ANALITIČARI

'Bartulica ni prvi ni zadnji iz DP-a koji je odlučio nastaviti solo karijeru'; 'Nisu jasni kriteriji po kojima kroje izborne liste'

Zagreb: Plakati za europske izbore
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
12.06.2024.
u 14:27

– Cijelom Domovinskom pokretu okreće se želudac što moramo odgovarati na ova pitanja. Ovo je nešto što DP nije, ne može i ne smije biti – poručio je Penava.

– Tražim jasnu ispriku Stjepe Bartulice za vožnju u Ferrariju s osobama iz kriminalnog miljea, od toga se kao Domovinski pokret jasno i rezolutno ograđujemo – poručio je danas s konferencije za novinare predsjednik DP-a Ivan Penava istaknuvši da očekuje jasan odgovor. Bartulica se u Ferrariju dovezao do stožera DP-a, gdje su se čekali rezultati EU izbora koji su mu donijeli mjesto u Europskom parlamentu

Da situacija s Bartulicom nije jednostavna, dokazuju i Penavine riječi kako mu se zadnja dva dana ne javlja kao ni drugima iz stranke. Penava je poručio i da je to bila "opasna radnja" te da je to "Rubikon koji je prijeđen". Dodao je kako očekuje korak unatrag inače će "morati povući poteze pokazujući da se prelasci Rubikona ne dopuštaju u sređenoj stranci". 

– Cijelom Domovinskom pokretu okreće se želudac što moramo odgovarati na ova pitanja. Ovo je nešto što DP nije, ne može i ne smije biti – poručio je Penava. Nakon oštrog Penavina istupa pitali smo analitičare da prokomentiraju njegov istup kao i stanje u toj stranci.

– Već odavno govorim kako je DP zapravo konfederacija pojedinaca s vlastitim programima, a ne stranka. Penava u tom smislu može Bartulici "staviti soli na rep" nakon osvajanja mandata u Europarlamentu. Ni prvi ni zadnji koji je iz DP-a odlučio nastaviti solo karijeru. Usput rečeno, članstvo DP-a glasovalo je za Bartulicu, ali je njegov uspjeh posljedica  svi onih koji su glasovali iz inata za njega radi naglašavanja priče s kućom i mamom, i to u zemlji u kojoj barem 30% ljudi živi u istoj kući s roditeljima, posebno na Jadranu. Ferrari je Bartuličina provokacija, doduše blesava provokacija po sistemu "meni će biti dobro u Bruxellesu, a za vas nisam siguran". Da je došao na tovaru ili električnom biciklu, bio bi cool, a ovako svi govore o tom Ferrariju. No to nas dovodi do drugih pitanja u vezi s DP-om. Prvo, kako uopće, na temelju kojih kriterija i psihorobota DP sastavlja svoje liste? Drugo, je li moguće da Penava nije znao ništa o Bartulici, osim da govori Hrvatski kao "barba iz Amerike", da je sposoban za ovakvo što, i da nije "pod kontrolom"? Treće, kako uopće DP donosi usklađena stajališta o ičemu? I četvrto: tko je slijedeći član DP-a koji će napraviti neki medijski eksces? – pita se analitičar Tonči Tadić.

VEZANI ČLANCI

– Istupi Penave i ostalih čelnika DP-a, osim Radića, u vezi sa Bartulicom su jasni, jednoznačni i principijelni te ih kao takve treba pozdraviti. Drugo je pitanje koliko je ta principijelnost zapravo samo sredstvo u raščišćavanju unutrašnjih odnosa u stranci. Očito je da Radić brani Bartulicu dok ga Penava kritizira. Doima se da će se odnosi između tih dviju grupacija u stranci brzo raščistiti – komentirao je analitičar Dragan Bagić.

– Kao predsjednik stranke i odgovorna osoba DP-a, Ivan Penava pokušava kontrolirati nastalu štetu. Bartuličina vožnja u Ferrariju uz osobu s kriminalnim dosjeom stranku je potaknula na oštru reakciju zbog očite reputacijske štete. Dobro je da u Domovinskom pokretu shvaćaju da komunikacija prema javnosti ne može biti proizvoljna i da ne može svatko raditi i pričati javno što hoće i kada hoće. U ozbiljnim je strankama komunikacija koordinirana i usklađena, zna se tko, kada i o čemu javno istupa pa su ovakvi javni ekscesi poput Bartuličina gotovo pa nemogući. Ovaj slučaj samo pokazuje da u Domovinskom pokretu dosta toga organizacijski i ustrojstveno ne štima, a nisu jasni ni kriteriji po kojima kroje izborne liste. Dojam je da se uvijek pred izbore sastaju, a nakon izbora vrlo brzo rastaju. Iako za sada čvrsto drže poziciju treće političke snage u Hrvatskoj, dugoročno im ovakvi događaji ne idu u prilog – smatra analitičarka Ankica Mamić.

Komentara 32

AN
antonelić
15:08 12.06.2024.

ajde ćipe , moj suborcu , gukni nešto ...

FR
FranzMayer
16:40 12.06.2024.

Cijela ova priča, krediti, kuća, Ferrari i tko zna što još, ima apsolutno jasan potpis. Zar ste mislili da će iznošenje istine o Bleiburgu, rasturanje sds-a, rušenje četničkih spomenika i istina o komunističkim zločinima ostati bez reakcije. Još su tu i na pozicijama moći mrzitelji svega hrvatskog.

HR
hrza
17:03 12.06.2024.

Prvo da nauči maternji jezik jer kako misli da nas zastupa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije