bombarder SU-24

Rusija će dešifrirati crnu kutiju iz aviona kojeg je srušila Turska

SU-24
Foto: Reuters/PIXSELL
09.12.2015.
u 09:10

"Molim vas da je zasad ne otvarate", kazao je Putin ministru obrane Sergeju Šojguu pri predstavljaju crne kutije, po ruskim agencijama, zatraživši da je otvore "tek u prisustvu stranih stručnjaka".

Rusija je pronašla crnu kutiju iz bombardera SU-24 koji je srušila Turska na sirijskoj granici u studenom i dešifrirat će je uz pomoć stranih stručnjaka, izjavio je jučer predsjednik Vladimir Putin. "Molim vas da je zasad ne otvarate", kazao je Putin ministru obrane Sergeju Šojguu pri predstavljaju crne kutije, po ruskim agencijama, zatraživši da je otvore "tek u prisustvu stranih stručnjaka".

Šojgu je kazao da su teritorij na koji je pao ruski bombarder "oslobodile" sirijske specijalne snage što im je omogućilo da otkriju crnu kutiju u zoni koju su dotad držali pobunjenici.

Predsjednik Putin izjavio je da će analiza crne kutije omogućiti da se odredi putanja i parametri položaja bombardera u trenutku kad su ga srušile turske zračne snage. Ruski bombarder srušile su 24. studenoga turske zračne snage blizu granice između Sirije i Turske izazvavši između dvije zemlje najgoru krizu od vremena hladnog rata.

>> Četiri aviona zapadne koalicije napala sirijske snage u Deir ez-Zuru

Komentara 8

PL
@ploto@
09:27 09.12.2015.

Rusi žele otvaranje crne kutije pred međunarodnim timom.Korporacija USA vjerovatno neće priznati rezultate jer laž je ipak najjače oružje neoliberalnog korporativnog fašizma.

CE
cenzura
12:07 09.12.2015.

Nisam nikakav Putinov pobornik i mislim da je diktator, ali u Sirijskoj mu se krizi mora priznati da jedini ispravno postupa. Bez obzira što su na Asadovoj strani, Rusi jedini učinkovito malo pomalo uništavaju Isilovce i njihovu infrastrukturu. Što sese turaka tiče oni su već odavno raskrinkani kao pomagači i financijeri ISIL-a a kukavičko rušenje nenaoružanog bombardera je samo potvrda te teze.

IV
ivanjoksimovic
10:57 09.12.2015.

Nije Putin blesav da napadne Tursku kakvi god rezultati kutije bili. Imao je do sada mnogo vise prilike da umarsira u glavni grad Ukraine pa nije. Osim toga, ukrainsko pitanje se ovih dana ponovo otvara novim vojnim akcijama ukrainske vojske na istoku zemlje. Nije Putinu potrebno otvaranje i treceg fronta. Ali, svakako je sigurno da eventualnom potvrdom ruske teze nakon citanja podataka crne kutije, Rusija dobija veci kredibilitet na medjunarodnoj sceni, dok ga Turska gubi. Jednostavno, to ce Rusiji dati dopust da ubuduce prvo pucaju pa pitaju "ko je?". I u medjunarodnoj diplomatiji to ce im dati mnogo veci kredibilitet u odnosu na Turke, a u samoj Turskoj bi moglo da utice na promenu politicke klime i podrske gradjana rezimu te zemlje. Rusija je ovog putala pokazala debele zivce, hladnu glavu, a sam Putin neverovatne drzavnicke sposobnosti. Zar mislite da bi neko drugi, Amerika na primer, ostala uzdrzana? Sumnjam. Rusima ova situacija daje kilometre prednosti u diplomatskom potencijalu, kao i mogucnost da ubuduce svojoj vojsci daju veca ovlascenja, sira dejstva i ozbiljnu prednost. Nebih se iznenadio da Rusija uskoro prosiri dejstva na Irak, i pocisti Turke i Kurde na tom podrucju i zabrani im dejstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije