U POTRAZI

Bit će sporo i dugo, ali blokada se razbija

17.08.2002.
u 00:00

Sada više nema problema da se predstavnici svih entiteta u BiH nađu na jednome mjestu s obiteljima nestalih radi informacija, a to je je velika stvar - kaže Mirko Perković

Deset godina nakon završetka krvavog ratnog obračuna u bosanskoj Posavini mukotrpan proces traženja nestalih vojnika i civila nije odmaknuo puno od početka. Službeno se procjenjuje da je na tome nevelikom prostoru nestalo oko 700 Hrvata i Bošnjaka, dok u srpskom entitetu tragaju za 315 vojnika i još nekoliko stotina civila. Zamjetan napredak u traganju za nestalima zabilježen je tek od prošle godine, dobrim dijelom i zaslugom brojnih inicijativa Zajednice udruga obitelji hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u Domovinskom ratu Posavske županije. Sjedište joj je u Slavonskom Brodu, a udružuje rad devet općinskih udruga od Bosanskog Broda i Dervente do Ravne-Brčkog i Soli-Tuzle.

Uz potporu Međunarodne komisije za nestale osobe iz Sarajeva te srodnih udruga iz Osijeka i Orašja, lani je ostvaren projekt pod nazivom "Aktiviranje ljudskih potencijala na otkrivanju nestalih osoba bosanske Posavine u zajedničkoj suradnji udruga u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Hrvatskoj". Uz utemeljenje dokumentacije, iniciran je rad Komisije za nestale osobe u Federaciji BiH, otvoren Ured za nestale osobe sa sjedištem u Orašju s profesionalnim namještenicima, a plodom je urodila akcija za gradnju zajedničke grobnice za ekshumirane osobe u Odžaku. Povrh svega, uspostavljena je suradnja s vladinom komisijom za nestale osobe u Republici Srpskoj, čime je počela gradnja psiholoških mostova povjerenja, bez čega je mučna potraga za nestalima osuđena na propast.

- Od 700 nestalih Hrvata i Bošnjaka dosad je ekshumirano 225 tijela, od toga je 154 identificirano i pokopano, najviše u Hrvatskoj, gdje živi većina obitelji. To je uglavnom rezultat intenzivnijeg pronalaženja nestalih u posljednjih godinu i pol dana. Lani smo bili prvi put u Banjoj Luci s predstavnicima vladine komisije za nestale Republike Srpske i njihovih organizacija, gdje su nas poprijeko gledali i pitali: "Kako ste imali hrabrosti doći u Banju Luku?" Nakon toga dogodilo se da su na tri javne tribine, gdje se skupilo po 250 obitelji, došli i predstavnici Federalne komisije, ali i iz Republike Srpske. Sada više nema problema da se predstavnici svih entiteta u BiH nađu na jednome mjestu s obiteljima nestalih radi dodatnih informacija. Mislim da je to velika stvar, led je konačno probijen - kaže Mirko Perković, predsjednik Zajednice udruga obitelji hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u Domovinskom ratu Posavske županije.

Traganje za nestalima u bosanskoj Posavini bit će znatno teže i kompliciranije nego u Hrvatskoj i drugim dijelovima BiH i stoga što, po dosadašnjim saznanjima, ovdje nema velikih masovnih grobnica.

- Nastojimo uspostaviti neposredne kontakte s predstavnicima općinskih organizacija obitelji nestalih osoba iz Bosanskog Broda, Dervente, Bosanskog Šamca i Modriče iz Republike Srpske, radi razmjene informacija o lokacijama grobnica. Jer upravo na ovom području najveći je broj nestalih. Iako se ljudi međusobno poznaju još ima i nepovjerenja i straha od otkrivanja lokacija grobnica. Budući da je intenziviran proces ekshumacija, najbitnije nam je da organiziramo obitelji da daju krv za DNK analizu. Iako sve radimo volonterski ništa nam nije teško jer sve smo to osobno proživjeli. Nema veće zahvale nego kad se tijelo pronađe, ekshumira i identificira da obitelj može posmrtne ostatke svojih najmilijih dostojno pokopati - ističe Mirko Perković.

Radi animiranja šire javnosti i vlasti u BiH i Hrvatskoj Zajednica je u suradnji s osječkom Udrugom nestalih i nasilno odvedenih branitelja priredila izložbu fotografija i dokumenata o stradanju Hrvata i Bošnjaka bosanske Posavine "Nestali nisu zaboravljeni". Nakon Osijeka i Slavonskog Broda bit će postavljena i u drugim gradovima po Hrvatskoj i BiH kao podsjetnik da traganje za svima koji su nestali u posavskom ratnom vrtlogu mora biti trajna obveza preživjelih.

Marinko Krpan

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije