Pogrešan prijevod

Francuska i engleska verzija mjerodavnije od hrvatske

zastave
Luka Stanzl/PIXSELL
18.09.2013.
u 19:00

– Nismo pogriješili mi, nego je za sve kriv pogrešan hrvatski prijevod Okvirne odluke Vijeća EU o europskom uhidbenom nalogu (EUN), koji su odobrili pravnici-jezikoslovci EU – to je argument kojim se koriste i ministar i premijer.

Pogrešan hrvatski prijevod, o kojem je krajem srpnja prvi pisao Večernji list, ovih je dana u Vladi postao glavni argument kojim se opravdavaju za usvajanje “lex Perković”.

– Nismo pogriješili mi, nego je za sve kriv pogrešan hrvatski prijevod Okvirne odluke Vijeća EU o europskom uhidbenom nalogu (EUN), koji su odobrili pravnici-jezikoslovci EU – to je argument kojim se od prekjučer koriste i ministar i premijer.

“Zakon je bio rađen temeljem službenog prijevoda od 13. lipnja 2002. prema kojemu nije bilo zapreke za uvođenje vremenskog ograničenja primjene EUN-a s obzirom na to da se u njemu pogrešno navodi da ‘svaka država članica može, nakon što Vijeće usvoji ovu Okvirnu odluku’, priložiti izjavu kojom vremenski ograničava primjenu EUN-a. Ta je pogreška ispravljena 20. kolovoza 2013., kad je u službenom listu EU objavljen ispravak: ‘svaka država članica može, prilikom usvajanja ove Okvirne odluke od strane Vijeća, priložiti izjavu’”, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa. No, ovu izliku u Bruxellesu smatraju besmislicom jer je od početka bilo jasno da su engleska i francuska verzija mjerodavnije od hrvatske u kojoj je pogreška otkrivena i ispravljena tek kad je o njoj pisao Večernji list. Propise EU poput ove okvirne odluke inače prevode jezikoslovci koje zapošljava Vlada RH, a verificiraju ih pravnici-jezikoslovci koje zapošljava Vijeće EU.

>>Vesna Pusić o najavi sankcija: Vjerujem da ćemo to riješiti

>>Leko se povukao, premijer apsolutni gospodar i u Saboru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije