PROMATRAČKI DNEVNICI Izdan obvezujući nalog Europskoj Uniji

Haaški sud: 'U roku od 14 dana pošaljite dokumente Gotovininoj obrani'

03.04.2009.
u 21:37

DEN HAAG - U kasnim poslijepodnevnim satima glavni sudac iz predmeta "Gotovina i ostali", Alphons Orie poslao je na više čelnih adresa EU obvezujući nalog u kojemu se traži da mjerodavne službe EU odgovore na zahtjev Gotovinine obrane, te, ako u međuvremenu nisu dostavili tražene promatračke dnevnike, da obrazlože sudu zašto to nije učinjeno.

Za razliku od istovrsnog naloga, upućenog na istu adresu prije godinu dana, ovaj nalog haaškog suda više nije tajan, pa je činjenica da iz arhiva EU nisu stigli deseci traženih dokumenata, postaje javno opterećenje za EU. Gotovinina obrana, prije godinu je dana zatražila od EU 95 dokumenata, koje je proglasila "ključnima za dokazivanje nevinosti generala Ante Gotovine". Riječ je o tzv. promatračkim dnevnicima koje su promatrači EU ("sladoledari") slali iz Knina i Zagreba u kolovozu 1995., a "pokrivaju" Oluju i djelovanje vojske kojom je zapovijedao Gotovina.

S obzirom da se EU oglušila o ovaj nalog, a iz Ureda utjecajnog Javiera Solane (čelne osobe za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost EU) nije stigao nikakav glas, sud je sada izdao javni nalog. U međuvremenu, tužiteljstvo je dostavilo obrani 15 traženih dokumenata, pa se obvezujući nalog odnosi još na 80 sakrivenih dokumenata iz EU arhiva. Ovaj je nalog upućen Predsjedništvu Vijeća EU, Komisiji EU (Vlada), Promatračkoj misiji EU, Glavnom tajniku VE, kao i u Solanin ured. Sud EU-u daje rok od 14 dana da ispuni ovaj nalog.

Ministarstvo pravosuđa RH pozdravilo je, prije desetak dana zahtjev Gotovinine obrane da se EU-u izda nalog, a HHO je, na presici u četvrtak politiku EU nazvao "licemjernom", budući da EU blokira pregovore s RH zbog "topničkih dnevnika" (za koje sud nije izdao sub-poenu), a, istodobno ignorira haašku sob-poenu za promatračke dnevnike.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije