KORIZMA

Blago u župnim dvorima

03.04.2003.
u 00:00

Dok se posljednja kuna baca u škrabicu, misli polete prema skupim automobilima u župnom dvorištu

- Teško mi je slušati propovijedi na nedjeljnim misama o skromnosti, sućuti i ljubavi za siromašne znajući kako većina nas u škrabicu ubacuje i posljednju kunu iz novčanika. Tada mi obično misli polete u dvorište župnog stana puno skupocjenih automobila koji pripadaju svećenstvu moje župe i svećenicima koji dolaze u goste na nedjeljnu gozbu - obraća mi se gospođa G. K. potaknuta pismom svećenika iz Novske o korizmenim odricanjima. On kaže kako je Crkvi korizma cijele godine, a gospođa G. K. dopušta da svećenik iz Novske možda i živi tako, ali je jedan od rijetkih.

Prisjećajući se svog ne tako davnog djetinjstva, kad su se svećenici vozili u "bubama" i "četvorkama", bili skromni, uza svoje vjernike, okupljali mlade a ministranti s mladima igrali nogomet, pita se trebaju li svećenicima najnoviji luksuzni i skupi "mercedesi", "audiji", "renaulti"...? Ili, uz partije tenisa, odjeća s potpisom? Ima dojam kao da se natječu tko će imati bolju marku.

- Znam da svećenstvo dobiva plaću iz proračuna, i slažem se s velečasnim iz Novske da su i svećenici samo ljudi, no plaća je svećenika početnika 4000 kuna, veća od profesorske. Uz to, svećenici imaju riješeno stambeno pitanje, odjeću im peru drugi, u starosti su zbrinuti u svećeničkom domu. Ako teško rade i puno se odriču - pa i ja imam odgovoran posao, težak, puno se odričem i dugo sam se školovala da bih mogla raditi za sramotno nisku plaću iz istog državnog proračuna! I od te plaće moram prehraniti nekoliko ljudi, plaćati račune i jednostavno - živjeti. I moja je mlaća manja od kapelanove u mojoj župi. Dakle, meni je korizma uistinu cijele godine! Napokon, ne mogu kupiti ni rabljeni auto, nego na posao idem pješice jer novac za prijevoz trebam za hranu. Tako prisilno živim zdravo i rekreiram se pješačeći četiri kilometra na dan - navodi gospođa G. K. I dodaje:

- Priznajmo kako su u prošlosti svećenici iza sebe ostavljali raskošne crkve, a današnji će ostaviti župne dvore s klima uređajima, satelitskim antenama i pomodarskim svaštarijama.

Moleći svećenika iz Novske i sve druge uzorne svećenike - kojih, dakako, ima - da se ne ljute zbog ove iskrenosti i da se ne osjećaju prozvanima, gospođa G. K. ističe kako sve ovo govori zbog onih kojih se to tiče. Koji svojom pozamašnom imovinom vrijeđaju vjernike a svojim ponašanjem ih zapravo odbijaju od Crkve.

Jer, daleko je to od Isusovih riječi: prodaj sve što imaš, podaj siromasima, i imat ćeš blago na nebesima! Onda dođi, i slijedi me.

Snježana Štefok

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije