Ekologija

A sad na zbrinjavanje stotina tona otpadne plastike i voska!

'01.11.2010., Cakvoec- GKP CAKOM upozorava gradjane da zbog ekoloskog problema cim manje pale lampase na grobovima. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
01.11.2010.
u 16:45

Molimo građane da donose što manje lampaša jer ostaju tone otpada. Dovoljno je doći i odati počast - poručila je Danijela Jambrović, iz Čakoma

– Dolazim na grob jedanput tjedno, češće ne mogu jer me muči artirtis. Na Sve svete ostanem uz njegov grob tri sata i prisjećam se kako nam je lijepo bilo zajedno. Kupila sam mu krizanteme u tegli jer će trajati dulje od aranžmana. A i jeftinije su. Donijela sam i dva lampaša – govorila je jučer 72-godišnja Veronika Hoblaj sjedeći uz grob pokojnog supruga na groblju u Prelogu.

Poput tisuća posjetitelja koji su na jedan dan oživili groblje, utonula je u misli i prebirala po uspomenama. Grobljima se širio miris krizantema, ljiljana i drugog cvijeća. Nakon Svih svetih najviše posla imat će komunalni radnici. Trebat će odložiti tone uvelog cvijeća, koje završava na kompostištu kao biološki otpad, no mnogo su veći problem plastični lampaši.

- Molimo građane da donose što manje lampaša jer nakon Svih svetih ostaju tone otpada. Dovoljno je doći i odati počast pokojnicima - poručila je uoči blagdana Danijela Jambrović, iz čakovečkog Čakoma. Iako u komunalnim tvrtkama godinama upozoravaju na sve veći ekološki problem zbrinjavanja lampaša, njih je i ove godine bilo na desetke tona.

- Tradicija je tradicija, teško se ostaviti navike paljenja lampaša. Znam da je to veliki ekološki problem, ali ne znam koje je drugo rješenje. Svijeće su nepraktične jer vosak može oštetiti nadgrobne mramorne ploče - kaže Čakovčanin Ljudevit Vugrinec. Antonio Korpar veli da će broj lampaša smanjiti na najmanju moguću mjeru. Dovoljan je jedan lampaš, veli, a ne da se na grob stavljaju četiri, šest i više komada.

- Broj lampaša ne govori o tome koliko kome pokojnik znači i kakav je bio za života. Često se pretjeruje i u broju lampaša i u veličini aranžmana - kaže.

Čakom upravlja najvećim grobljem u Međimurju, onim u Mihovljanu te u Šandorovcu i Ivanovcu. Godišnje samo Čakom odloži oko 80 tona lampaša, koji se u balama odvoze na odvajanje. Nije lako odvojiti preostali vosak od plastičnog dijela lampaša.

Osim ekološkog, zbrinjavanje lampaša je i financijski problem. U nekim općinama zbrinjavanje lampaša komunalnim tvrtkama plaćaju 60 lipa za kilogram, a odvoz se posebno plaća, 600 kuna po toni.

Ključne riječi

Komentara 1

RU
rus4
12:46 02.11.2010.

Gle sad ovo:teško je spremiti otpad...Pitaju li se ljudi koliko je udio potrošnje i poreza za državu na lampašima?Hrvati:nemojte jesti jer ćete srati..... To bi bilo isto...Kad Kosorica kaže;štedite,ne razmišlja da bez potrošnje nema ni proizvodnje i napretka...Kako bi bilo da svi,ama baš svi sve što zarade spreme u slamarice,da jakne,hlače,cipele i ostalo nose 15 god....Tko bi nove proizvodio? Tak i ovo:ne palite,ne možemo zbrinjavati....Lezite i žderite-umrite mladi....to je najbolje........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije