Međimurske vode prve u Hrvatskoj svoje udjele prodaju potrošačima

19.05.2009.
u 16:32

Za kupnju dionica neke tvrtke dosad je trebalo imati samo dovoljno novca i hrabrosti. No, za kupnju udjela u tvrtki Međimurska hidrogradnja uz ta dva uvjeta treba ispuniti i treći - priključak na vodovod! To je prvi slučaj u Hrvatskoj da komunalna tvrtka svojim potrošačima omogućuje kupnju udjela!

Isplativije od državnih
- Istina, prvi smo se u Hrvatskoj odlučili na takav model. Kakav će biti odaziv, teško je prognozirati. Rok je idući utorak, a ako u prvom krugu ne uspijemo prodati cijelu tvrtku, idemo u drugi krug s izmijenjenim uvjetima. Svojedobno je kupnja dionica bila u Hrvatskoj u uzletu, a kako će biti danas, vidjet ćemo.

No, smatram da je ulaganje u našu tvrtku isplativije od kupnje dionica nekih državnih poduzeća - kaže mr. Josip Zorčec, direktor Međimurskih voda, tvrtke u suvlasništvu međimurskih gradova i općina. To javno poduzeće, kojem je u djelokrugu, među ostalim, opskrba pitkom vodom, pozvalo je bivše i sadašnje zaposlenike, ali i sve ostale građane, da kupe udjele u tvrtki kćeri Međimurska hidrogradnja iz Savske Vesi.

Uvjet je da imaju vodovodni priključak, odnosno da budu potrošači vode koju distribuiraju Međimurske vode. Međimurske vode stopostotni su vlasnik te tvrtke, s temeljnim kapitalom 9.500.000 kuna. U prvom krugu prodaje se cijeli udjel Međimurskih voda, uz popust i bez popusta. U prvom krugu jedna osoba može kupiti udjele najviše do nominalne vrijednosti 70.000 kuna.

U tome prvom krugu pravo na kupnju udjela imaju sadašnji i bivši radnici Međimurskih voda i građani Međimurske županije, nositelji priključka na vodoopskrbni i kanalizacijski sustav. Bivši radnici imaju pravo na osnovni popust 20 posto i još jedan posto za svaku navršenu godinu radnog staža.

Pripreme za ulazak u EU
- Međimurska hidrogradnja bavi se gradnjom sustava kojom se mi u Međimurskim vodama više na bavimo. Zadržali smo samo redovno održavanje i popravak kvarova, no i ti će poslovi jednog dana izići na tržište, što znači da ćemo smanjiti broj ljudi u Međimurskim vodama. Pripremamo se na ulazak Hrvatske u Europsku uniju - kaže direktor Zorčec.

Odluka o osnivanju Međimurske hidrogradnje donesena je u siječnju ove godine. Iz Međimurskih voda u novu tvrtku prešlo je 80 radnika sadašnjeg sektora gradnje i dio radnika sektora zajedničkih poslova te sektora upravljanja projektima, kojima se radni odnos nije prekidao.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije