Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO JE PROŠAO

Ovo je 12 ljudi koji idu u Europski parlament za unosnu plaću

Foto: PIXSELL
1/5
10.06.2024.
u 00:03

HDZ je dobio 34,6 posto glasova, lista SDP-a i partnera osvojila je 25,96 posto glasova, a na trećem mjestu je DP s 8,82 posto glasova. Na četvrtom je mjestu Možemo! s 5,92 posto glasova

Nešto više od 3,7 milijuna birača imalo je danas priliku odlučiti kojih će 12 hrvatskih zastupnika idućih pet godina biti u Europskom parlamentu. Izlaznost na EU izbore bila je slaba te je, nakon obrađenih 99,87% biračkih mjesta, bila 21,34%. HDZ je osvojio šest mandata, SDP četiri, a Domovinski pokret i Možemo! po jedan mandat na izborima za Europski parlament, pokazuju prvi neslužbeni rezultati koje je u nedjelju u 23 sata objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP). HDZ je dobio 34,6 posto glasova, lista SDP-a i partnera osvojila je 25,96 posto glasova, a na trećem mjestu je DP s 8,82 posto glasova Na četvrtom je mjestu Možemo! s 5,92 posto glasova. Plaća u Europskom parlamentu iznosi 10.075,18 eura bruto, a na to idu i još druge beneficije i dodaci.

VEZANI ČLANCI

Nositelj liste HDZ-a bio je Andrej Plenković. Iza njega redom idu Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac i Željana Zovko. Budući da Andrej Plenković neće ići u EU parlament, iduća na listi je Sunčana Glavak. Ako netko od ovih kandidata neće u parlament, idući na listi je Tomislav Sokol.

Biljana Borzan predvodila je listu SDP-a i partnera te će ponovno ući u EU parlament. Budući da su osvojili četiri mandata u Europarlament bi trebali ići još Predrag Fred Matić, Romana Jerković Kraljić i Tonino Picula.

Listu Domovinskog pokreta predvodio je Ivan Penava, no već je ranije dogovoreno da će, ako osvoje mandat, u EU parlament ići Stephen Nikola Bartulica. On je osvojio čak 35.256 preferencijalnih glasova.

Jedan mandat prema anketama osvaja i politička platforma Možemo koju će, kako se čini, u EU parlamentu predstavljati Gordan Bosanac koji je vodio tu listu. 

FOTO Od radosnih zagrljaja do razočaranja: Evo kako su po stožerima reagirali po stožerima

1/23

Komentara 20

GL
Glagoljica
00:58 10.06.2024.

Znaci Dalija ne ulazi u EU-parlament. Kakva steta! Opet ce biti kokodakanja u Saboru!

JA
JapaRuda
07:00 10.06.2024.

I gordana bosanac se domogla lovice

LO
Lokislav
04:08 10.06.2024.

Zašto je vama novinarima “unosna plaća” prvo što pada na pamet?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije