SLUČAJ GOSPIĆ

Branitelj svjedoka nazvao četnikom

18.10.2002.
u 00:00

* - U ratu sam skupljao mrtve, nisam imao oružje - rekao je patolog iz Beograda dr. Zoran Stanković

RIJEKA - Na upit odvjetnika Željka Olujića, koji u slučaju Gospić zastupa optuženog Tihomira Oreškovića, upućenom dr. Zoranu Stankoviću, patologu iz Beograda, je li sudjelovao u agresiji na Republiku Hrvatsku, Stanković mu je odgovorio: Ja sam u ovom ratu sakupljao mrtve. Nisam imao oružje u rukama.

To pitanje je bilo samo jedno u nizu sličnih koje su odvjetnici petorice Gospićana optuženih za ratni zločin postavili dr. Stankoviću, koji je krajem 1991. godine u Širokoj Kuli, gdje ga je uputio generalštab JNA, ali kao dobrovoljca, pregledao tijela 24 civila iz Gospića ubijenih sredinom listopada te godine na Lipovoj Glavici. Jedno za drugim postavljana su pitanja čija je intencija bila rušenje kredibiliteta, stručnog i moralnog, dr. Stankovića. Beogradski vojni liječnik sudske medicine, 1991. godine po činu kapetan prve klase, a danas general, ispitivan je tako o dinamici napredovanja u vojnoj hijerarhiji. Orešković i Olujić oslovljavali su ga tijekom ispitivanja sa "gospodine generale" i pitali kada je dobio taj čin aludirajući kako je to zasigurno posljedica "ratnih zasluga". Stankovićev odgovor ih je "ohladio", jer generalom je postao 2001. godine. Uzevši u obzir brzinu napredovanja u nekim drugim vojskama s područja bivše Jugoslavije, Stanković je pravi "puž".

Puno više težine i povezanosti sa samim slučajem imala su pitanja usmjerena na propuste počinjene tijekom pregleda pronađenih tijela i identifikacije istih. Nepotpuni podaci o odjeći i ostalim osobnim predmetima, neobavljanje kompletne obdukcije već samo vanjskog pregleda tijela, neobavljanje DNK analize, nenavođenje vremena smrti, a sve to Stanković je i jučer u svom iskazu potvrdio, razlozi su zbog kojih bi obrana mogla sumnjati u nalaze njegova vještačenja, i to što se tiče identiteta pronađenih tijela, kao i uzroka njihove smrti. Sve manjkavosti dr. Stanković je objasnio ratnim događanjima i nepostojanjem uvjeta za kvalitetan rad. Unatoč svemu, svjedok je jučer ustvrdio kako je identifikacija koju je on obavio pouzdana.

Sutkinja Ika Šarić u više je navrata opominjala odvjetnike kako njihova pitanja upućena svjedoku o agresiji na Republiku Hrvatsku od strane "imperijalističke i banditske države" nisu vezana za sam slučaj te kako je svjedok došao odgovarati na pitanja vezana uz njegov rad. Odgovarajući na "provokativna" pitanja, Stanković je rekao kako nije bio u Vukovaru nakon njegova pada, kako nije pio rakiju sa Šljivančaninom i kako nije rekao da su u vukovarskoj bolnici bili Srbi koje su pobili Hrvati. Opovrgao je i tvrdnje da je on za tijela poginulih na sarajevskoj tržnici Markale rekao kako je riječ o kaširanim lutkama te kako su se Muslimani međusobno ubijali. Sve te navodno njegove izjave koje je demantirao objavljene su u jednom hrvatskom tjedniku. Sutkinja Šarić je reagirala kada je odvjetnik Bosiljko Mišetić svjedoka svrstao među četnike zabranivši vrijeđanje svjedoka, na što je Mišetić rekao kako svjedoka treba pitati vrijeđa li ga tvrdnja da je četnik.

Svoje svjedočenje Stanković je završio riječima kako je njegov rad ujedno i njegov život te kako je spreman odgovarati na sva pitanja pa i ona o Vukovaru. Suđenje u slučaju Gospić nastavit će se idućega tjedna saslušanjem nekoliko svjedoka u Njemačkoj.

Tomislav Rukavina

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije