Bista Mirka Pereša

Jedina županijska škola s imenom hrvatskog heroja

Mirko Pereš (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/5
31.08.2013.
u 17:13

Bistu su zajednički otkrili načelnik Danijel Kovačec, Antun Korušec, gradonačelnik Bjelovara, te Dubravko Sodomka uime pripadnika Diverzantskog voda.

BJELOVAR – Načelnik Danijel Kovačec, gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec, te Dubravko Sodomka uime pripadnika Diverzantskog voda Bjelovar zajednički su otkrili spomenik – bistu Mirka Pereša ispred istoimene Osnovne škole, odjek je velike svečanosti u Općini Kapela. 

Heroj Domovinskog rata

Bista je otkrivena u spomen na hrvatskog heroja Mirka Pereša, bivšeg zapovjednika Diverzantskog voda, te djelatnika i ravnatelja OŠ Kapela, a povodom 20. obljetnice njegove tragične pogibije od eksplozije mine u Kusonjama 8. rujna 1993. , kada se išao nakloniti dvadesetorici suboraca i heroja, a koji su svoj život u obrani Lijepe naše položili 1991. godine. Uoči svečanog čina mnogobrojnim se uzvanicima, emocijama nabijenim i dirljivim govorom obratio Dubravko Sodomka, uime pripadnika Diverzantskog voda Bjelovar, a koji je među nebrojenim vrlinama Mirka Pereša kao čovjeka apostrofirao i njegovo junačko srce, te nepokolebljivu ratnu strategiju kojom je sačuvao živote svih pripadnika voda. Stjepan Budinski, bivši zapovjednik Teritorijalne obrane grada Bjelovara također je veličao Mirkovu osebujnost i čovječnost, te je bio iznimno ponosan što je napokon dobio zavrjeđeni spomenik. Pravednom osobom, meka srca i tople ljudske duše Mirka je opisao gradonačelnik Korušec, dok je Anamarija Tuškan, ravnateljica škole naglasila njegova neprocjenjiva prosvjetna postignuća. 

Kovačec prozvao Bajsa

Za epilog je načelnik Kovačec istaknuo kako je bista M. Pereša, koja je djelo ruku akademskog kipara Tomislava Kršnjavog, postavljena zbog svih budućih naraštaja da se ne zaboravi njegov doprinos stvaranju samostalne i slobodne Hrvatske, no unatoč trenutka, nije mogao prešutjeti ono što ga tišti. - Neki naši političari znaju da je Jovana Broz bolesna, ali ne znaju tko je Mirko Pereš, e pa sada ovdje imaju spomenik i slobodno mogu doći doznati. Nadalje, pojedincima su tijekom predizborne kampanje bila puna usta hrvatskih branitelja, a danas ih evo nema ovdje, pa stoga županu Damiru Bajsu poručujem da nedolaskom ne ignorira mene, već sve branitelje i mještane Kapele – oštro je govorio Kovačec, dodavši kako je projekt izgradnje biste vrijedan oko 70.000 kuna novčano pomogao Grad Bjelovar. Potez Općine Kapela možda će poslužiti kao primjer ostalima jer na svečanosti se mogla čuti i poražavajuća spoznaja da je OŠ Mirka Pereša jedina škola koja nosi ime nekog heroja ili zaslužne osobe iz novije Hrvatske povijesti, premda u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji postoji 24 osnovnih i 12 srednjih škola.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije