Od kiše do sunca, i obrnuto, prođe tek nekoliko minuta, no ni tmurno vrijeme ne može zasjeniti blještavilo adventa u Bruxellesu. Proteže se kroz šire središte grada, od Grand Placa, uz velebnu zgradu bruxelleske burze pa kroz niz manjih okolnih trgova. U vrijeme ručka, oko 14 sati, već je bila poprilična gužva. A nitko tamo neće ostati gladan jer iz adventskih kućica mame mirisi kobasica, vafli, ali i širok izbor ribe i morskih plodova.
Kao što Slavonci i Baranjci peku šarana na rašljama, u Briselu se tako spravlja – losos. Majstor kuhar pažljivo stavlja drva na vatru i održava visok plamen uz koji se riba termički obrađuje. Njegova kolegica potom slaže losos u bagete sa salatom i umakom, za 12 eura. Losos sa žara sa salatom i umakom stoji 15 eura. Doda li se potonjoj verziji krumpir i još jedan umak, cijena će mu biti 20 eura.
Baget s lignjama stoji 8 eura, a sa škampima 14 eura. Porcija škampi je 12 eura. Koliko je ponuda raznolika, svjedoči i što se u adventskim kućicama može pronaći i boršč, popularna ukrajinska juha od cikle, za 7 eura, kao i zama, moldavska pileća juha.
Mala porcija prženih krumpirića stoji 4, a velika porcija 5 eura. Za kruh s kobasicom izdvojit ćete 7 eura, a za hot dog 5 eura. Kuhano vino može se naći za 4 eura, dok su domaća belgijska piva 5 ili 6 eura, a ima ih i za 3 eura. Bezalkoholno je pivo 4,5 eura. Čaša je šampanjca 8 eura. Cijene se, dakle, ne razlikuju previše od onih na adventima u većim hrvatskim gradovima, a o standardu ovoga puta nećemo da ne pokvarimo blagdanski ugođaj.
Znači sada je i boršč postao nacionalno ukrajinsko jelo. Očigledno sam bio u zabludi da je rusko...