PRODAJA SUNČANOG HVARA

Fond odbacio sve optužbe HSS-a

28.01.2003.
u 00:00

* Terme će u tri godine, a ne u pet, u Hvar uložiti 45 milijuna eura. * U vlasničkoj strukturi PBZ ima jedan posto udjela, koliko i Nova ljubljanska banka

Krešimir Starčević, zamjenik predsjednika HFP-a, jučer je na konferenciji za novinare odbacio sve optužbe HSS-a da je ta institucija manipulirala podacima i tendenciozno prikazala ponudu Terma Čatež boljom od konkurentske Kompasove.

- Ne može se govoriti o podvali ni prijevari, jer su svi podaci kojima sada barata HSS već dva mjeseca, od 26. studenog 2002. godine, dostupni svim mjerodavnim institucijama, pa tako i toj političkoj stranci - kaže Starčević. Nije htio komentirati pitanja novinara o tome kako ocjenjuje HSS-ovo protivljenje toj privatizaciji, koje je krenulo od pogrešnog modela privatizacije, potom sporne uloge Ljubljanske banke u vlasništvu Terma, do toga da je Kompas dao bolju ponudu.

Zadržao se na analizi ponuda i potvrdio da je ponuda Terma Čatež kudikamo bolja. Terme nude bankovno jamstvo Bank Austrije za 10 milijuna eura i korporativno za ostatak ulaganja od ukupno 70 milijuna eura u deset godina. Kompas ne nudi bankovna jamstva, nego navodi da će ga u investicijama pratiti banka iz Slovenije. Uza sve to, Kompas je tvrtka znatno skromnijeg boniteta nego Terme, nemaju iskustva u hotelijerstvu, a postojala bi opasnost da se destinacija monopolizira jer taj touroperator dovodi isključivo slovenske goste.

Pregovori s Termama Čatež u punom su jeku i Starčević kaže da bi mogli biti okonačni za nekoliko dana kako bi Vlada već u četvrtak mogla odobriti kupoprodajni ugovor. Napomenuo je da su blizu toga da Terme Čatež obvežu da 45 milijuna eura ulože u tri, umjesto u pet godina, a nikakve obveze Fond za privatizaciju nema prema ulaganjima Terma u marinu na Hvaru. - Nismo prihvatili njihov uvjet da vežu ta dva ulaganja i oni su pristali. Ako ispune planove da kategorije hotela podignu za jednu, dvije ili tri zvjezdice, ovisno o hotelu, kako je planirano, neka novac, ako im preostane, ulažu i u marinu - kaže Starčević, dodajući da država u rukama ima jamstva kojima u svakom trenutku može intervenirati ako investitor ne ispunjava obveze.

Fond za privatizaciju zatražio je službeno izvješće mjerodavne slovenske agencije o vlasničkoj strukturi Terma Čatež, premda raspolažu podacima iz knjige dionica po kojima Nova ljubljanska banka ima oko jedan posto udjela, koliko i Privredna banka Zagreb.

Starčević je rekao i da se ljubljanski Kompas nije žalio na odluku Upravnog odbora Fonda za privatizaciju.

Gradsko vijeće Hvara ostalo je pri svojoj tvrdnji da su HFP i ministrica turizma obmanuli javnost preferiranjem ponude Terma iz Čateža. U zaključcima Vijeća stoji da je Kompasova ponuda bolja jer sadarži 10 milijuna eura ulaganja svake godine, i to isključivo u hotele, dok bi Terme praktički dobile sve hotele za 10 milijuna eura, uključujući i dvije marine. Zaključci su poslani Vladi.

Snježana Mlinarević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije