Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMIČAR OTVORIO PITANJE

HDZ poručio Pupovcu da 
ga ne treba za većinu

Milorad Pupovac
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
19.01.2016.
u 17:42

Da pregovori nisu prekinuti, znali bismo hoćemo li podržati novu vladu, kaže čelnik SDSS-a

Lider Srba u Hrvatskoj, potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac najnovija je žrtva komičara Davora Jurkotića koji se specijalizirao za šale na račun poznatih osoba lažno se predstavljajući.
Ovaj put Jurkotić je Pupovca uvjerio da razgovara s mandatarom Tihomirom Oreškovićem. Iako je video zaista vrlo zabavan, razgovor između “Oreškovića” i Pupovca otvorio je i vrlo ozbiljno političko pitanje – kako teku pregovori između Pupovca i zastupnika nacionalnih manjina sa šefom Domoljubne koalicije Tomislavom Karamarkom.

Standardi se neće smanjivati

Uvjeren da zaista razgovara s mandatarom Tihomirom Oreškovićem, Pupovac mu je poručio da će on kao budući premijer imati političku podršku njega i njegova saborskog kluba zastupnika te da s Tomislavom Karamarkom i HDZ-om žele potpisati sporazum o očuvanju stečenih i unapređenju ljudskih prava te prava nacionalnih manjina.

– Riječ je o dokumentu od 17 točaka koje su definirane između zastupnika nacionalnih manjina. Definirane su sve stvari koje se tiču manjinskih i ljudskih prava – dostignuća i sve što bi se još trebalo napraviti. Što se tiče stvari koje bi još trebalo napraviti, njih vam još ne mogu otkriti prije nego što potpišemo sporazum s Tomislavom Karamarkom. No, naši su razgovori stali. Ako se nova vlada formira, formirat će se bez nas – rekao nam je jučer Milorad Pupovac.

A krivce za zastoj u razgovorima između pripadnika nacionalnih manjina i Domoljubne koalicije potpredsjednik SDSS-a vidi u Karamarku i HDZ-u.

– Da, postoji prijedlog sporazuma od 17 točaka. Razmotrit će ga nova vlada i saborska većina. Ono što je jasno jest da se dosegnuti standardi manjinskih prava neće smanjivati – neslužbeno smo doznali u HDZ-u.

Pupovac nije zadovoljan zastojem u razgovorima i napominje da je dosadašnja praksa bila da se prije formiranja Vlade potpiše zajednički sporazum, a potom bi se sporazum pojedinačno potpisivao sa svakim od zastupnika nacionalnih manjina.

Prekid razgovora između Karamarka i Pupovca odrazit će se, kako stvari zasad stoje, i na izglasavanje povjerenja novoj vladi – predsjedniku Vlade i ministrima. Hoćete li podržati novu vladu u petak u Saboru?, pitali smo Milorada Pupovca.

– Da su pregovori nastavljeni, mi bismo znali kako ćemo glasati, ali budući da nisu, to vam ovoga trenutka ne mogu reći – odgovorio je Pupovac.

Jedna je od točaka tog sporazuma, naravno, i pravo nacionalnih manjina na službenu upotrebu svoga jezika i pisma, pa tako i pitanje postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru o čemu Orešković ima nešto benevolentniji stav od šefa HDZ-a Tomislava Karamarka.

Neslužbeno doznajemo kako je Pupovcu iz HDZ-a poručeno da su on i još četvero pripadnika nacionalnih manjina dio saborske manjine, a da parlamentarna većina broji 79 zastupnika (od čega tri manjinska: Mirko Rašković, Ermina Lekaj Prljaskaj i Vladimir Bilek).

Razgovarali za Badnjak

– Da netko ide formirati parlamentarnu većinu sa 79 zastupnika i da pritom nema potrebu razgovarati s onima koji mu mogu osigurati stabilniju većinu u Saboru – e to mi ne razumijemo. Ali zašto bismo mi brinuli tuđu brigu. Mi smo pokazali volju – kaže nam jedan od zastupnika nacionalnih manjina.

Potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca pitali smo razgovara li s mandatarom Tihomirom Oreškovićem.

– Razgovarali smo na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća (6. siječnja), poslije toga nismo – kaže Pupovac.

>> 'Orešković' nazvao i Pupovca: 'Slušaj, ja želim imati tebe, jedna the best Srb uz sebe'

>> Koordinacija protiv Pupovca: Uvrijedili ste i Srbe, ni Božić vam nije svet

Komentara 83

DU
Deleted user
17:55 19.01.2016.

E sad će početi kemčati kako su srbi ugroženi.

JE
Jednakost
17:50 19.01.2016.

U prkno, jaoooo....

AB
abendblatt
17:52 19.01.2016.

Pupi je previse blefirao i izgubijo ovu partiju Pokera, sad ga ne treba nitko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije