak postigla je Turska za vodstvo protiv Gruzije u 25. minuti. Nakon jednog centaršuta Gruzijci su odbili loptu glavom, a nju je spektakularnim volejem s ruba kaznenog prostora savršeno poklopio bek Mert Muldur i pospremio loptu u rašlje!

20'

Nakon par minuta zatišja, zaprijetio je s ruba kaznenog prostora Hakan Calhanoglu, no nije najbolje zahvatio loptu volejem i ona je otišla malo pored gola.

11'

Iznenađujuće je zaprijetila i Gruzija! S 20-ak metara je zapucao Mikautadze, a lopta se odbila od turskog stopera Bardakcija i to je zamalo prevarilo vratara Gunoka, no on je uspio reagirati i sjajnom paradom zaustaviti nezgodni odbijeni udarac.

10'

Velika prilika za Tursku! Yildiz je odigrao povratnu loptu za Ayhana koji s 20-ak metara snažno prizemno puca, ali lopta je pogodila vratnicu. Gruzija je sad imala puno sreće.

9'

Još jednom Turska prijeti nakon udarca iz kuta. Sad je ubacio Arda Guler, a stoper Bardakci je glavom iz blizine pucao malo pored gola.

6'

Prvi udarac na susretu je uputila Turska. Calhanoglu je izveo korner i ubacio na peterac, odakle je Ayhan pucao malo iznad grede.

4'

Turska je krenula poprilično napadački i zbila Gruzijce ispred njihovog kaznenog prostora. Za početak su pokušali s dva centaršuta, ali metu nisu pronašli.

Početak
POČETAK UTAKMICE (Početak)

Prvi zvižduk u Dortmundu se začuo. Počela je utakmica Turske i Gruzije!

INTONIRANJE HIMNI

Intoniraju se nacionalne himne Gruzije i Turske. Brojni turski navijači glasno su izviždali himnu Gruzije.

SASTAVI

Turska: Cakir; Celik, Demiral, Ayhan, Kadioglu; Kokcu, Calhanoglu; Guler, Akturkoglu, Yildiz; Yilmaz

Gruzija: Mamardashvili; Kverkvelia, Kashia, Dvali; Kakabadze, Kiteishvili, Kochorashvili, Shengelia, Chakvetadze; Kvaratskhelia, Mikautadze

Mnoštovo turskih navijača stiglo je u Dortmund kako bi podržali reprezentaciju pri otvaranju velikog natjecanja. 

GDJE GLEDATI

Televizijski prijenos utakmice Turske i Gruzije možete gledati na kanalu HRT 2.

Komentara 2

NE
NenadNikolicCroatia
19:02 18.06.2024.

Pro poluvrijeme najbolje do sada na prvenstvu Europe. Čestitke objema ekipama!

Avatar Art of Noise
Art of Noise
20:01 18.06.2024.

Baš dobra utakmica. Baš dobra. Čestitke Turskoj na pobjedi! Osim utakmice Rumunjska - Ukrajina, sve ostale sam gledala. I mogu reći da smo mi, po dosad viđenom, najgora i najdosadnija nogometna ekipa po dosad pokazanoj i prikazanoj igri. Kažu da su jedino Ukrajinci gori od nas, ne znam, nisam gledala, ali baš nam je lipa "konkurencija".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije