OD SRPNJA

Jeste li znali za funkciju koja je postala obavezna u svim novim autima? Korisna je i drugim vozačima u prometu

Madrid: Me?unarodna prezentacija nove Mercedes E-klase
Marin Tomas/Pixsell
31.08.2024.
u 09:05

Nove funkcije se neće odnositi samo na nove proizvedene automobile, već i na automobile koji su proizvedeni prije tog datuma, ali se prodaju kao novi

Počevši od 7. srpnja ove godine, svi novi automobili koji se proizvode moraju imati određene funkcije, zahvaljujući direktivi Europske unije. Tako svatko tko kupuje automobil proizveden nakon tog datuma mora sadržavati crnu kutiju, sustav nadzora tlaka u gumama, tempomat, sustav upozorenja na umor te kameru za vožnju unatrag. 

To se neće odnositi samo na nove proizvedene automobile, već i na automobile koji su proizvedeni prije tog datuma, ali se prodaju kao novi. Međutim, navodi Revija HAK, postoji još jedna funkcija koja će biti obavezna, a za koju je moguće da vozači ne znaju. To će biti signal za kočenje u nuždi - paljenje stražnjih stop svjetala u slučaju agresivnog zaustavljanja ili kočenja. 

Proizvođači su radili i varijante tog signala, poput trepćućeg paljenja sva četiri pokazivača smjera, no ipak je u konačnici standardizirana varijanta sa stop svjetlima, i sve kako bi se na vrijeme upozorilo vozače iza i izbjegla potencijalna opasnost.

>> FOTO Ovo su površinom najveće Hrvatske županije: Znate li u kojoj od njih živi najmanje ljudi?

Madrid: Me?unarodna prezentacija nove Mercedes E-klase
1/25

POVEZANI ČLANCI:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije