EKSKLUZIVNO

I predsjednik suda odbio dokaze USKOK-a

13.05.2004.
u 00:00

IZVANRASPRAVNO VIJEĆE ZAGREBAČKOG ŽUPANIJSKOG SUDA ODBILO JE OTVORITI ISTRAGU PROTIV MATE GRANIĆA I DARINKA BAGE ZBOG NAVODNOG SLUČAJA MITA Žganjer ostaje pri svojoj odluci te će se USKOK žaliti Vrhovnom sudu

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je otvoriti istragu protiv Darinka Bage i Mate Granića i odrediti im pritvor. Željko Žganjer, ravnatelj USKOK-a, nakon te odluke sudskog vijeća izjavio je da ostaje pri svojoj odluci, što znači da će se USKOK žaliti Vrhovnom sudu.

- Naravno, ostajem pri toj odluci - jedino je što je Žganjer želio reći u telefonskom razgovoru te je nakon toga spustio slušalicu.

O curenju informacija

Vijeće je na jučerašnjoj sjednici pomno razmotrilo sve dokaze na kojima je USKOK temeljio svoj istražni zahtjev i zaključilo da podaci ne upućuju na siguran zaključak o postojanju osnovane sumnje da su Bago i Granić primili mito, odnosno pomagali u primanju mita.

- Očekivao sam ovakvu odluku jer sam nepopravljivi optimist koji vjeruje pravosuđu koje se često i neosnovano napada, iako se objektivno nalazi u velikim teškoćama zbog neriješenog broja predmeta.Za to nije u prvom redu zaslužno pravosuđe, već politika, ali kada se pravosuđe pojavi pred konkretnim problemom, uglavnom reagira ispravno - kazao nam je jučer branitelj Darinka Bage, odvjetnik Ante Madunić. O navodnom curenju informacija iz zagrebačkog Županijskog suda, u kojemu je navodno otvorena kuverta u kojoj je bio USKOK-ov zahtjev za tajno nadziranje D. Bage i M. Granića, Madunić je rekao: - Pouzdano znam da ta kuverta nije bila adresirana ni na jednog suca i nije imala nikakvu oznaku. I tko ju je trebao otvoriti nego prvi službenik koji je dobije?! Obična je izmišljotina i svinjarija da je riječ o namjernom otkrivanju USKOK-ove akcije.

Odvjetnik Miroslav Šeparović, branitelj Mate Granića, kaže da je zadovoljan odlukom, da odvjetnici ne žele likovati, ali oni koji su odgovorni za takav ishod moraju izvući pouke.

Poraz USKOK-a

- Izražavam zadovoljstvo ovakvom odlukom jer ona pokazuje da je Hrvatska demokratska država i da je sudstvo neovisno te budi nadu da će ono početi funkcionirati i pridonijeti pravnoj sigurnosti. No, postavlja se pitanje, kad se u ovakve slučajeve kreće bez dokaza, je li cilj svega bilo blaćenje tih ljudi - kazao je Šeparović i dodao: - Dakako, Vrhovni sud može donijeti i drukčiju odluku, ali, s obzirom na to da su dvije sudske instancije odbile zahtjev USKOK-a, ne vjerujem da će odluka Vrhovnog suda biti drukčija. Jer, on neće imati na raspolaganju nikakve nove činjenice, već samo postojeće. Pravo je USKOK-a da se žali, ali kakva god bila odluka Vrhovnog suda, ovo je poraz USKOK-a.

Doista zvuči pomalo nevjerojatno da se dokumenti u sklopu dopisivanja koje nosi oznaku najveće državne tajne nađu otvoreni na stolu istražnog suca. Dakako, osim ako je oznaka tajnosti bila naznačena na stolu, ali ne i na kuverti. Ako je pak USKOK zahtjev s oznakom tajnosti slao redovitom poštom, to zvuči neozbiljno jer se pošiljke s oznakom tajnosti u pravilu uručuju osobno na naslovitelja i točno je propisan način raspolaganja tom korespondencijom o kojoj mora postojati i pisani trag.

Podsjećamo, Granić i Bago privedeni su u zagrebački Županijski sud prošlog petka.

SILVANA PERICA, DUŠAN MILJUŠ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije