Haag prozvao Solanu zbog Gotovine

21.05.2009.
u 21:10

Javier Solana, visoki predstavnik EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, mora prema novom nalogu haaškog suda do sredine idućeg tjedna uvažiti zahtjeve obrane Ante Gotovine. U pismu predsjedajućeg suca u procesu “Gotovina i ostali” Alphonsa Orija, visokom čelniku EU-a opet traži da otvori arhive Europske promatračke misije.

Gotovinina obrana već godinu i pol dana potražuje osamdesetak “promatračkih dnevnika”, koje su promatrači EU-a vodili u danima “Oluje” iz Zagreba i Knina. Gotovinin branitelj Luka Mišetić kaže da je riječ o dokumentima koji imaju snagu “oslobađajućih dokaza”, jer se u zapisnicima otkriva istina o HV-ovu granatiranju.

Obrana, preko nekih dokumenata tužitelja, zna da se u arhivima EU kriju za njih vrlo važni dokumenti. Iz Solanina ureda, međutim, stigli su demantiji “kako traženih dnevnika nema u arhivima”. U tajnom odgovoru sucu Oriju iz Solanina ureda stigla je i potvrda da su naknadno pronađena 24 sporna dnevnika. Sudac Ori novim pismom Solani daje novi dvotjedni rok (teče od 12. svibnja), kako bi se napokon javili Gotovininoj obrani i dali 24 pronađena dnevnika.

Ogluši li se Solana i na ovo pismo iz Haaga, vjerojatno je da će uslijediti nova sub-poena, čije bi se neuvažavanje moglo tumačiti i kao nepoštovanje suda. Špekulira se da se Solanini ne žure sa slanjem dokumenata Gotovininoj obrani jer se iskazi svjedoka optužbe znatno razlikuju od zapisnika promatrača EU-a, a Gotovina za tjedan dana započinje svoju obranu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije