NEVRIJEME U HRVATSKOJ

Drvo ubilo turista

15.07.2002.
u 00:00

* Krenuli smo u grad prije nevremena, a Bern se vratio kako bi učvrstio šator - ispričali su u kampu Koversadi šokirani prijatelji stradalog Austrijanca

Veliko nevrijeme, koje je jučer oko 18 sati zahvatilo Vrsar i Poreč, odnijelo je jedan ljudski život. Na otoku Koversadi, u istoimenom naturističkom kampu poduzeća "Anita", drvo je usmrtilo austrijskog državljanina Berna Oberhubera (39 godina) iz Beča, koji je u naturistički kamp došao 28. lipnja.

- Krenuli smo u grad neposredno prije nevremena i Bern se vratio u šator kako bi ga učvrstio. Iznenada je snažno zapuhalo i počela je padati jaka kiša - pričali su šokirani Bečani dok je njihov prijatelj mrtav ležao pokraj njihovih nogu, pokriven šatorskim platnom. - Godinama dolazimo u lijepu Koversadu zajedno. Ne možemo vjerovati da je poginuo na mjestu na koje je tako volio dolaziti. Nevrijeme, po svjedočenju ljudi - pijavica, u kampu je zateklo 4000 gostiju. Direktor kampa Aleksandar Tidić kazao nam je da je vjetar s lica zemlje zbrisao desetak šatora, te ih jako mnogo oštetio. Razbijeno je dvadesetak kamp-prikolica i osobnih automobila. U kampu su telefonske linije bile u prekidu, a neki dijelovi kampa i bez struje. Tijekom noći tridesetak je zaposlenika pomagalo gostima prikupiti stvari, a do 21.30 s prolaza su uklonjene polomljene grane. Turisti koji su ostali bez šatora, kazao je Tidić, preseljeni su u sobe naselja Villas, a organizirana im je i večera. Neslužbeno doznajemo da je sinoć autokamp napustilo nešto više od sto gostiju; dijelom vikendaša, ali pretežito onih koji su pretrpjeli štete. Nevrijeme je opustošilo i autokampove Valkanelu i Turist.

Cijelom južnom Istrom jučer poslijepodne harala je nevera s orkanskim vjetrom. Snažna kiša poplavila je pulske ulice, dvije pijavice pustošile su naselja kod Šijanske šume na ulazu u Pulu, a u Ulici Ante Dukića s dvije je privatne kuće pijavica podigla krovove. Nevrijeme je uz Pulu najviše poharalo Poreč, gdje je desetak stabala prepriječilo prolazak cestom ili palo na automobile. Na automobile su padali i dijelovi s krovova kuća, a na Istarskom ipsilonu nevrijeme je odronilo jedan veći kamen. Nakon osam sati potrage ribari su sinoć, ne moru ispred Pule, našli i mladog surfera iz Zagreba za kojeg se smatralo da je nestao.

Nevera s obiljem jake kiše i grmljavinom jučer poslijepodne "potopila" je i Zadar i širu okolicu. Vode je na zadarskim ulicama bilo do branika automobila. Na benkovačkim cestama stvarale su se široke lokve, duboke i po pola metra, a gromovi koji su nemilice pucali pogodili su kuću Mile Babića u Dobroj Vodi kod Benkovca udarivši u dimnjak. Babićima je nestalo struje i odsječene su im telefonske veze, a požar od udara groma ubrzo su ugasili vatrogasci. U automobil u vožnji zagrebačke registracije udario je grom kod Gornjeg Poličnika. Vozač je, srećom, neozlijeđen, te je prošao samo sa štetom na automobilu i šokiran je. Dvije barke u Preku na otoku Ugljanu nevrijeme je nasukalo na obalu, a udar groma raspolovio je više stabala u Viru, Gračacu, Biogradu i Benkovcu.

Davor Maul, Vesna Brnabić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije