NESHVAĆANJE

Lj. Lalić: Homoseksualcima treba stručna pomoć

24.01.2003.
u 00:00

* Konzervativnija oporba također nije sklona pravnom izjednačavanju homoseksualnih s heteroseksualnim izvanbračnim zajednicama

- Ne osuđujemo homoseksualce, ali se protivimo legalizaciji protuprirodnog ponašanja i veza u kojima živi vrlo mali broj hrvatskih građana. Trebalo bi u savjetovalištima pružiti stručnu pomoć homoseksualnim osobama da spoznaju kako čovjek svoju spolnost i sreću može ostvariti samo s drugim spolom - stav je HSS-a, druge po snazi stranke vladajuće koalicije, koji je u raspravi o prvoj verziji budućega zakona o obitelji, bračnim odnosima i izvanbračnim zajednicama jučer u Saboru iznijela zamjenica šefa HSS-a Ljubica Lalić.

Kao što se i očekivalo, prijedlog da se prava koja imaju izvanbračne zajednice muškarca i žene daju i zajednicama osoba istoga spola kontroverzna je tema, u vezi s kojom stranke moraju izaći na brisani prostor i najbolje pokazati jesu li konzervativnog ili liberalnog svjetonazora. HSS, na primjer, ne može u izbornoj godini ni koketirati s tom temom jer zna da njegovi birači to ne bi razmjeli. Strateški Račanov partner u ovoj i priželjkivani u sljedećoj koaliciji analizirao je prijedlog načinjen u SDP-ovu Ministarstvu rada i socijalne skrbi i zaključio, kako je prenijela Lj. Lalić, da homoseksualce ne treba osuđivati zato što ih ne privlači suprotni spol, da su oni "često radišni i čestiti ljudi koji u svojoj osamljenosti traže prijateljstvo, ali u njemu ne nalaze ostvarenje svojih ljudskih težnji". No, HSS-ov je stav da ostvarenje tih težnji neće postići ni legalizacijom svojih zajednica, a taj korak, pak, može uzrokovati pojavu nesigurnosti u društvu prema prirodnim zajednicama muškarca i žene.

Konzervativnija oporba također nije sklona pravnom izjednačavanju homoseksualnih s heteroseksualnim izvanbračnim zajednicama, barem ne u Zakonu o obitelji i braku, pa su se čule ideje o reguliranju izvanbračne materije drugim zakonom.

Oporba i HSS usprotivili su se i prijedlogu da se iznimno dopuste brakovi bratića i sestrična, što je za HSS rodoskvrnuće. Tim bi se zakonom bolje regulirala prava djece, posvajanje djece, posredovanje pri rastavi... SDP predlaže da se ubrza procedura oduzimanja roditeljskih prava neodgovornim roditeljima čija briga za djecu završava jednim telefonskim pozivom domu u tri mjeseca, čime bi se omogućilo posvajanje većeg broja djece.

Zastupnici su raspravili i konačni prijedlog Zakona o civilnoj službim po kojem bi ona trajala osam, odnosno dva mjeseca duže od vojnog roka. O tome, kao i drugim prijedlozima glasat će se danas.

Darko Đuretek, Mladenka Šarić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije