IMA LI NADE ZA NAS?

Izaslanik njemačke kancelarke: Slovenija nas je iznenadila, od jeseni nova inicijativa

04.07.2009.
u 14:03

Od jeseni očekujemo jaču inicijativu u rješavanju slovenske blokade hrvatskih pregovora s Europskom Unijom, najavio je Christian Schmidt, njemački državni parlamentarni tajnik i izaslanik njemačke kancelarke Angele Merkel na 13. Saboru HDZ-a koji se održava u Zagrebu.

Predsjedavanjem Švedske doći će do deblokade nekih poglavlja, optimističan je gost iz Njemačke koji je nakon ljeta najavio novu dinamiku u rješavanju pat pozicije između Slovenije i Hrvatske. Slovenija nas je iznadila svojim inzistiranjem na blokadi, posebice nakon završetka njihovog predsjedovanja EU-om, otkrio je njemački tajnik potvrđujući nastavak potpore svoje zemlje hrvatskim naporima u pristupu Europskoj Uniji, iako se čini kako nas naš europski saveznih distancira od nastalog problema.

Da možemo očekivati snažniju potporu Schmidt podsjeća kako je u programskim aktivnostima vodećih demokršćanskih stranačkih snaga u Njemačkoj utkano kako je Hrvatska jedina nova članica na putu u EU koju će svim mogućnostima podupirati. Vidi rješenje hrvatskog spora sa Slovenijom, jer je nešto slično EU već doživjela stupanjem u članstvo Poljske uz otvorena pitanja s Njemačkom.

Novi pravac politike Europske Unije njemački tajnik vidi i u tome da će se uznastojati da niti jedna nova zemlja članica ne pristupa toj integraciji s otvorenim bilateralnim pitanjima, niti će se oni stavljati u raspravu svih članica.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije