POMIČU SE ROKOVI

Državna matura tek na jesen?

državna matura
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
01.04.2020.
u 17:06

Trenutačno su u razradi tri-četiri scenarija za maturu, intenzivno se radi kako bi se našla najbolja rješenja

Dva velika problema - pitanje održavanja mature i smještaja učenika iz zagrebačkih škola uništenih potresom - strovalila su se na cjelokupan obrazovni sustav. Vremena za njihovo rješavanje gotovo da i nema, a svako rješenje ovisi o epidemiološkoj slici zemlje. Uz ova dva glavna problema, javio se i manji, onaj vrednovanja znanja, odnosno ocjenjivanja u online nastavi.

Odluka o načinu, vremenu i mjestu održavanja državne mature mora se donijeti najkasnije do početka idućeg tjedna.

Prema postojećim stavovima, kako iz Ministarstva obrazovanja tako i iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje, Hrvatska maturu, kao temeljni ispit završetka srednjoškolskog obrazovanja, neće ukidati. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja predložilo je Ministarstvu pomicanje rokova ispita mature ako epidemiološka situacija ubrzo ne krene nabolje.

Esej se trajno odgađa?

- Što se tiče održavanja ispita državne mature, očito je da postoje neki logistički izazovi kad je riječ o kreiranju ispita, njihovoj distribuciji te samoj provedbi, na čemu Ministarstvo znanosti i obrazovanja intenzivno radi kako bi se našla najbolja rješenja. Trenutačno su u razradi tri do četiri moguća scenarija, a u kontaktu smo i s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja koje će nam dati podatke o vremenskim okvirima koji su im potrebni za sve navedene logističke izazove kako bismo ustanovili koji su scenariji najbolji - poručila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Prema Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, zaduženog za provedbu mature, za organizaciju ispita državne mature potrebno je mjesec dana pa, bude li se epidemiološka slika u travnju dobro razvijala, učenici će možda imati priliku izaći na ispite po postojećem rasporedu, dakle u lipnju, ali uz striktne epidemiološke mjere.

U takvoj, doduše idealnoj, ali i najmanje vjerojatnoj opciji, morao bi se mijenjati datum pisanja eseja.

VIDEO Natalija Ćurković i Hrvoje Balen o državnoj maturi

Naime, taj je datum zbog štrajka nastavnika najprije pomaknut na svibanj, pa je sada pred vladajućima i opcija da pisanje eseja bude i posve odgođeno jer ionako nema važniju ulogu u ukupnoj ocjeni iz hrvatskog jezika i književnosti. No, bude li epidemiološka slika zemlje u travnju lošija, matura će biti odgođena na jesenski rok.

Matura u jesenskom roku bila bi idealna i za maturante i za studente. I jedni i drugi imali bi tako priliku završiti svoje nastavne i akademske godine s dovoljno vremena za pripremu za ispite.

Kako bilo, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja jučer su potvrdili da će više informacija imati tek krajem tjedna. Tada će, doznajemo, u Ministarstvu znati i nešto više o uputama za ocjenjivanje učenika koji nastavu već tri tjedna prate online. Zasad se zna tek da će naglasak ocjenjivanja biti na bitnom. Nastavnici će pri ocjenjivanju učenike trebati osloboditi suvišnih, nepotrebnih informacija, bubanja činjenica. To bi primjerice za prvi razred osnovne škole u Hrvatskom jeziku značilo da su naučili slova, čitati i pisati velikim tiskanim slovima dok bi u matematici to značilo da su naučili do dvoznamenkastih brojeva jednostavne matematičke izračune.  

Drugi su problem uz maturu zagrebačke i druge škole oštećene u potresu. Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanja, poručio je kako se pretpostavlja da će četvrtina objekata biti neupotrebljiva - dakle, u te se ustanove učenici neće moći vratiti ni onda kad epidemija konačno bude stavljena pod kontrolu. Ministarstvo obrazovanja već je ranije priopćilo kako su u potresu u Zagrebu oštećene 23 osnovne škole, dvije srednje škole, 20 fakulteta i 18 instituta. Takav kaos, koji očekuje zagrebačke učenike, i opet će se najviše odraziti na maturante - ostali učenici školsku godinu mogu i završiti online, dok maturanti fizički moraju doći u škole da bi pisali državnu maturu.

Učenici postaju podstanari

U oštećene srednje škole učenici neće moći niti ući, a kamoli pisati maturu, pa se treba voditi računa i o dodatnoj logistici i već sada raditi plan koje su to zamjenske lokacije na kojima će zagrebački maturanti čije su škole oštećene pisati završni ispit.
Taj problem neće nestati ni do jeseni - računati da će škole biti brzo obnovljene iluzorno je.

Iako nema službene potvrde ni na jednoj razini upravljanja, vrlo je vjerojatno da će se na jesen pribjeći rješenju prema kojem učenici koji se ne mogu vratiti u svoje škole moraju biti "podstanari" na drugim obrazovnim lokacijama. To je jedina opcija koja preostaje, no ona ipak nije rješenje. Naime, mnogo je škola koje rade u dvije smjene - dakle nemaju prostora primiti učenike oštećenih škola - koje su također do potresa radile u dvije smjene. O tome političari već tjedan dana šute. No, dok će taj model možda i biti izvediv s učenicima srednjih škola - njima je lakše i jednostavnije putovati do neke udaljenije lokacije, stvar se komplicira s učenicima osnovnih škola. U osnovne se škole po našem zakonu upisuje prema mjestu stanovanja, osim toga, teško je očekivati da će naročito mlađi osnovnoškolci putovati u drugi dio grada. Putovanja se možda i mogu riješiti organiziranim prijevozom - no kapaciteta je u svakom slučaju premalo za sve one iz četvrtine narušenih objekata.

S tim problemom suočit će se i studenti, čije su fakultetske zgrade oštećene i nesigurne.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao i resorna ministrica Blaženka Divjak ne smiju zaboraviti na učenike koji su sada treći razredi srednjih škola.
Čim donesu odluku o maturi za ovogodišnje maturante, i učenicima trećih razreda moraju uputiti barem prve informacije za sljedeću godinu jer je riječ o generaciji koja bi iduće godine trebala testirati novu maturu.
Kako je riječ o generaciji koja je učila najprije po starom, pa po novom programu, pa i online, nova matura doista bi bila neizmjeran pritisak. Naime, svi sada imaju opravdanja ovogodišnjoj generaciji ponuditi nešto niže kriterije, imaju mogućnost poništiti pitanja na maturi koja se odnose na ovu školsku godinu koja je doista kaotična i koja ovogodišnjoj generaciji maturanata nije ponudila kvalitetu obrazovanja, ali upravo zato sustav ne bi smio biti nemilosrdan prema budućoj generaciji gimnazijalaca koja je pokusni kunić "Škole za život", a koja se velikim dijelom nije ni održala.

Učenici, njihovi roditelji, nastavnici, profesori i učitelji trebaju biti spremni na najvjerojatniji scenarij - nastavna godina po svemu sudeći mogla bi i završiti na daljinu. Iako nas je online nastava dočekala potpuno nespremne i iako je napravljena u krajnjoj improvizaciji dajući nastavnicima tek dva tjedna pripreme, ovo jest, u moru neprilika, doista prilika da nastavnici i profesori učenicima usade najbitniju kompetenciju - mogućnost da djeca nauče učiti isključivo i samo zbog vlastitog znanja, ne zbog ocjene. To, naravno, nikako ne znači poništavanje ili urušavanje kriterija koji su postojali u učionicama, ali ne znači ni inzistiranje na nepotrebnim informacijama kojih je školski sustav krcat. Zna se i koja su to temeljna znanja u određenom razredu koja učenik treba savladati, samo to su znanja koja će se i ocjenjivati ove školske godine, što će detaljnije pisati i u uputi koje Ministarstvo što skorije mora odaslati nastavnicima.

VIDEO Zašto je važno ostati kod kuće?

Ključne riječi

Komentara 1

IV
ivicin
17:14 01.04.2020.

ova skolska godina je neregularna i pamtit ce se po strajku...i ostalom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije