GRADONAČELNIK

Do 1. ožujka SDP daje gradonačelnika ili Zagreb ide na birališta

21.01.2002.
u 00:00

* Ne dobije li Zagreb gradonačelnika u roku 30 dana, Vlada Republike Hrvatske raspušta Gradsku skupštinu i imenuje povjerenika. U tom slučaju slijede - prijevremeni izbori

Neopozivu ostavku gradonačelnika Milana Bandića treba potvrditi Gradska skupština Zagreba odlukom o razrješenju gradonačelnika. Skupština je sazvana 31. siječnja. Nakon toga, SDP u dogovoru s koalicijskim partnerom u Zagrebu HNS-om, ima rok 30 dana da predloži i izabere novoga gradonačelnika.

Njega također mora potvrditi natpolovična većina u Skupštini koju čini 51 član, dakle najmanje 26 zastupnika. Ne predloži li se novi gradonačelnik u tih 30 dana, Vlada Republike Hrvatske raspušta Gradsku skupštinu i imenuje povjerenika za Grad Zagreb, kako je to bio slučaj u ožujku 2000. s Josipom Kregarom. To istodobno znači prijevremene izbore za Gradsku skupštinu, i to u roku 60 dana od dana raspuštanja gradskog parlamenta.

Zagrebački je HNS već poručio da će prihvatiti bilo kojeg SDP-ova kandidata za novoga gradonačelnika. Time su se ujedno izjasnili protiv prijevremenih izbora, ističući da bi krivicu za njih snosio isključivo SDP ne predloži li novog kandidata. Dakle, najkasnije do 1. ožujka znat će se - dobiva li Zagreb novoga gradonačelnika i koga, odnosno slijede li još jedni izbori.

Teško je procijeniti koga bi SDP mogao predložiti za novoga gradonačelnika, ali prema zakonu on mora biti iz redova gradskih zastupnika, odnosno s kandidacijske liste SDP-a. To znači da se ne može pojaviti neka nestranačka ili stručna osoba izvana.

Nakon nositelja liste Milana Bandića, najistaknutiji je Zdravko Tomac. Profesor (kako Tomca zovu suradnici, pa i novinari, jer je većini predavao na Fakultetu političkih znanosti) također pripada Bandićevu krugu ljudi u stranci. Slijedi potpredsjednik Gradske skupštine Vladimir Velnić. Jedan od najbliskijih Bandićevih suradnika, Velnić bi provodio jednaku politiku i program rada Gradskog poglavarstva kao i njegov mnogo slavniji, ali manje sretan prethodnik. Tu je Nenad Stazić, saborski zastupnik čija se supruga Silva Pavić-Stazić prošli tjedan (slučajno?) povukla s mjesta šefice Službe za informiranje i protokol Gradskog poglavarstva. Ratko Maričić na odlasku je na mjesto veleposlanika u Mostar. Od istaknutijih gradskih zastupnika ostaje mladi šef Račanova kabineta Igor Rađenović.

Romana Kovačević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije