Neredi eskalirali

Brazilski dostavljač heroj Irske: 'Kacigom sam udario i svladao dublinskog napadača'

Children injured following a school stabbing, in Dublin
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS
1/10
24.11.2023.
u 09:56

Irska policija osudila je u petak kao "neopravdano nasilje" nerede u središtu Dublina nakon napada nožem u kojem je ozlijeđeno troje male djece i jedna žena. Djevojčica (5) je u kritičnom stanju.

Nakon što je vidio napadača kako nožem napada nedužnu djecu ispred škole u Dublinu brazilski dostavljač Caio Benicio (43) skočio je na njega, udario ga kacigom u glavu i srušio na tlo. To je zaustavilo bezumno krvoproliće u kojem je ozlijeđeno nekoliko djece i jedna odrasla osoba. Jedna je 5-godišnja djevojčica teško ozlijeđena. U bolnici je i zaposlenica škole (30) koja je svojim tijelom pokušala zaštititi djecu od pomahnitalog napadača. Nakon napada u Dublinu su izbili neviđeni neredi tijekom kojih su se prosvjednici sukobili s policijom.  

Grad se našao doslovno pod opsadom,a povjerenik irske garde Drew Harris prozvao je 'luđačku huligansku frakciju' za razaranje tijekom kojeg su zapaljena brojna vozila, opljačkane trgovine i napadnuta policija. Nije isključio mogućnost da je napad nožem bio motiviran terorizmom, iako je njegov ured sve nazvao 'izoliranim incidentom'. Irska televizija RTÉ izvijestila je da napadač, iako nije iz Irske, ondje živi već nekoliko godina i ima irsko državljanstvo. Irish Independent navodi kako se istraga temelji i na tome je li napadač imao 'psihotičnu epizodu'. Napadač je u bolnici. 

VIDEO Ulični neredi u Dublinu nakon napada na djecu ispred škole

Napadača je privela policija nakon što su se na njega herojski okomili građani koji su se umiješali u napad. Policijski izvor rekao je za Irish Daily Mail: 'Moramo priznati zasluge ljudima koji su uskočili. Dobro su ga opkolili kako bi bili sigurni da neće pobjeći i ozlijediti još ljudi. Siguran sam da su spasili živote.' Među njima prvi je bio otac dvoje djece Brazilac Benicio koji je prijateljima ispričao u glasovnoj poruci kako se sve odigralo. 'Vidio sam tipa kako vuče učiteljicu, podiže dijete. Stao sam vidjeti što se događa, mislio sam da je normalna tučnjava. No tada je napadač potegao nož. Čovječe, bacio sam motor na tlo i krenuo za tipom... Nisam ni razmišljao o tome. Skinuo sam kacigu i udario ga po glavi, pao je na tlo. Nisam čak ni donio odluku, to je bio čisti instinkt, i sve je bilo gotovo u sekundi. Pao je na zemlju, nisam vidio gdje je nož, a zatim su priskočili i drugi ljudi.'

Rekao je da su njegove misli s petogodišnjom djevojčicom. 'Molim se', rekao je, 'samo na to mislim. Vidio sam je u kolima hitne pomoći, izgledala je tako ranjivo. Čekam vijesti o njoj i nadam se najboljem', rekao je, a prenosi Daily Mail. Ako neka od žrtava ne preživi, kaže, uvijek će se pitati je li što mogao bolje napraviti, a ako svi prežive bit će 'zauvijek zahvalan što se našao u pravo vrijeme na pravom mjestu'. Benicio je došao u Irsku pronaći posao nakon što je njegov restoran u Brazilu izgorio i nada se da će mu se njegova djeca s vremenom pridružiti u Dublinu.

VEZANI ČLANCI 

Prosvjedi nakon napada

Ljutiti prosvjedi nakon napada u četvrtak poslijepodne ispred škole na Parnell Squareu u središtu grada pretvorili su se u noć nereda i nasilja. Zapaljeni su autobusi, tramvaji i najmanje jedno policijsko vozilo te je opljačkana trgovina na jednoj od najpoznatijih dublinskih prometnica, ulici O'Connell. Prosvjednici su se sukobili s interventnom policijom, neki od njih bacali su baklje i pirotehnička sredstva, a drugi stolice koje su grabili ispred restorana i barova.

Oko zgrade irskog parlamenta Leinster House u četvrtak kasno navečer uspostavljen je policijski kordon, uz policajce irske konjičke garde za potporu u obližnjoj ulici Grafton, zbog zabrinutosti da bi se nasilje moglo proširiti na sjedište irskih demokratskih institucija. U međuvremenu je uspostavljen red i mir.

GALERIJA Neredi u Dublinu

Children injured following a school stabbing, in Dublin
1/12

"Iskoristili incident za širenje podjela"

"Nikada nisam isključio niti jedan mogući motiv za ovaj napad... sve linije istrage su otvorene kako bi se utvrdio motiv za ovaj napad", rekao je povjerenik Harris. Više od 400 gardista bilo je uključeno u pokušaje smirivanja nereda u obližnjim ulicama. Glavni nadzornik garde Patrick McMenamin rekao je da su neki pripadnici policije bili napadnuti. Rekao je da garda ni građani nisu izvijestili o ozbiljnim ozljedama. Govoreći o neredima, rekao je: "Nasilje nije imalo nikakve veze s ozbiljnim napadom koji se dogodio danas poslijepodne na Parnell Squareu, to je bilo neopravdano nasilje."

Irski predsjednik Michael D Higgins rekao je: "Ovaj užasni incident stvar je garde i to što su ga iskoristile ili zloupotrijebile skupine s ciljem napada na načelo društvenog uključivanja zaslužuje osudu svih onih koji vjeruju u vladavinu prava i demokraciju". Irska ministrica pravosuđa Helen McEntee rekla je da su prizori nereda "nepodnošljivi" i rekla da se "nasilničkom i manipulativnom elementu ne smije dopustiti da koristi užasnu tragediju za izazivanje pustoši". "Nećemo tolerirati mali broj ljudi koji koriste užasan incident za širenje podjela", rekla je.

VEZANI ČLANCI 

Postrojba garde za javni red i mir raspoređena je u blizini kordona mjesta zločina oko trga Parnell i ulice O'Connell oko 18.30 sati, kad su se prosvjednici počeli tući s policajcima bacajući baklje i pirotehnička sredstva. Kako je nasilje eskaliralo, zapaljen je automobil garde, tramvaj i nekoliko autobusa u ulici O'Connell, a na mostu O'Connell zapaljeni su autobus i automobil. Izgrednici su opljačkali trgovinu u ulici O'Connell te bacali boce na policajce. U nizu koordiniranih pritisaka, gardisti su rastjerali veliki dio gomile na obližnje ulice.

Obraćajući se medijima u četvrtak navečer, povjerenik garde Harris pozvao je na smirenost i protivio se širenju dezinformacija. Rekao je da neki pojedinci koriste tragični događaj "za svoje ciljeve... i huligansku frakciju koja je zainteresirana samo za nanošenje štete i kaosa u središtu grada i koristi priliku i za to". "Imamo potpunu luđačku huligansku frakciju vođenu ideologijom krajnje desnice, a zatim i ovu razornu tendenciju uključenu u ozbiljno nasilje", rekao je.

VIDEO Napad nožem u Dublinu

Komentara 14

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
10:32 24.11.2023.

Znaci kršćanin je spasio kršćansku djecu u kršćanskoj Europi od muslimana?

Avatar Evo zore, evo kroasana
Evo zore, evo kroasana
10:46 24.11.2023.

Kad napraviš dobro djelo, onda si imigrant. Kad probodeš troje djece nožem, onda si samo rastrojen.

Avatar Graničari Stari
Graničari Stari
11:45 24.11.2023.

Lažljivi ljevičari muče kad 100 puta 100 mulimana imigranta ubije nekog u Europi ali sad ponosno izjavljuju da je Brazilac imigrant. S takvima mi imamo posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije