[bez krinke]

Jadranka Kosor sa zvijezda u trnje?

06.04.2005.
u 15:18

Najneugodnija pozicija u Vladi trenutno je ona Jadranke Kosor. Stravična snimka mjesta na kojem se polio benzinom i spalio branitelj Frane Smolić vjerojatno je vrhunac indirektnih optužbi na račun ministrice i resora kojeg se smatra odgovornim za sve što se događa braniteljskoj populaciji. Sudbina njezinog prethodnika Pančića, kojem je pred kamerama teatralno uručena  proteza branitelja bez noge, aktualnu je ministricu sustigla u još koncentriranijoj dozi. Dok je prvi prizor bio snažna simbolična izvedenica,  samospaljivanje branitelja Smolića tragična je stvarnost. Beštekova proteza bila je unaprijed režirana medijska poruka, Smolić si je doista oduzeo život. I postao 1370. branitelj koji je nakon završetka rata počinio samoubojstvo.

Prva medijska pojašnjenja kontradiktorna su oko toga je li branitelj Smolić bolovao samo od PTSP-a ili od nekog još težeg duševnog oboljenja. U ostalim detaljima njegova je sudbina većinom unutar jednog od čestih braniteljskog klišea: život bez stalnog posla, socijalna pomoć od nekoliko stotina kuna, neintegriran u društvenu zajednicu. Ako bi se dakle htjelo sistematičnije i efikasnije nego dosad postaviti mrežu društvene pomoći braniteljskoj populaciji, odgovornost se mora rasporediti na više resora i društvenih razina, iako to aktualnu ministricu neće amnestirati od one odgovornosti koju političari preuzimaju uoči izbora olakim obećanjima i olakim anatemiziranjem svojih prethodnika iz suparničkih političkih stranaka.

Optužba koja se sad u pojedinim medijima projicira prema jednoj osobi i jednom resoru, zapravo cilja na puno širi  problem. Hrvatsko društvo prema braniteljima nikad nije zauzelo uranotežen, pravedan i korisan stav. Prema nekima se išlo s privilegijama koje ostalima nisu bile razumljive, drugi su ostavljeni sami u borbi s neosjetljivom državnom administracijom. Povremeno, braniteljske su skupine instrumentalizirane od političkih stranaka, što ih je iz društva izdvajalo u negativnom smislu. Preko branitelja su se kupovali glasovi, što državni proračun u jednom momentu više nije mogao izdržati, a kad je prijašnja vlast pokušala tretman branitelja ujednačiti i postaviti u realne financijske okvire, tadašnja opozicija to je nastojanje prikazala kao potcjenjivanje braniteljske populacije i Domovinskog rata.

Gdje smo danas? U desetoj godini nakon završetka rata, društvo još traži zlatnu sredinu i takav odnos prema braniteljima u kojem se neće događati da netko u ime ratnih zasluga živi iznad zakona, a netko se mora politi benzinom da bi skrenuo pažnju onih koji mogu pomoći.

Braniteljska populacija danas stradava i zbog nečego što nije izravno vezano s njima, nego s općom ekonomskom i razvojnom politikom države. Koncentracija branitelja najveća je,  logično, u područjima koja su najteže stradala u ratu, a to su rubni dijelovi Hrvatske koji su i prije ekonomski zaostajali. Nakon rata, ta su područja zbog velikih ratnih šteta još više zaostajala. Ni jedna poslijeratna vlada još nije uspjela doći do čvršćih rezultata u politici ravnomjernog razvoja. Stotinjak kilometara istočnije ili južnije od Zagreba, slika Hrvatske posve je drugačija od one u metropoli, a takve su i perspektive lokalnog stanovništva. Za Vukovar, koji je u građevinskom smislu velikim dijelom restauriran, danas kažu da je grad u kojem se uglavnom živi od penzija. Nema posla, a u manjim mjestima situacija je još teža. Resor ministrice Kosor na to ne može utjecati.

Još od prošlog tjedna kuloarima kruži politički trač prema kojem njezino mjesto nakon lokalnih izbora preuzima jedna druga osoba iz jedne druge stranke. Potpredsjednica HDZ-ove Vlade i ministrica branitelja, potrošila je, kažu, svoj politički sjaj u predsjedničkim izborima i neugodnoj kampanji, te sada postaje teret vlastitoj stranci. Zagovornica odredbe o nula promila, koja je u jednom momentu ipak presjekla umiranje na cestama zbog konzumiranja alkohola, postala je metom diskreditiranja.

To što je njezin  nedavni apel braniteljima da vrate oružje  naišao na dobar odjek, nije tu činjenicu promijenio. No inteligentniji političari uviđaju da problem s braniteljima nije tako jednostavan da bi se mogao eliminirati eliminacijom jedne ministrice. Stranka kojoj je prema popularnom političkom traču ponuđen Kosoričin resor, odbija ga je kao oparena. To nezahvalno mjesto u Vladi ni najmanje je ne zanima.Pomilovanje kao akt milosti kod nas se čita kao akt združenih. Slatkorječivih. I lopov postaje nevinašce. A tko i koliko u toj raboti dijeli opljačkani novac,  pitajte vođu tehničkog servisa.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije