ISTRAŽILI SMO Zbog čega je iz prodaje povučena omiljena lutkica

Neispravna samo lutka Jagodica s krznom

bih-jagodica-txt.jpg
import
14.11.2006.
u 18:57

MOSTAR Roditelji i djeca mogu odahnuti! I dalje će moći uživati u igri s novom hit lutkicom - Jagodicom Bobicom. Budući da je našu redakciju nazvala mama koja je prošlog tjedna u jednoj mostarskoj trgovini svojoj djevojčici kupila tu lutkicu, provjerili smo - je li još sporna Jagodica Bobica dostupna u BiH. Lutkica je povučena 26. listopada.

Nema razloga za paniku jer je sporna lutkica povučena s tržišta još 26. listopada, kako u Hrvatskoj, tako i u BiH, a ostale koje se prodaju zdravstveno su ispravne i provjerene. Fotografije različitih lutaka Jagodica Bobica objavljene prošlih dana u medijima daju krivu sliku o tomu kako je cjelokupni asortiman opasan potvrdila je za Večernji list Mirjana Glavak, voditeljica Odnosa s javnošću tvrtke Magma d.d., dobavljača te lutkice japanskog proizvođača Bandaija.

Sporna je samo jedna lutkica od 16 cm, odjevena u crveno odijelo, kapicu i krzneni šal. Njezina cijena je 19,90 kuna, odnosno 4,90 KM u bh trgovinama. Premda je sporna Jagodica uredno prošla carinsku i zdravstvenu kontrolu prilikom uvoza, naknadnom kontrolom sanitarne inspekcije utvrđeno je da samo ta lutka potpuno ne odgovara zdravstvenoj ispravnosti. Budući da službeno rješenje još nismo dobili, neslužbene informacije govore da se radi o ispadanju krznenih dlačica s kape (naime, kontrolom je utvrđeno da otpada više dlačica no što je to zakonom propisano?!) - kazala je M. Glavak.

Sporno samo krzno
Na upit kakve zdravstvene smetnje kod djece mogu izazvati te dlačice, Glavak je kazala da podrobnije objašnjenje sanitarne inspekcije nisu dobili osim što je kazano da, kad se 200 puta povuče krzno te lutke, ne bi smjelo otpasti toliko dlačica, jer je to više od propisanih normi.

Budući da je objavljeno kako boja i miris Jagodice Bobice sadrže tvari štetne po zdravlje, iz Magme su još jednom naglasili da su, na vlastiti zahtjev, lutku poslali na dodatnu analizu, koja je potvrdila da njezine boje i mirisi nisu opasni i štetni.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije